Orimattilan%20Canth%202.jpg

 

Harvoin taide on niin vahvavaikutteista, että se panee kokijansa yhä uudestaan ja uudestaan liikkeelle. Orimattilan teatterin tulkinta Minna Canthin Työmiehen vaimosta ei kuitenkaan jättänyt rauhaan riemussaan, tragediassaan ja esityksensä loisteliaassa tulkinnassa, sen koskettavassa ajankohtaisessa sanomassa. Kuukausi sitten koin esityksen ensi-illan ja eilen palasin uudelleen esityksestä itseeni lisää elämänuskoa ja oikeudenmukaisuutta ammentamaan.

 

Mukaani olin saanut neljän naisen teräväajatuksisen katsojakvartetin - kaksi jo pitkälle yhdeksännelle vuosikymmenelle ehtinyttä, yhden nelikymppisen ja kaiken kukkuraksi elämän hehkuisan vasta täysikäisyyden kynnystä lähestyvän neitosen.

 

Esitys oli jälleen - myös koko seurueeni mielestä - täydellinen, teatteriantina ainutlaatuinen ja vielä kesäteatterina kunnioitettavasti vailla kaikkea perinteistä kesäteatterihömppää, vetävä, raikas, hauska ja rikassisältöinen.

 

Itse tietenkin nautin edelleen kaikista näyttelijöistä, heidän täydellisestä heittäytymisestään, sellaisesta eläytymisestä, jota ei useinkaan suomalaisten teattereiden parrasvaloissa löydy. Esitystä leimaa juuri se, että vähäisinkin repliikitön osa, eli ns. statistien osuus, toimii aivan ammattilaisillekin esimerkillisesti.

 

Orimattila%20Cabth%207.jpg

 

 

Voi olla, että jotakin ensi-illan mykistävän shokeeraavasta ensinäkymästä ja sen täydellisyydestä meni nyt liian kiireiseen tuloon areenalle - ensi-illassa tuo näky oli pysähdyttävämpi, arvoituksellisempi, odotuttavampi.

 

 

Penkkirivit täyteen tungettu, loppuunmyyty katsomo ei säästellyt sydämistä saakka lähteneitä raikuvia aplodejaan, tämän tästä niillä kohtauksista kiitellen.

 

Katsojakollegani ja minä - kaikki teatteria harrastaneita, tehneitä ja Minna Canthin tuntijoita - muodostimme todellisen neljän eri sukupolven raadin. Olimme täysin myydyt, innoissamme ja riemuissamme. Esitys täytti siis kaikki täydellisen teatteritaiteen vaatimukset katsojilleen ja vielä sanomallaan taiteen syvyysluotauksen naisasiasta, joka paluumatkalla ryöppysi keskusteluissamme. Niin voimaantuneita me kaikki olimme, että uudelleen esityksen vielä haluaisimme kokea ja ainakin ystävillemme ja teatterinälkäisille siitä kertoa.

 

Lue myös:    

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/06/riemastuttavaa-teatteria

 

Lis%C3%A4liite.jpg