Kes%C3%A4n%20py%C3%B6r%C3%A4ilyperhe%20b

Sadattuhannet opiskelijat, oppivelvollisuutensa tai ylioppilastutkintonsa suorittaneet nuoret ovat valloittamassa suomalaisen suven ja elämänsä uuden alun toiveikkaissa ja tulevaisuuteen suunnitelluissa ajatuksissa. Heille kaikille onnea!

 

Lahtelainen koululaitos, lähinnä Lahden kunnallisbyrokratian sivistyslautakunta ja sen suomalaiset suuruudenhullut haaveet Suomen suurimmasta peruskoulusta (avataan Launeella kehätien päällä tulevana syksynä) ja lukiosta (keskustan Paavolassa kahden vuoden päästä) ovat saaneet jo valtakunnallista huomiota hölmöinä, täysin opiskelulle kielteisinä ajatuksina. Lautakunnan alaiset keskeiset virkamiehet sivistysjohtaja, lukiojohtaja ja perusopetuksen vastuualuejohtaja omilla pomottamistarpeilla ja omaneduntavoittelulla on asiantuntijoina noteerattu epäluotettaviksi.

 

Kaupunkimme kuulumisina näen Lahden virallisilta nettisivuilta kaupunginjohtaja Pekka Timosen 28.5.2020 kirjoittaman suuren virheen, joka saattaa perustua tietämättömyyteen, mutta Timosen aivoituksia tuntien tahalliseen tarkoitushakuisuuteen. Hän kuvaa kirjoituksessaan Lahtea Suomen nuorimpana yliopistokaupunkina. Ja pah!

 

Lahdessa on toiminut Helsingin yliopisto, erittäin tuloksellisesti (jopa vuosikymmeniä sen monitieteellinen itsenäinen Palmenia-yksikkö) ja Helsingin yliopisto toimii täällä yhä. Nyt Lahti liputtaa sen sijaan Lappeenrannan yliopistolle lyhennekirjaimin LUT, joka Lahdessa toimii täysin Lappeenrannan Teknisen yliopiston alaisena syrjäisessä Mukkulan Niemen kaupunginosassa ja LUTin alainen LAB (Ammattikorkeakoulu) Iskun huonekalutehtaan entisissä tiloissa.

 

Muualla Suomessa ollaan aidosti itsenäisesti ajattelevia. Juuri nyt keväällä Oulu ottaa monta kertaa Lahtea modernimman otteen koulutusnäkymistään. Se keskittää suuren lähivuosina valmistuvan korkeakoulukampuksensa aivan kaupungin keskustaan. Sivistyskaupungit ympäri maailman ovat tutkineet, että juuri kaupungin keskusta on se vetovoima, jolla opiskelijat korkeakouluihin ja yliopiston tiedekuntiin houkutellaan opiskelulaitoksen maineen lisäksi.

 

Voisin lyödä vetoa, että Oulu kokee kampusajattelussaan suorastaan opiskelijatungoksen Lahti on siirtänyt kampuksensa kunnallisella äänestyspäätöksellä kaupungin etäisimpään pohjoisnurkkaan, piiloon eläviltä nuorilta, yleisöltä, ihmisiltä ja kaupungin elämältä - Iskun entiseen tehdaskiinteistöön ja Mukkulan kaupunginosan syrjäiseen kolkkaan.

 

Hyvät ja jo valmiit korkeakoulutuksen keskustakampus-ajatukset Lahti hylkäsi valtuustoseminaarifiksuudessaan lähes neljä vuotta sitten (Fellmanni, Muotoiluinstituutti ja  Aikuiskoulutuskeskus).

 

Juuri nyt kesäkuun alussa 2020 Lahti siirtyy menneisiin aikoihin ja valaa kampusajatuksensa alemmas, peruskoulun ja lukion hallintotasolle. Kaupunki on alkanut rakennuttaa keskustan Paavolaan Kannaksen lukion vapaamuurarirehtorin ja kuopiolaisen Lahden  lukiojohtajan ”asiantuntemuksella” Suomen oppilasmäärältään suurinta lukiota. Herrojen oma karriääri on siis tärkeämpi kuin opiskelijat, lahtelaisperheet sekä kaupungin sivistyksen ja koulutustulosten taso.

 

Lahden kaupungin oma valtakunnallisesti menestynyt toisen asteen opetus aiotaan siis painaa maan rakoon – massiivisen koulurakentamisen nimissä. Lahen uutisia seuraa kesän ja syksyn  koronapandemian rajoittaman taiteen lisäksi tulevina vuosina näiden koulupäätöskömmähdysten tuloksia.

 

 

Perhe%20Jyvb%C3%A4akyl%C3%A4n%20tiell%C3

 

Otsikkokuvassa on kenties yksi kansantaiteen useimmin nähdyistä teoksista, Tampere-Jyväskylä tien varteen joka kesä ilmestyvä, pyörälle asettunut nukkeperhe Jämsässä koulujen päättymispäivänä vuonna 2018.

 

Tänään koulujen päätöspäivänä valokuvattuna se on parissa vuodessa saanut hieman karanteenimaista sävytystä ja ajan patinaa koronan varjossa. Mutta siellä se maantien pientarella jälleen meitä tervehtii. Bongatkaa tietä kulkiessanne ja tulkaa hyvälle mielelle. Hyvää kesää ja mielenvirkeyttä kaikille!

 

Lis%C3%A4liite.jpg