Ronjakuvakirjaminja%20c%C3%B6.jpg

Yksi lahtelaisen teatterinäytäntövuoden 2019-20 tapaus tulee olemaan ensi helmikuussa 2020 ensi-iltansa saava Teatteri Vanha Jukon ja Lahden kansanopiston Teatteri II:n yhteistyössä tulkitsema Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär.

Jukon Markus Karekallas ja Jaska Teuri sekä Lahden kansanopiston teatterikoulutuksen vastuuopettaja, ohjaaja Timo Raita valottivat muutama viikko sitten infotilaisuudessa esityksen syntyä.


Juko%20ja%20karekallas.jpg

Esityksen ohjaaja Markus Karekallas vaikutti sopivan salaperäiseltä, niinkuin Ronja Ryövärintyttärestä puhuttaessa aina pitääkin olla. Hän oli innostunut Jukon ja Kansanopiston yhteistyöstä, josta hänellä on jo aikaisempaa kokemustakin, ja tietenkin itse vahvasta tarinasta, josta hän lupasi äärimmäisen jännittävän teatteriesityksen. Sen aihepiiri on vakava, sillä se käsittelee monella tavalla myös kuolemaa. Siksi ikäraja katsojille ilman vanhempia on syytä pitää korkealla. Ronja Ryövärintyttären tulkinnan kokonaisnäkemys on Karekallaksella vasta syntymässä päässä ja mielikuvissa, mutta suhde nykymaailmaan jotenkin on hänen ohjauksensa sivutavoitteena. Näytelmän esitysoikeudet rajoittavat myös tekstin, jopa osiltaan musiikin, mutta musiikillisesti Jukon esitys lähtee alkuperäisdramatisoinnin viikinkiaikojen musiikista aivan muihin, jukolaisiin sfääreihin, Karekallas lupaa.

Jukon hallintojohtaja Jaska Teurin mukaan näytelmän esitysoikeuksia valvotaan tiukasti.

 

Timo%20Raita%20ja%20JUkobb.jpg

Timo Raita kertoi Kansanopiston Teatteri II:n juuri tässä teatteriyhteistyössä paneutuvan roolityöskentelyyn, joka monilta osin on ihan henkilökohtaista ohjausta varsinaiseen teatterikoulutukseen liittyvänä opiskeluna.

Kansanopisto%20JUko%202019-20%20b.jpg

 

Ronjaa näyttelevä Minja Koski oli vapautuneen innostunut. Hänelle Ronja Ryövärintytär -kirja on jo pikkutytöstä alkaen ollut yksi mieluisin ja kiehtovin maailman saduista - se on haaveiltu teatteriroolien huippu, jonka vähintään kerran haluaisi teatteriurallaan näytellä. Nyt sen aika on koittanut.

Teatteri Jukon näytelmässä myös mukana oleva Maria Nissi tunnustaa Ronjan roolihaaveekseen, vaikkei ollut monista lapsuustoiveistaan huolimatta saanut lukea kirjaa kuin vasta aikuisuutensa kynnyksellä seitsemäntoistavuotiaana.

 

Itse odotan tietenkin yhteistyöstä jälleen toimivaa, unohtumatonta, vaikuttavaa teatterifantasiaa.

Teatteri Vanha Jukon modernin salin täytyy muuttua huimasti varsinaisesta steriilistä kalustuksestaan ja lavastusratkaisuissaan tämän teoksen Hanna Kaitilan visualisoinnissa - uskon taatusti niin käyvän. Puhumattakaan äänimaailman ja valojen merkittävästä interiöörikerronnasta, jotka jo nyt kutkuttavat kuvitelmissamme. Luulen myös, että tämä harvinaisuus on nopeasti loppuunmyyty, sillä teatterin suhteellisen pieni paikkaluku rajoittaa katsojien määrän.

 

 

Synkkänä myrsky-yönä salama iskee Matias-ryövärin linnaan halkaisten sen kahtia. Samana yönä syntyy Loviisalle ja Matiakselle tytär, Ronja. Tulinen ja omapäinen Ronja kasvaa tuntemaan linnan kaikki kolkat, metsän kaikki vaarat ja kauneuden. Metsä ja linna ovat Ronjan rakkaat leikkipaikat, mutta niissä on myös vaaroja: kiehtova Helvetinkuilu ja Karhunpesä, metsän vaarallista väkeä, haltioita ja vihollisia. Tällaisessa maailmassa Ronja kohtaa ensi kertaa Birkin, samana myrsky-yönä syntyneen vihollisleirin pojan. Vastoin odotuksia Ronjan ja Birkin välille syntyy ystävyys, joka voittaa kaikki esteet, jopa ryövärijoukkojen väliset vihamielisyydet.


Ronja Ryövärintytär

Teksti  Astrid Lindgren
Dramatisointi  Annina Enckell
Suomennos  Tuovi Paju   Visualisointi  Hanna Kaitila
Äänisuunnittelu  Janne Louhelainen
Valosuunnittelu  Antti Haiko
Ohjaus  Markus Karekallas

Rooleisssa  Minja Koski, Maria Nissi, Kasperi Nordman sekä Lahden Kansanopiston Teatteri II:n kaikki 16 opiskelijaa:

Evita Aaltonen, Nella Backman, Valtteri Juvonen, Ilona Karppelin, Ronja Keiramo, Mikko Kilpiä, Vincent Kinnunen, Christian Lairikko, Tiia Lyijynen, Saara Mänttäri, Pinja Pieski, Emma Pälsynaho, Clarissa Rosi, Saara Sillvan, Josefiina Uuranmäki ja Elmira Wiklé


 

Ensi-ilta Teatteri Vanha Jukossa
la 8.2.2020 klo 18

Muut esitykset:
la 15.2. klo 14
la 22.2. klo 14 & 18
la 7.3. klo 14
to 12.3. klo 18
la 21.3. klo 14 &18
ke 8.4. klo 18
ke 15.4. klo 18
ke 22.4. klo 18

Esitykset Teatteri Vanha Jukossa (Rautatienkatu 13, Lahti)

Liput myy Lippu.fi ja Jukon lipunmyynti.
Ikäsuositus yli 10-vuotiaille
Esityksen kesto on arviolta 1 h 45 min. väliaikoineen

 


kynä.jpg

Tasan kymmenen vuotta sitten lahtelaiset lapset ja nuoret saivat viimeksi kokea sävähdyttävän teatteritapauksen, Kannaksen lukion esittämän Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär -näytelmäsovituksen. Ohessa Suvi Halisen ohjaaman esityksen arviointi, josta Alma Median koko maanlaajuinen kuvatiedostojen alasajohaaveri tosin on vienyt artikkelin koko kuvamateriaalin.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2009/11/syksyn-loistelias-teatteritapaus

 

Lis%C3%A4liite.jpg