Euroopan%20ymp%C3%A4rist%C3%B6p%C3%A4%C3

 

Puolitoista vuotta kuluu vielä, kun Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki. Niin sanotusta Matkakeskuksesta kaupunkiin tuleville oli viritetty Vesijärvenkadun-Loviisankadun risteykseen koko suuren kerrostalon seinän kokoinen oheinen ilmoitus.

 

Se oli ilmeisesti niin kallis, että viikko sitten se oli vaihdettu kiinteistönvälitysyhtiön mainokseksi. Kaupungin ilmoitus on yhä, mutta paljon pienempänä Lahdenkadun-Aleksanterinkadun risteyksessä.

 

Monikymmentuhansinen euromäärä on jo kulunut yli palkinnon arvon - 350000 euron - pelkkiin Lahden kolmeen eri kertaan kolmena vuonna viranomaistyönä pohdiskeltuihin kymmeniin kokouksiin, palavereihin, luonnosteluihin, tutustumismatkoihin, arkkitehtipiirroksiin, ideointeihin sekä useiden tilastoeksperttien, konsulttien ja englanninkielisten asiatekstien laadintaan perehtyneiden asiantuntijoiden työpanoksiin. Silmää hivelevän koreisiin asiakirjahakemuksiin on näin päädytty.

 

Ainakin määrällisesti oli tehty siis virkamiesten suurtyö, jonka tekstiselityksiä havainnollistavat 87 valokuvaa, 37 karttaa, 22 jäsennyskaaviota, 15 tilastotaulukkoa, 18 tilastokäyräkuviota ja 8 piirakkakuviota.

 

Tästä viimeisimmästä vuodelle 2021 tarkoitetusta lahtelaishakemuksesta ymmärtää valitettavasti tittelin arvon laimenneen alkuperäisestä 12 vuotta sitten aloitetusta Euroopan Unionin Euroopan vihreä pääkaupunki -kisailusta. Vain kahdeksan kaupunkia ilmoittautui kanssamme tänä vuonna kisaan. Tarvittiin siis äveriäs, suuruudenhullu, meriittikipeä kaupunki, että syntyi rahalla ja konsulttityöllä hieno hakemus.

 

 

Hakemus oli kuten kahdella edelliselläkin hakemuskerralla Lahden ympäristöpäällikkö Saara Vauramon mukaan taas paras kaikista hakemuksista.

 

Epärehellisintä ja nolointa oli, että täysin virkamiesten ylätasolla laaditussa hakemuksessa markkinoitiin mm. Lahden kaupungin käyttävän asukkaiden osallistavaa tapaa yleiskaavasuunnittelussaan. Käytännössä kaupunkilaisten mielipiteiden huomioon ottamisesta ei ole minkäänlaista todistetta tai kirjattua esimerkkiä.

 

Osallistavaa ei ole sekään, että koko hakemus on asukkaille saatavana vain englanninkielisenä. Me lahtelaiset varsin vaatimattomasti kielitaitoisina emme ymmärrä koko hakemuksesta juuri mitään.

 

Kun nyt jo puolitoista vuotta ennen Lahden kaupungin syntymistä Euroopan ympäristöpääkaupungiksi meitä asukkaita kiitetään osallisuudestamme asiaan, enää härskimpää tapaa ei ole löytynyt meidän asukkaiden nolaamiseksi ja maailmalle tiedottamiseksi tästä kalliista virkamiesten meriitti-showsta.

Tolloinako Lahden johtavat ylimieliset vilpilliset virkamiehet meitä kaupunkilaisia pitävät ja väheksyvät käsityskykyämme yhdessä tekemisestä.