Lahti%20Euroopan%20vihr.p%C3%A4%C3%A4kau

Euroopan vihreä pääkaupunki -idea on maailmaa ja ihmisiä muuttavan, ravistavan ja uudelleen järjestävän koronapandemian rinnalla mitätön, pienen Euroopan maanosan 12 kaupungin keskusorganisaatioiden välinen kilpailu ympäristöasioista. Se on täysin sisäpiirinen Euroopan kaupunkien pikkuvirkamiesten oma kisa.

 

Euroopan Unionissa edellytetään keskeisten yhteisten EU:n taloustavoitteiden lisäksi pyrkimystä sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen kaikissa päätöksissä.

Kuluvana vuonna 2020 Lissabonin pitäisi saada nauttia Euroopan vihreä pääkaupunki -statuksensa loisteesta. Koronaepidemian seurauksena yksi maanosamme kauneimmista, viihtyisimmistä, kulttuuririkkaimmista ja luontoläheisimmistä kaupungeista – Lissabon - on joutunut suoraan pandemian uhriksi ja estyneeksi näyttämään koko Euroopalle ja maailmalle kaupunkinsa hienon miljöön ja yhteisöllisen toimivuuden.

 

Lissabon%20kukassa.jpg

 

Kaikki suuret innovaatiot, kilpailut, kansainväliset tapahtumat ja kampanjat maailmassa sekä myös Euroopassa - jopa Lahdessa - on jo ilmoitettu siirrettäväksi seuraavaan vuoteen. Näin myös ajattelin käyvän Lissabonin kohdalla sen Green City Capital -toteutuksessa Covid-19 -koronan vallattua koko maailman ja ihmisten jokapäiväisen elämän tilanteet ja pyrkimykset.

 

Nyt Euroopan vihreän pääkaupungin palkinto-organisaatio on jakanut maailmalle seuraavan julkilausuman:

 

Euroopan vihreän pääkaupungin ja Green Leaf Awards -kilpailujen aikataulua on mukautettu nykyisen COVID-19 puhkeamisen valossa:.

 

Luettuani tuon tiedotteen otsikon ilahduin ja uskalsin odottaa, että palkinnon voittanut ja ansainnut Lissabon todella saa tilaisuuden olla Green Capital -kaupunkina. Valintaraadin ajattelin ilmoittavan, että mukautustoimenpiteellä Lissabonin julkinen Green Capital -status siirtyy seuraavalle vuodelle ja toteutetaan siis vuonna 2021.

Eikös mitä. EU-hakuorganisaatio vain ilmoitti entisten hakutraditioiden ajankohtien muuttuvan ja siirtyvän vuoden 2023 Green Capital -kisassa muutamaa kuukautta myöhemmäksi tänä vuonna.

https://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/

 

 

 

Luin näihin ympäristöpääkaupunkiasioihin liittyvän viimeisimmän Lahden kaupunginhallituksen päätöksen. Viikko sitten ( §104) 20.4.2020 kaupunginhallitus myönsi Kestävä Lahti -säätiölle alunperin 2.3.20 päättämästään 750000 eurosta nyt 500000 euroa säätiön perustamiskuluja 1.5.2020 varten. Noin niitä satojatuhansia lentelee sinne ja tänne helposti ja vaivatta. Jos lukijani ei muista, niin tässä vain tiedoksi, että Lahti on saanut vuodeksi 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungin tittelin - kolmena eri vuonna sitä haettuaan.Tittelin toteuttamiseksi jo yhdeksän henkilöä on palkattu erilaisiin tehtäviin lähes pariksi vuodeksi, osa siirretty muista kaupungin tehtävistään osoitukseksi kaupungin työntekijärunsaudesta.

 

S%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6%20b.jpg

Kestävä Lahti -säätiö tuulettaa EU-lipun hulmussa.

 

Todellisen eurooppalaisen yhteisöllisyyden ja EU-myönteisen Lahden tunnettavuuden vuoksi Lissabon-ehdotus olisi vielä mahdollista toteuttaa. Kestävä Lahti -säätiö voisi aloituspäivänsä jälkeen välittömästi esittää kilpailuorganisaatiolle, että Lahden saama vihreäpääkaupunki -status 2021 siirretään vuodella - vuoteen 2022

 

Täällä Lahdessa me asukastomppelit joudumme meitä koskevista päätöksistä useimmiten tuloksetta etsimään sivistystä ja yhteisöllisyyttä. Maailman yhteisessä onnettomuudessa täysin rampautuneen Lissabonin auttamisajatus ei tunnu päättäjiemme ominaisuuksiin millään tavoin kuuluvan.

 

 

Kaupunkimme valtalehti Etelä-Suomen Sanomat on tänään 26.4.2020 pääkirjoituksessaan Vihreä Lahti ei luovuta kirjoitellut myös koronapandemiasta ja vihreäpääkaupunki Lahdesta.

Jätän omaan arvoonsa pääkirjoitustoimittajan talousviisauden, ettei lahtelaisten veronmaksajien kannata huolestua teemavuoteen käytettävistä rahoista - rahoja ei käytetä enempää kuin valtiolta, EU:lta ja yrityksiltä saadaan apua kaupungin oman osuuden päälle. Mikä se kaupungin osuus on ja keneltä se kaupunki ne osuusrahat saa, onkin sitten jo lukijan pääteltävissä.

 

Sitä vastoin samassa pääkirjoituksessa oma Etelä-Suomen Sanomat -lehtemme on painanut lahtelaisille kuin elämänohjeeksi menettelytavan, miten kaikkiin onnettomuuksiin ja ne kohdanneisiin kaupunkiyhteisöihin meidän on suhtauduttava. Tässä pari lainausta kopioina lehden tämän päivän pääkirjoituksesta:

 

Etel%C3%A4-Suomen%20sanomat%20p%C3%A4%C3

 

ESS6.jpg

ESSa7.jpg

 

Lis%C3%A4liite.jpg