Koloo1.jpg

 

Harjukadun palatsin viereinen lehmus henkii kasvoillaan harvinaista suomalaista yhteisvarojen rikkautta.

 

 

Lahden kaupungin omilla nettisivuilla kerrotaan kaupunkilaisille yhteisistä ja tärkeistä asioista. Kaupunkimme tavaksi on tullut tehdä jatkuvasti uusia ja kalliita, demokraattisen päätöstavan ohittavia hallintokoneistoja - niistä me kaupunkilaiset olemme jatkuvasti huolissamme. Ovatko ne luotettavia ja meidän asukkaiden kannalta tarpeellisia. Nyt parhaillaan pohdimme monensadantuhannen hintaisten hakuprosessien, henkilötyövuosien, esittelymatkojen tuotetta, jonka Lahti sai kolmannen kerran haettuaan - Euroopan ympäristöpääkaupungin titteliä vuodeksi 2021.

 

Ylinnä kansalaisten huulilla on nyt kaupungin perustama Kestävä Lahti -säätiö. Se saatiin aikaan kaupunginjohtajan kutsumenettelyllä. Hän kutsui kaikki mahdolliset Suomen kellokkaat Lahteen ja haroi ne tarkoin oman kaksivuotisen tietämyksensä mukaan valiten myös Lahden lähialueelta. Täältä Lahdestahan ei enää löydy oikeita kellokkaita, vaikka vuorineuvoksia, miljonäärituloisia yrittäjiä, professoreita ynnä kansanedustajia, ministereitä, kunnon naisia ja työmiehiä sekä ahkeria, nuhteettomia, tunnollisia veronmaksajiakin kaupunki vilisee.

 

Nämä säätiöön kutsutut kellokkaat kokoontuvat sulasta synnynnäisestä myötätunnosta ilman palkkiota, matkustavat ilman palkkioita, etäneuvottelevat ja kokoustavat omilla varoillaan ja tekevät kaiken, mitä vain voivat tehdä oman kokemuksensa osaamisella Lahden ympäristöpääkaupungin hyväksi nyt heti ja aina vuoden 2025 loppuun saakka.

Säätiöt ovat yleensä aina yleishyödyllisiä yhdistyksiä ja niiden jäsenillä pitää olla  yleishyödyllisiä perusominaisuuksia.

 

 

Lahdessa miltei pääsyvaatimus säätiöön oli, ettei hyväksyttäisi yhtään peruslahtelaista nimeltä kutsuttaviin jäseniin. Nyt tapahtui tosin pieni muotovirhe, sillä vielä kolme Lahdessa syntynyttä joutui taipumaan mukaan tuohon armoitettujen, kaupunginjohtajan kunnioittamien henkilöiden säätiöön. Valintaperusteet olivat siksi poikkeuksellisen painavat.

 

Yksi kutsutuista palasi lapsuuskaupunkiinsa Heinolasta, sillä kuten sanonta kuuluu Lahti on Suomen Heinola. Tämä kutsun saanut muusikko-säveltäjä edustaa tärkeää taiteen aluetta, josta hänen (miljoonatuloinen) orkesterinsa Apulanta ja (meidän persaukinen) Sinfonia Lahti antoivat kuluneena talvena Sibeliustalossa yhteisen näytteen valitun sinfonisesta sävellyksestä.

 

Toinen aito lahtelaisedustaja taas on luontainen pakkovalinta kaupungin valtapuolueen työläistaustaiseen menneisyyteen viittaavana puoluepoliitikkona ja varteenotettavana pormestariehdokkaana.

 

Kolmas syntyperäislahtelaisvalintapoikkeus taas pohjaa hänen isänsä optikkoammattiin. Valitulle ovat isän kauko- ja lyhytnäköisyyshiontaopit avanneet kuntatalouden ilot, surut ja salat selkeästi eri linssivahvuuksin nähtäväksi.

