Kymmenen vuotta sitten avattiin Lahteen Hollolankadulle, Konserttitaloa vastapäätä maan ensimmäinen kasvis- ja luomu-kahvilaravintola Mea Manna.

 

Lahen uutisia kirjoitti silloin vuodatuksessaan:

 

Kahvilatiskin vitriinissä tuoksuvat uunituoreet leivonnaiset, kakkuviipaleet ja leivokset herättävät uinuneemmatkin makuaistit.

Kahvin kutsuvat aromit täyttävät huoneen. Takahuoneen ovelta avautuvat äärimmäisen siistit keittiötilat.

 

Valppaat ja ystävällisen oloiset salivastaava Jessen silmäparit tervehtivät odottavan iloisesti meitä. Tilaamme kahvit ja pullat.

Kahvila on Sylvia-kodin steinerpedagogisen kaupunkikyläyhteisön ideoima ja pyörittämä kahvila. Sen upeana ajatuksena on liikevoittoa tavoittelematon toiminta: asiakkaalle se tarjoaa ainutlaatuisia, korkeatasoisia luomutuotannossa ja biologisessa viljelyssä tuotettuja tuotteita, itsevalmistettuja leivonnaisia ja ruokaa. Kahvilan toiminta taas työllistää kaikkiaan kymmenkunta työkykyistä aktiivista nuorta.


Kahvilan toimintaan liittyy myös muuntuva tapahtumaketju: seinillä olevat valokuvat edustavat ensimmäistä kahvilan kuukauden välein avautuvien taidenäyttelyiden sarjasta. Kahvilan toimintaan aiotaan liittää pienimuotoiset matineat: runotilaisuudet, konsertit sekä keskustelutapahtumat. 

 

Kahvinjuomisen määrällisenä mestarina utelen vielä kahvin ennen kokematonta makua. Se on Ruotsissa paahdettua ja pakattua Fyra Årstider – Dominikaanisen Tasavallan Rio Limpion kylässä biodynaamisesti arabica-kahvipavuista perheviljelmällä tuotettua luomukahvia. Löydän kahvilan hyllystä paketinkin - mellanrost - lukee sen kyljessä, suomalaismaulle se tuntuu vähintään tummalta. Samaa kahvia on vielä tummempanakin saatavana. Saamme vielä tietää, että pieni osa kahvin tuotosta menee Dominikaanisen Tasavallan katulapsityön tukemiseen.


Kahvilan tarjoilulistaan kuuluu päivittäin keittolounas sämpylöineen ja kahveineen."

 

 

 

 

Kymmenen kulunutta vuotta on muuttanut ratkaisevasti suomalaisten ruokakäyttäytymistä ja päivän ruokalautasen sisältöä. Kasvisruoat ovat jo viikoittain monessa kodissa vaihtoehtoina. Kauppojen juurekset ja kasvikset sekä luomuvalikoimat ovat Lahdessakin yhä laajentuvassa osassa - aina suomalaiselle tärkeästä maidosta alkaen. Tyydyttymättömät eläinrasvat - punainen liha ja ihra - ovat miltei pannassa. Viljat, erityisesti kauran erilainen käyttö, uudet valmisteet leivonnassa ja juomissa sekä ruokavalmisteissa ovat Suomen elintarviketuotannon muutoksissa keskeisiä.

 

Tänään useimmista kunnon ravintoloista saa jo kasvisruokaa. Opiskelijoiden koulupäivän ruokavaihtoehtona Lahdessa ja useilla muilla paikkakunnilla on jo kasvisruoka. Luomuruoka on kauppojen, terveysasiantuntijoiden ja ajan trenditietoisten huulilla ja kasvisravintoloita on mm. Jyväskylässä ja Helsingissä.

 

Hiilijalanjäljen selvittäminen, eläinravinnon kalliit tuotantokustannukset ja ruoan tuottaminen lähiruokana on jo itsestäänselvyys.

 

 

Miltei jokaisella suomalaisella on tietenkin päivän ateriassaan kasviksia, joskus kalaakin, kevyempää lihaa kuten kanaa tai broileria, mutta varsinaista punaista lihaa enää hyvin harvoin edes jauhettuna. Vegaanien määrä on lisääntynyt ratkaisevasti, samoin ravintoloiden tietous erilaisista ruokavaihtoehdoista, niiden tarkasta sisällöstä sekä luomutuotannosta.

