Suomen Orimattilan Mallusjoen kylän Seurojentalossa jo nyt kahdettakymmenettäyhdeksättä kertaa kerran kesässä pidettävä Takinkääntöviikko on kulttuuritapahtumana suomalaisen kansankulttuurin omalaatuisuuden ja sisällön maailmanhuippu. Viikon ajan joka päivä koko illan - klo 18-24 - tarjotaan yleisölle maksutta suomalaisen kevyen musiikin huippuesiintyjien livemusiikkia.

 

Takink%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6viikko%204%202

 

Vain puolentunnin ajomatka Lahdesta ja sivilisaation menopelien rivistöt hyvässä järjestyksessä täyttävät pellot leikaten komean suomalaisen koskemattoman järvimaiseman. Maalaiskotoisen kesäiltainen seurantalon piha koristuksineen, ravitsemuspöytineen, täyspöydällisine ihmisineen kutsuu tulijan jälleen tuttuun näkyynsä ja Seurantalo on jo sulkenut sylinsä hämyyn kaksisataa kulttuurinälkäistä ainutlaatuiseen tungoskyynärpäätunnelmaansa.


Yksi on ollut muuttumaton ja pysyvä taide-elämys tässä tapahtumassa, perusjuuret kautta koko Takinkääntöviikon historian henkisessä ilmapiirissä, Kaj Chydenius sävellyksineen, pianoineen, solisteineen. Hänen laulumusiikki-iltansa avasi eilen Takinkääntöviikko-tapahtuman.

 

Tiedetään myös kautta maan, että tähän viikon mittaiseen tapahtumaan on maan keskeinen kevyen musiikin tähdistö joka vuosi saatu suosituimmin kärkinimin edustettuna esiintymään - pyrkijöitä kun ei vuosiin ole tarvinnut maanitella tai edes kutsua, sillä monet tähtibändit, suuret iskelmä- ja popnimet odottavat yhä pääsyvuoroaan Takinkääntöviikolle - eivät ole vielä sinne pyrkijöiden jonojärjestyksessä mahtuneet. Mallusjoen takinkääntökeikka kun on eräänlainen kulttimainen etappi suomalaisten viihdetaiteilijoiden repertuaareissa ja urakehityksessä. Siellä on kerran päästävä taiteilija- ja viihdeuran aikana käymään, sen tunnelmaa omalla taiteellisella panoksella värisyttämään ja yleisöä viihdyttämään.

 

Takink%C3%A4%C3%A4nt%C3%A4%203%2021019.j

 

PH-Uket kokoonpanossa Antti Ahonen, Mikko Tuomikoski, Harri Pelkonen, Sami Vierula, Ilari Kinberg, Tapani Vaittinen, Timo Mallinen, Pekka Liukkonen

 

Eilen illalla sai salintäyteinen yleisö nauttia kaiken kukkuraksi melko tuoreesta, vuoden ikäisestä PH-Uket -yhtyeestä (Päijät-Hämeen ukuleleorkesteri). Ja toden totta sen kahdeksanukkoinen kansanmusiikkimainen rokkiyhtye hurmasi heti ensikosketuksellaan yleisönsä niin herkällä pikkuisten soitintensa monivivahteisella soitolla, inspiroiduin sävykkäillä solistiosuuksilla kuin lämpimällä huumorillakin ikinä vain voi ja osaa. Ja tietenkin ohjelmakoosteella, joista ylinnä soivat harvinaisen kotoiset tulkinnat Saukin ja Antti Ahosen ennen kuulemattomat Beatles-suomennokset, jotka suorastaan hullaannuttivat yleisön mukaansa. Onhan tuo viimeisin ukuleleboomi alkanut juuri beatlesien sävellysten uustulemisena itse Britteinsaarilla, miksei siis Suomessakin ja tietenkin juuri täällä Mallusjoella. Ne tutummat rokkibiisit ja iskelmät täyttivät PH-Uketin ohjelman ja alkuillan sopivan suomalaissuosituimmassa järjestyksessä.

 

Takink%C3%A4%C3%A4nt%C3%B62%202019.jpg

 

Väliajalla jälleen tapasin Mallusjoen grand old -kulttuuripersoona ja primus motor Kössi Kyrön, joka kertoili viikon ohjelmasta, sen vapaaehtoisista talkoojärjestelyistä ja oli syystäkin tyytyväinen, kun nuorempi sukupolvi hoitelee jo viikon organisoinnin varmasti ja tuloksellisesti. Kyrö kertoi myös, että erillinen paikallinen musiikkitapahtuma, Chydeniuksen sävellyksiä pitkin Mallusjoen kyläraitteja kiertävä, traktorinlavalta soittava orkesteri solisteineen jatkaa perinnettään.

 

Yksi pieni, puolentoistatunnin iltakäväisy Mallusjoella saa aikaan kävijässä täydellisen sisäisen mielialan takinkäännön, kyllä kansankulttuuri - olkoonkin haluaville olutta ja makkaraa sen painikkeeksi - on vapauttavan hymyn ykkösvetonaula suomalaisessa kesäillassa. Sitä kokemaan vielä ehtii Mallusjoelle viitenä iltapuhteena.

 

 

Katso Takinkääntöviikon 2019 ohjelma:

https://www.mallusjoki.fi/takinkaantoviikko/

 

Lis%C3%A4liite.jpg