 

 

Pääasia on kuitenkin, ettei yhtäkään lahtelaista tavallista palkkatyötä tekevää veronmaksajaa tai todellista luonnonystävää saati ympäristöaktivistia tähän säätiöön kutsuttu.  

Samoin se, ettei kyvykkäimpiä lahtelaisia ympäristöasioiden asiantuntijoita, kuten koko Euroopan vihreäpääkaupunki hankkeen valmistellutta tohtori Saara Vauramoa otettu mukaan.

Lahtelaisasiantuntijoiden poissaolo varmistettiin lopullisesti siten, ettei Helsingin yliopiston Lahden yksikön Ekosysteemit ja ympäristö -tutkimusohjelman maailmankuuluista neljästä professorista ketään kelpuutettu säätiöön.

 

 

 

 

Suomen Pankki on aina ollut puolueeton, kuten sen valuutta ja Suomen rahayksiköt - niin myös sen kaikki johtajat. Koskaan mikään puolue ei ole saanut Suomen Pankin pääjohtajan paikkaa. Aina pankin johtoon nimetyt ovat heittäneet ennen nimitystään puoluejäsenkirjansa kotikaapin laatikkoon talteen - josko vaikka joskus elämässä vielä tarvitsisi.

Lahtelaissäätiön johtoon on saatu kerrankin sellainen neutraali henkilö. Lisäksi hän on taatusti mahdollisimman vähän Lahtea tunteva, mutta savonmaan rehellisessä, kieroilemattomassa mikkeliläisyydessä syntynyt yleishyödyllinen kyky, joka osaa vielä verkoilla muikutkin pyytää ympäristöosaamisensa sinetiksi.

 

 

Ympäristöministeriöstä ja Sitrasta löytyi tietenkin oivalliset edustajat mahdollisia rahatukkuja omista hyvävaraisista julkishallinnollisista veronmaksajien valtionveroin ylläpitämistä yhteisöistä Kestävä Lahti -säätiöön antamaan.

 

 

Kaikki muutkin sellaiset tahot, jotka osaavat omista yhteiskunnallisista johtamistehtävistään juonia eroon pientä pesämunaa tähän yleishyödylliseen säätiöön kelpasivat määrätyin edellytyksin. Erityisedellytyksenä oli mahdollisimman lyhyt kokemus Lahdesta tai pieni setelitukku säätiön kutsumenettelyn varmistumiseksi.

 

Tällainen korkealaatuisesti elitistinen säätiö tarvitsee ehdottomasti ainakin yhden vapaamuurarin, mieluiten sellaisen, jolla on oman toimensa ohessa heittää muutama kymmentuhatlappusta vähän kuin sivuun firmansa tuotosta tähän säätiöön. Hänkään ei saa olla Lahdesta syntyisin - nyt sekin onnistui ja säätiö voi päästä perille lahtelaispäätösten salatusta, maanalaisesta päätösjuonikäytävästöstä.

 

 

Kiitos teille, kaupunginjohtajamme Pekka Timonen siellä Espoossa ja tuleva pormestarimme Milla Bruneau täällä Lahdessa - siellä jo nyt avatussa ympäristöpääkaupunki 2021 toimitusjohtajanorsunluutornissa!

 

Te molemmat olette jo omiin tehtäviinne valittaessa osoittaneet täydellistä ympäristöosaamista - Timonen edellytti kaupunginjohtajasopimuksessaan autoetunsa korvaamista omalla sähköpolkupyörällä ja Bruneau ympäristöpääkaupunki-toimitusjohtajan pääsyhaastattelussa todisti, että hänen miehensä tekee omia työmatkojaan osin kaasukäyttöisellä ja siten ympäristöystävällisellä autolla.

 

Euroopan%20ymp%C3%A4rist%C3%B6p%C3%A4%C3

 

Tällaista kookasta panderollia levitettiin kaupunkiimme suurten kerrostalojen seinien koristeeksi jo vuoden 2019 elokuussa tittelin selvittyä kesäkuussa. Meille lahtelaisille ei selvinnyt. keitä tuon plakaatin ilmaisu - yhdessä tehty - tarkoitti..

