Astui%20yl%C3%B6s.jpg

Rembrandtin työ otsikon aiheesta vuodelta 1636

 

 

Tänään vietetään helatorstaita, kirkollista juhlapäivää ja vapaapäivää monessa Euroopan maassa sekä muualla maailmassa. Helatorstain paikka kalenterissa on aina torstai, neljäskymmenes päivä pääsiäisestä, jolloin Raamatunhistorian kertomuksen mukaan Jeesus astui taivaaseen.

 

 

Meille jo ja vielä rippikoulun käynneille tuo otsikon kolmen sanan hokema on ollut pakollista hallita uskontunnustuksemme ulkolukuna opettelemiseksi.

 

Se kuuluu ns. kristillisen kirkon uskontunnustuksiin, joita on kristinuskon alkuvuosisatoina syntynyt kaikkiaan kolme erilaista, kaikki melkoisen tuoreita nykyisen maailmankuvamme antaman historiakäsityksen valossa ihmisen ikään verrattuina. Varhaisinkin uskontunnustus on vasta hieman vaille1700 vuoden ikäinen, kun ihmisrodun arveltu synty on uusimmissa tutkimuksissa määritelty jopa satojentuhansien vuosien taakse.

 

Astui ylös taivaisiin on siis pelkästään kristillinen käsite.

Uskontunnustuksemme alkuperäiset esityspaikat olivat 300-400 -lukujen yleiset Itä-Rooman ja Bysantin kirkolliskokoukset. Nikea (325) on yleisimmän uskontunnustuksemme ensimmäinen syntypaikka ja Konstantinopolissa (385) muotoiltiin sille nykyinen käyttämämme muoto - Apostolinen uskontunnustus. Nikea ja Konstantinopoli eli Istanbul ovat tänään Turkin valtiota, jonka asukkaista 99% on muslimeja. 

 

Lis%C3%A4liite.jpg