Anna%20koukku.jpg

 

Ilman Ainopuiston teatterin joulutarinaa eivät lahtelaiset enää osaa antaa joulun tulla. Sen todisti tänäänkin nolla-asteisessa räntäsäässä Lahden kaupungintalon Eliel Saarisen piirtämään historialliseen sisäpihaan sijatut katsomopenkkien lähes täydet istumapaikat: kylmänkohmea ilma ei estänyt nauttimasta tästä jo perinteeksi muotoutuneesta näytelmällisestä lahtelaistraditiosta.

 

Täällä Lahdessa joulun alla seikkailee vahva pari - suomalainen lainvartija ja lain toiselta puolelta rajaa hipova yrittäjä - aito lahtelaishistoriallinen majakka ja perävaunu. Lain edustajana on 1930-luvun poliisimestarihahmo (Mikko Hannula), lahtelaislegenda Iso-Antti ja tuo laitapuolen yrittäjä on samoilta ajoilta (Miikku Tolonen), sontakuski hevosmies Jepulis Penjami. Ne meistä, jotka ovat molemmat oikeasti tavanneet, eivät heistä tehtyjä tarinoita edes epäile saduiksi tai sepitetyiksi.

 

Timo Taulo osaa jouhevan draaman teon, hänellä on taito pienestäkin vihjeestä koostaa mielenkiintoinen draamallinen kuvaelma ja sitoa se vielä herkullisesti tähän päivään. Nyt Lahdessa salaa nurkkien takana jopa valtuutettujen keskuudessa puhutaan ja kuiskitaan parin vuoden päästä aloittavasta uudenlaisesta hallintohimmelistä, jota johtaa valtuutetuista valittava naispormestari. Ja todellakin semmoinen on jo kypsymässä Lahden Euroopan ympäristöpääkaupungin omassa ylhäisessä päästöttömässä norsunluutornissa, jossa päätoimisesti palkattuna häärii tällainen ehdokas - näin kaarrepuhein ja kiertoilmauksin Lahden naispormestarius ei ole siis enää joulusatua.

 

 

Tarinana Taulon Pormestarin uudet vaatteet mukailee maukkaasti H.C Andersenin satuklassikkoa Keisarin uudet vaatteet. Siihen Taulo ja esitys antaa lisää paikallista uutuutta, suomalaista kangaspuiden hiilineutraalia kolketta, ja saa viritettyä näytelmäisestä ja sen pääkohteesta pormestarista (Anna Koukku) monen pikkuhauskan parodisen kohtauksen täysosuman. Lähes näkymättömän kankaan valmistaminen pormestarille antaa koko ensemblelle tilaa ja mahdollisuuksia näytellä vapaasti ja persoonallisesti voimiensa ja kykyjensä täydeltä. Eikä teksti enää voisi lahtelaista henkilöhistoriaa hauskemmin värittää kuin tuomalla kaupungin eri osista, kuten Jalkarannasta, Anttilanmäeltä, Möysästä – pormestarille kaupunkilaisten antamat ulkonäköön perustuvat lempinimet.

 

Vaikka tihkusateinen avotaivas katsomossa viilentää pihan tautista vetoisuutta entisestään, lämpöä tulvii itse tarinasta – orpokodin tunteita kolkuttavasta jouluankeudesta, sen raikkaasta lapsikatraasta, menneiden aikojen köyhyydestä ja nyt myös sopivan balladimaiseen laulelmatyyliin tehdyistä runsaista (Anna Koukku) kelpo lauluista, joilla koko näyttelijäkunta juonta tulkitsee sooloin ja yhteislauluin tarinaan eläytyen. Tietenkin noiden Poliisimestarin ja Jepulis Penjamin jokajouluinen voimainkoetus käskyvallasta ja lainkuuliaisuudesta viimein ratkaistaan molempien onneksi. Jepulis Penjami saa siis kertoa esityksen joulutarinan orpokodin lapsille ja Poliisimestari sen hyväksi havaittuaan antaa armon Jepulis Penjamille (ympäristörikoksista tämän kipattua käymäläkuormansa takaisin taksasta tinkineiden tilaajien pihoille).

 

Orpokodi%20v%C3%A4ke%27%20ja.jpg

Valokuva Hanna Kaitila

 

Ylivertaisena tämän joulusadun herkkuna on Hanna Kaitilan erinomainen puvustus, jossa joulun harmonia, värit ja muodot sekä toimivuus sulautuvat kauniiksi visuaaliseksi kokonaisuudeksi.

 

Kaikki tämän maailmanharvinaisuuden, talvisen teatteriesityksen toteutukseen osallistuneet henkilöt ansaitsevat rohkeusmitalin!

 

Pormestarin uudet vaatteet

Kirjoittanut ja ohjannut Timo Taulo H.C.Andersenin hengessä

Puvut ja tarpeisto Hanna Kaitila  Laulut Anna Koukku   Äänet Teemu Virtanen, Roosa Vanhatalo Teatteriemäntä Leena Mäki  Järjestäjä Helmi Kari  Kuljetukset Arto Mäki/Tempotec Oy

Rooleissa  Miikku Tolonen, Mikko Hannula, Anna Koukku, Niko Hietakunnas, Aada Okkola, Kaarina Kaikkonen, Karoiina Karppanen, Veetu Hietanen, Viivi Toivanen, Minea Toivanen, Ada Lius, Nella Saario, Maria Huotari, Pinja Liikaluoma, Aida Rosenberg, Liina Mäki

 

Lis%C3%A4liite.jpg