 

 

Vaakuna.jpg

 

Kestävä Lahti -säätiö perustetaan toteuttamaan Lahti - Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -vuotta määräajaksi 31.12.2025 saakka. Säätiö vastaa hankkeen suunnittelusta, toiminnasta ja taloudesta sekä kokoaa yhteen ympäristöpääkaupunkivuoden keskeiset yhteistyökumppanit. Virallisesti säätiö aloittaa toimintansa Patentti- ja rekisterihallituksen merkittyä sen säätiörekisteriin.


 

Järjestäytymiskokouksessa 5.3.2020 säätiön hallitukseen valittiin yhdeksän jäsentä, jotka ovat:

 • Mm. Suomen Pankin pääjohtajana ja EU-komissaarina toiminut Erkki Liikanen, (pj)

 • Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Laura Leppänen, Lahden kaupunki (vpj)

 • toimitusjohtaja Simo Santapukki, Lahden kaupunki

 • kaupunginhallituksen jäsen Pekka Komu, Lahden kaupunki

 • toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen, Hämeen kauppakamari

 • kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka, Asikkalan kunta

 • hiilineutraalista kiertotaloudesta vastaava johtaja Mari Pantsar, Sitra

 • kansliapäällikkö Hannele Pokka, ympäristöministeriö

 • yhteysjohtaja José Valanta, Kuntaliitto

Hallituksen kolme varajäsentä ovat:

 • kaupunginjohtaja Jari Parkkonen, Heinolan kaupunki

 • ympäristösihteeri Kirsi Järvinen, Hollolan kunta

 • kaupunginjohtaja Osmo Pieski, Orimattilan kaupunki

Hallituksen tehtävänä on mm. hoitaa säätiön asioita ja edustaa säätiötä, huolehtia säätiön varoista, toiminnan johtamisesta sekä päättää toimintaperiaatteista. Ensimmäisen hallituksen toimikausi kestää kaksi vuotta päättyen 1.4.2022. Hallituksen kokouksiin kutsutaan puhe- ja läsnäolo-oikeudella hallituksen varajäsenet, Lahden kaupunginjohtaja tai pormestari, säätiön toimitusjohtaja ja hallituksen sihteeri sekä asiantuntijajäseniä tarpeen mukaan.

Kestävä Lahti -säätiön toimitusjohtajaksi valittiin ympäristöpääkaupunkiprojektia johtava Milla Bruneau. Säätiöön osallistuvat Lahden kaupunki 60 000 euron, Hämeen kauppakamari 20 000 euron sekä Heinolan kaupunki, Hollolan kunta, Orimattilan kaupunki ja Asikkalan kunta kukin 10 000 euron peruspääomasijoituksella.


 

Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021 ensimmäisenä kaupunkina Suomessa. Euroopan komissio nimittää vuosittain ympäristöpääkaupungiksi (European Green Capital, EGCA) yhden eurooppalaisen kaupungin, joka on ympäristötoiminnan edelläkävijä, kehittää innovatiivisia ratkaisuja ympäristöhaasteisiin ja toimii esimerkkinä muille kaupungeille.

Lahti kokoaa ympäristöpääkaupunkivuodeksi laajan alueellisen ja kansainvälisen ohjelman, joka sisältää tapahtumia ja kunnianhimoisia yhteistyöhankkeita. Iso osa ohjelmasta rakentuu yhteistyökumppanien tapahtumista, toiminnasta ja projekteista. 

Lisätietoja: 

Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -projektin johtaja Milla Bruneau, 0400 408 951

Yhteydenotot Kestävä Lahti -hallituksen puheenjohtajaan Erkki Liikaseen, Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -projektin viestintäpäällikkö Saara Piispanen, 044 416 4680

 

Lis%C3%A4liite.jpg