Marianne%20Erhola.jpg

Kuva: kuvakaappaus Ylen Hämeen alueuutisista  14.1.20

 

Kun pyynnöstä avasin eilen 14.1.20 YLEn Hämeen aluelähetyksen TV-uutiset klo18.20, katsoin teatteri-ihmisenä ensin kuvaa, jossa väsynyt katse TV:ruudusta kohtasi - ajattelin henkilökuvan edustavan jotakin teatteridraamaesitystä ja sen draaman keskeistä ongelmaa esittävää päänäyttelijää.

 

Erehdyin osittain, kysymyksessä oli Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vasta viime elokuussa 2019 työnsä aloittanut toimitusjohtaja Marina Erhola, pitkään valtionvirassa SOTE-selvitystä tehnyt, entinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylijohtaja, keuhkotautien erikoislääkäri ja monipuolinen asiantuntijalääkäri.

 

Toimitusjohtaja Erhola kertoi ohjelmassa suunnitelmasta, joka aiotaan hyväksyä  Hyvinvointiyhtymän päättävissä elimissä tulevana maanantaina ja perustaa hyvinvointiyhtymän tilalle yksityinen osakeyhtiö. Kunnat omistavat siitä 49% ja itse toiminnasta vastaava yksityinen kumppani 51% (joko Mehiläinen tai Terveystalo). Hyvinvointi-osakeyhtiö alkaa toimintansa vuoden päästä ja kattaa lähes 130.000 ihmisen terveydenhoidon - aluksi Lahti-Nastolan ja Kärkölän kunnista.[Jutun toimittaja Marjo Pirilä]

 

Ihmettelin aluksi, miten näin lyhyellä aikavälillä - vajaa puoli vuotta toimitusjohtajana oltuaan - Erhola on kypsynyt näin viisaaksi, kokeneeksi ja tietäväksi vasta vain kolme vuotta toimineesta hyvinvointiyhtiöstämme, sen henkilökunnasta ja sen asukkaista, meistä.

 

Toinen outo piirre Erholan esiintymisessä oli kiertoilmaisut, joilla hän aluksi kielsi taloudellisuuden tavoittelun ja väitti tavoittelevansa uudella yhtiöllä peruspalvelujen parantamista ja toimintavarmuutta, mutta myönsi yhtiön perustamisen jälkeen sen pyrkivän tekemään voittoa - siis voittoa meidän kansalaisten sairaudella ja terveydellä.

 

Kolmas virheellinen asia oli digitalisointi. Erholan mukaan yksityisillä toimijoilla on digitalisaatio paljon pidemmällä kuin julkisella. Digitalisointihan on väline ja ajattelutapa, niin moderni ja vauhdikas, että asiantuntijat pystyvät muutamassa viikossa ja vähintään parissa kuukaudessa nostamaan digitalisoinnin monituhatkertaiseksi. Miksei uudistusta toteuteta nykymuotoisessa PHHYKY-yhtymässämme?

 

Suurin Erholan moka hänen yhtiösuunnitelmassaan paljastui koko työelämään kuuluvasta demokratiavajeesta. ESS:n tämänpäiväisessä (15.1.) samaan yhtiöasiaan liittyvässä jutussa selvisi, ettei koko laaja henkilökunta asiantuntijoineen ollut lainkaan tietoinen uudistuksesta, saati että sitä olisi suunniteltu tämän tärkeimmän toimijajoukon kanssa - puhumattakaan, että olisi kysytty meiltä satojentuhansien käyntikertojen potilailta edes otantana mielipidettä. Kaikki selvitykset siis puuttuivat tulevasta päätöksestä. Erhola käytti surullisen kuuluisaa lahtelaisten kaupunkisuunnittelijoiden kaavojen hyväksymistekniikkaa: pieni piskuinen latva päättää ja asioiden varsinainen selvittäminen jää tekemättä.[Jutun toimittaja Terhi Säynäjärvi]

1931274.jpg

Kuva: Antero Koivula vuodelta 2008

 

Tuntuu, että Marina Erhola haluaa myös ottaa ylimielisesti revanssin jopa valtion rahoja säätelevästä ministeriöstä, ohittaa ja näpäyttää asianomaista peruspalveluministeriä. ESS:n tämän päivän haastattelusta ilmenikin, että ministeri Krista Kiuru todella oli täysin tietämätön Lahti-Nastola-Kärkölän päätöksestä. Näin suomalaisen tasa-arvoiseen palvelupeltoon on uusi, suuri riidan siemen kylvetty Sote-kentälle täältä suuruudenhullusta Lahdesta.

 

Lis%C3%A4liite.jpg