 

 

 

Mea%20Manna%20a.jpg

 

Mea Manna laajensi tarjoilupalvelujaan syyskuun alussa ratkaisevasti. Se toi toisen kahvila-ravintolansa Lahden Pääkirjastoon. Siellä toimivan ravintolan herkut ovat saaneet jo jakamattoman suosion. Päivän suuret, runsaat kasvikselliset noutopöydän tarjoiluastiat notkuivat herkkuja: kolmikerroksinen kekosommitelma herkullista munakoisoa, kolmenlaisia vihreäsalaattisekoituksia kastikkeineen, höyrytettyä kikhernettä, marinoitua ja paahdettua paprikapaistosta, hapankaaliherkkuja - -

 

Mea%20manna%20s.jpg

 

Kasvisherkut, salaatit, keitot, omajuurinen tuore itsepaistettu leipä maistuivat erinomaisilta. En olisi uskonut, että itse pystyin syömään semmoisen ruokamäärän, en mielestäni tietenkään ahneuksissani, vaan kerättyäni sen pöytää notkuttavan runsaasta niin monesta eri lajista lautaselleni.

 

Mea%20manna%20d.jpg

Anne Naukkarinen

 

Ravintolan emännät, Kaupunkikyläyhteisön työntekijät - kokki Kaija Tähtinen ja ravintolan palvelua johtava Anne Naukkarinen olivat itsekin yllättyneitä: vakituisia ruokailijoita oli syksyn aikana kertynyt jo melkoinen määrä. Erityisesti nuoret ja eläkeläiset sekä keskustan suuret virastot ovat löytäneet uudenlaisen lounasruokailumahdollisuuden, jossa täyttyy aikakautemme terveystavoitteet ja samalla toteutuu myös sivistykselle kuuluva ihmisarvo. Ruokailijat puhuvat jo tottuneesti hiilijalanjäljestä, joka lähikasvisruoka-aineista on aivan toista suuruutta kuin koko elämän ajan suomalaisruokaresepteissä vallinneet vahvat lihat ja rasvat

 

Ihmisarvo taas toteutuu näistä Sylviakodin aina valppaista, asiakkaita silmiin katsovista, iloisesti tervehtivistä ja valoisista tarjoilutyöntekijöistä, jotka kahdessa vuorossa elo 8-19 on työllistetty tähän ravintolaan meitä palvelemaan. Sivistystä edustaa sekin, että ravintolassa on yksi siviilipalvelua suorittava työllistämiskokeilussa ja kaksi maahanmuuttajaa täydentämässä palveluhenkilökunnan moniarvoisuutta.

 

Mea Mannan Hollolankadun täysluomuravintolan ja kirjaston ravintolan ajatus poikkeaa jonkin verran toisistaan.

- Kirjaston Mea Mannasta saa tietenkin myös täysin luomutuotteista valmistetun runsaan kasvissalaattiannoksen itse valiten sekä lämpimän kasviskeiton, mutta tilaamalla myös kevyttä, lähellä tuotettua kala- ja kanaruokaa. Pääkirjaston Mea Mannan luomuravinto on 60-prosenttista. Siellä on laaja valikoima kahvilatuotteita ja se palvelee kahvittelijoita klo 19 asti.

 

Kahvimerkki Kahiwan on molempien Mea Manna -kahvilaravintoloiden kahvilaji, lahtelaisen paahtimon kahvia ja luomua.

 

- Luomukasvisravintolana Hollolankadun Mea Manna on 100-prosenttinen. Siitä on muodostunut suosittu lounasravintola, lämmintä luomuruokaa ja salaatteja. Sen leipomossa valmistuu luomuleivät ja -kakut. Pullat ja munkit tehdään kirjaston Mea Mannan keittiössä.

 

 

Pöydät kirjaston ravintolan kahdessa kerroksessa tuntuivat koko lounasajan täyttyvän ja vaihtuvan asiakkaista.

 

Mea%20manna%20c.jpg

Ensio Ubalecht

 

Keskustelin Hartolasta Lahteen käymään poikenneen Ensio Ubalechtin kanssa ja hän ihasteli, miten täällä Pääkirjastossa asiakkaiden on harvinaisen kokonaissivistyksellistä tulla kirjastokäynnillä ensin henkistä pääomaa kirjoina lainaamaan ja jatkaa vakuudeksi istumalla pöytään nauttimaan huippumaittavaa terveellistä luomuravintoa. Hän ylisti myös ravintolan ihmisarvoa kunnioittavaa palveluideaa, kun työllistetään sympaattisia, kohteliaita ja ahkeria Sylviakodin nuoria, jotka saavat kunnian olla yhteiskunnan tasavertaisia työntekijöitä ja toimia hyvien taitavien ravintolaeksperttien kanssa meitä asiakkaita hymyin ja tervehdyksin sekä kädestäpitäen näppärän perusteellisesti palvellen.

 

 

Jesse%202019%20Mea%20Manna.jpg

Jesse Partanen

 

Tietenkin tutut Hollolankadulta, Jesse etummaisena, olivat asialla; he veivät ruokia ilman pyyntöäkin pöytään asiakkaita palvellen, avustivat pöytään asettumisissa ja keräsivät ruokailuvälineitä entiseen kohteliaaseen, lämminhymyisen luontevaan tapaansa.

 

Lis%C3%A4liite.jpg