LOKATANSSIT -nykytanssitapahtuma lauantaina 5.10.2019 Lahden pikkuteatterilla! @rajaniemi_collective esiintyy J4ckets J4ckets:llä illan aikana! Lisätietoa lokatanssien ohjelmasta löytyy:  https://www.facebook.com/events/400582883929275/?ti=cl  #LOKATANSSIT #Lahti #pikkuteatteri #rajaniemicollective #j4cketsj4ckets #movementresearch #contemporarydance#nykytanssi

 

 

 

Ensimmäinen LOKATANSSIT toteutui 30.10.2014 Lahden Pikkuteatterissa Loviisankadulla.

 

Nykytanssiryhmä innerdinnerinnovent aloitti tapahtuman järjestämisen ajatuksena tuoda yleisölle paikallisten tanssin ammattilaisten teoksia ja vuosittaisella lokatanssitraditiolla lisätä nykytanssin tunnettavuutta Lahden alueella. Sama tuottaja-työryhmä, tanssitaiteilijat Lotta Halinen, Meri-Tuuli Risberg ja Heini Tuoresmäki, toteuttaa myös tämänsyksyisen LOKATANSSIT-tanssitapahtuman.

 

Lokatanssit palasi lähtökohtaansa Pikkuteatteriin jo viime vuonna.Välivuosina tanssitapahtuma tuotti näytöksensä vuonna 2015 ravintola Tirran avoimessa yleisöillassa, ravintolayleisön kyynärpäisessä lähituntumassa ja vuosina 2016-2017 Salpauksen sirkuskoulutuksen tiloissa salien sirkuksellisia puitteita esityksiinsä jännittävästi hyödyntäen ja teoksiin sitoen. Nyt ollaan siis jo kuudetta kertaa nykytanssin asialla.

 

 

 

LOKATANSSIT 2019

Lahden Pikkuteatteri, Loviisankatu 8, Lahti  lauantai 5.10.2019 klo 16

Illassa nähdään kolme eri ensembleä:


 

Niina Rajaniemen,  Janita Rantasen & Lotta Halisen J4CKET´s J4CKET´s 

 

LOkatanssit%20J4CKET%C2%B4s%20J4CKET%C2%

Kuva Sami Jokisuo

 

 

Meri-Tuuli Risbergin ja Sami Leutolan  Searching for Signal-some body

 

LOkatanssit%20Risberg.jpg

 Kuva Sami Leutola

 

 

 

Nadja Pärssinen ja työryhmä( Niko Arola, Meeri Lempiäinen, Elina Puukka, Reija Heinonen, Ari Salonen ja Moritz  Cartheuser) -teoksellaan  Deep Skin. 

 

LOkatanssit%20Deep.jpg

Kuva Pauli Boström

 

Tanssiteatterien teoksia saati kokonaisia iltoja on Lahden seudulla vain harvinaisuuksina nähtävänä. Nyt Lokatansseissa kaikki kolme teosta liittyy Lahteen, niiden perustavat taiteilijat ovat Lahdessa alkuaan asuneet tai täällä tanssitaiteeseen orientoituneet sekä alalle ammatikseen ryhtyneet.

Lokatanssit-tapahtuman tarkoitus on löytää yhä erimuotoisempaa ja kokeilevampaa nykytanssia sekä saada laajemmin yleisö nykytanssia kokemaan ja siihen rakastumaan.

 

 

 

 

kyn%C3%A4.jpg

Lokatanssien lehdistötilaisuudessa Meri-Tuuli Risberg ja kuvanveistäjä Sami Leutola esittelivät yhteisen teoksensa Searching for Signal-some body ideointia ja valmistamistapaa Lahden Pikkuteatterin tunnelmallisen hämyisässä teatterisalissa

 

Kokkeilu%2010%20Lokatanssit.jpg

 

Me median edustajat astelimme puolipimeällä, valospottien rajaamalla näyttämöllä kahden Leutolan luonnosteleman ihmishahmofiguuripatsaan odottaessa varsinaista liikkuvan nykytanssiesityksen alkua - niihin omalla hahmollisella ja massiivisella voimallaan liikkumattomuudellaan mielikuvituksen rajaamatonta tehoa antaakseen.

 

Jo vuonna 2017 alkaneissa näiden kahden taiteilijan teemoissa ja teosyhteistyössä ideat ja lavasteiksi muuntuvat patsaat saavat ensin materiaaliset selvittelynsä. Käymme luvan kanssa niitä tutkimassa ja koskettelemassa - laastareista ja teipeistä valmistettuja - painavampi vielä ekovillalla täytetty luomus on yksi monista, joita koko ajan syntyy lisää, sillä tämä taiteilijaduon valmistama esitys elää ajankohtien ja esityspaikkojen mukana aina uusia visuaalisia ja skenografisia elementtejä niihin kasvattaen ja muuntaen. Tähän esitykseen harppaa vielä ainakin kolmas Leutolan hahmo mukaan.

 

Toinen taiteilija valmistaa siis staattisia ihmispökäleitä, lähes kuolleita hahmoja esitykseen ja toinen hektistä, hetkessä syntyvää liikettä täynnä olevaa ilmaisua ja molemmista yhdistyy sitten tällainen installaatiomainen, uniikki, ainutlaatuisen omaperäinen nykytanssiteos. Molemmat taiteilijat tuottavat oman taiteensa elementit ensin yhteiset teemat pohtien ja sitten oman ilmaisuluomuksensa siihen liittäen.

 

Nyt paikalla on siis vain kaksi hahmoa näyttämöllä ja pari puuoksistoa näyttämön katosta tirkistelemässä. Periaatteessa hahmoja on niin runsaasti, että niiden kuljetus vaatii autokyytiä, jopa pari kuormallista ainakin. Esityksen promokuvausreissulla Baltiassa ne kiinnittivät ansaitsematontakin huomioita kurkistellessaan kasvoineen ja ruumiinosineen auton ikkunoiden täydeltä.

 

Tässäkin teoksessa taiteilijat haluavat ajatuksillaan vertautua maapallon ja valtakunnan atmosfääreissä leijuviin teemoihin, ympäristöasioihin - ilmansaastumiseen, luonnon monimuotoisuuden ahdinkoon tai maapallon lämpenemiseen. Koreografia on syntynyt erilaisia teemoja pohdiskellen, ne sopien ja valiten. Risbergille koreografia on oikeastaan vastakohtien dramaturgiaa, keskittymistä ja harjoitusta, kokeilua improvisaation kautta ja sieltä esitykseksi muotoutunut teos, joten koskaan mikään esityskerta ei ole samanlainen, identtinen tulkinta.

 

Jo pintapuolinen puolentoista minuutin näyte musiikin ja valojen herkistämänä Risberg-Leutolan Searching for Signal-some body -teos herätti äärimmäisen intensiivisellä, keskittyneellä otteellaan katsojan uteliaisuuden. Teos viedään marraskuussa lahtelaiseen kauppakeskukseen, jossa se on ohikulkevien, hetkeksi pysähtyvien tai vartavasten katsomaan tulleiden kansalaisten vapaasti nähtävänä ja koettavana.

 

Lis%C3%A4liite.jpg