Galleria%20uusi%20Kipin%C3%A4%20aa.jpg

galleriauusikipinä  Avoinna ti-pe 12-18 la-su 12-16 Kymintie 1, Lahti

 

Galleriauusikipinä on vaivan väärti kuuden taiteilijansa, heidän tekniikkansa, materiaalinsa ja näkemyksensä, filosofiansakin välittämissä töissään, joista muotoutuu tähän pandemian supistamaan taidetarjontaan lohtua ja mielikuvituksiamme elähdyttävää nautintoa meille kaikille.

Mukana on valokuvaajaa, taidemaalaria, graafikkoa, kuvanveistäjää sekä itse teoksissa monenlaista jännittävää sekatekniikkaa mitä kiinnostavimmassa muodossa.

 

Lahtelaisille on vanhoja tuttujakin, kuten Tarja Lanu pitkästä aikaa tänne kaupunkiimme saapuneena, muassaan Metropoliitta Arseni. Molemmat taiteilijat ovat vihkiytyneet nyt yhteen veistostaiteen perusmateriaaliin, saveen. He ovat loihtineet savesta sekä maallisia herkkuja että ihmisen lapsuuden herkkiä muotoja ja muistoja, laadukkaita keraamisia veistoksia, aidosti kuin epäjumalallisiksi kuviksi – hekumallisen värikkääksi tai arkisen tutuksi kolmiulotteiseksi taiteeksi. Laatu on korkea ja sanoma ihmisläheisen valoisaa.

Metropoliitta%20Arsenin%20kuva.jpg

Metropoliitta Arseni  Sallitut hedelmät (2019)

 

Tarja%20Lanun%20luistelija.jpg

Tarja Lanu  Luistelija (2019)

 

Päivi Virtasen seinänkokoiset ja pienemmät tutkielmat tulesta tuntuvat lähtevän kaukaa, tuosta alkuihmisen suuresta keksinnöstä, jolla hän kymmeniätuhansia vuosia sitten erottui nopeasti eliökunnan muista olioista, niiden herraksi ja kuningattareksi. Virtasen maalauksissa on inspiraationaalista alkukantaista voimaa ja tehoa suuriin liekkeihin, aina kyltymättömään, äärettömään mielikuvituksen ideapaloon saakka.

Tulikuva%202020.jpg

Päivi Virtanen  +1100 astetta   (2016)

 

Mikko Sakala ja Manja Riihelä tuntuvat luovan teoksia, jotka itse tekoprosessi valokuvaus ja maalaus synnyttää eloon ja merkitykseen. Ihminen itse on heidän lähtökohtansa sekä objektinsa ja nyt yhteisprojektit löytävät mitä yllättävimpiä maalaus- ja kuvaamistapoja toteuttaa tuota ihmiskehon ja psyyken luomaa aina muuntuvaa, uudelleen muotoutuvaa, ratkaisematonta luomusta, homo sapiensia siveltimien ja grafiikan yhteistenholla.

 

Maria Pääkkösen ideoillaan sisustama huone on näyttelyn hienofilosofisin, pitkällä tekstiaanelosella ja materiaalikeksintöjen äärimmäisen ohuilla, herkän lepattavilla tasoilla ja kankailla luotu. Utuisen sumuisen tunnelman herkistävä mielikuvien täydellisyys on jotakin nykyluonnon vuodenaikojen selkiintymätöntä, ennalta arvaamatonta, ilmatieteenlaitoksen ennustamatonta henkisyyden profetiaa täynnä.

 

Lue lisää: 4.-22.3.2020 Mikko Sakala & Manja Riihelä, Maria Pääkkönen, Tarja Lanu & Metropoliitta Arseni, Päivi Virtanen

Galleriaan on vapaa pääsy.

 

Lis%C3%A4liite.jpg