Ylioppilaskunnan%20laulajat.jpg

Ylioppilaskunnan Laulajat aloitti televisioidun Presidentinlinnan itsenäisyyspäiväkutsujen ohjelman 6.12.2020.

Suomi juhli pari päivää sitten itsenäisyyttään monella tavoin poikkeavasti. Suomen kansa asettui jälleen television ääreen Presidentinlinnan vastaanottoa 2020 seuraamaan, mutta nyt todella rajatusti koronan sanelemien sääntöjen mukaan.

Myös tv-toteutus poikkesi vaikuttavasti entisistä juhlista. Yhteiskunnan kerman ja lööppirajojen ylittäjien sekä vuoden aikana esillä olleiden urheilijoiden ja jo kyllästyttävien samojen julkkisten hahmot eivät enää entisessä laajuudessaan ja vaatetuspyrstöissään näyttäytyneet Suomen kansalle. Ehkä tärkein ja parhain uudistus oli kuitenkin se, etteivät nuo 200 eduskunnan jäsentä seuralaisineen jälleen valloittaneet jo muista kutsuvieraista täysiä Presidentinlinnan saleja, niiden parvia eivätkä yli tuhannelle hengelle ahtaan tanssisalin parkettia aina hölmöltä näyttäneellä tanssiyrityshötkötyksellään. Krumelunki pukeutumismannekiininäytös ylenmääräisine kunniamerkkeineen, itsensä näyttämistarve ja turhuus olivat siis minimissään ja aito isänmaallinen iloinen juhlamieli korkeuksissa.

 

Presidenttipari%202020%206.12..jpg

Suurenmoista juhlinnan henkeä osoitti presidentti Sauli Niinistön isännöinti sekä muutamat elävät taiteilijat esityksineen, tosin kaikki taas aivan sieltä esitystaidon julkkiskermasta, mutta parempi niinkin. Kaikkiaan juhla monine haastatteluineen ympäri Suomen, erityisesti vielä elävien sodan kokeneiden sekä useiden eri-ikäisten lasten mielipiteiden tallennuksina täyttivät ohjelman sisällön ja todistivat itsenäisyytemme menneisyyden ja tulevaisuuden merkitystä aivan toisella tavalla kuin aikaisemmat traditionaaliset ja kovin loppuun asti urautuneet ja pönäköityneet linnan juhlat.

 

Monet presidenttiparin puheenvuorot, rouva Jenni Haukion sanaisen arkun avaus presidentin rinnalla sekä lähes koko tv-juontajiemme parhaimmisto nosti juhlan tasoa nautittavaksi kotitelevisionkin äärellä.

 

Marin%20ja%20R%C3%A4ikk%C3%B6nen.jpg

Huippuna toimittaja  Ari Hakahuhdan pääministeri Sanna Marinin ja hänen puolisonsa Markus Räikkösen hienon luonteva, mutkaton ja sydämellinen haastattelu - vuoden tv-haastattelujen ylivertainen timantti.

 

Yksi pieni ohjausvirhekin oli syntynyt turhaan. Ohjelma oli pyritty järjestämään täysin kaksikieliseksi - suomeksi ja ruotsiksi - mutta siinä ei kunnioitettu pääesiintyjien - presidenttiparin - äidinkieltä. Niinpä presidenttimme joutui vastaamaan liian usein ruotsiksi, vaikka tässä maassa on aina oikeus käyttää omaa äidinkieltään. Juhlan suunnittelussa harmitti myös melkoinen tyylirikko, kun meille katsojille näytettiin Suomen kansan lähettämistä valokuvista valittuja sekalaisia otoksia - mutta miten tyylittömästi: seppelöidyiksi taulunkehyksiksi muutetuissa valtavissa näyttöruuduissa koko ajan vaihtuvana taulunäyttelykömpelyytenä itse ohjelmaa ja sen jouhevaa juonta häiriten. Esteettisen tyylikkäässä Presidentinlinnassa näin suurta mauttomuutta ei ennen ole kansalaisille juhlaohjelmissa tarjoiltu.

Kaikkiaan presidentin linnanjuhlat tuntuivat siis kokeneen täydellisen, ajatukseltaan onnistuneen muodonmuutoksen monipuolisella koko isänmaata ja sen elämää käsittävällä sisällöllään.

 

Allaolevasta linkistä voi seurata YLE-Arenan kohtauksia juhlista.

Tämän artikkelin kuvakaappaukset on otettu YLE-Arenan ohjelmista.

https://yle.fi/uutiset/3-11684360

 

 

 

Kahden kerroksen väkeä

Lippu%20ja%20kansalaisjula%206.12.20.jpg

 

Miten kävi Lahdessa. Meilläkin toteutettiin juhlat nyt koronan vuoksi vain television ääressä koettaviksi. Ammatillisesti melkoisen vaihtelevatasoisesti valmistetut filmitoteutukset sanajumalanpalveluksen, sankarihautakäynnin, kansalaisjuhlan ja kaupunginorkesterin itsenäisyystilaisuuksista videoitiin nähtäväksi kodeissa, joissa monen tilaisuuden seuraamiseksi tarvittiin youtube-tallenteisiin sopivat katsomislaitteet.

 

Näkyväisyytensä takasi ensin kaupunginjohtajamme Pekka Timonen, jonka sananluku kirkossa oli enteellinen. Hän luki Uudesta testamentista Jaakobin kirjeen kolmannesta luvusta. "Kuka teistä on viisas ja ymmärtäväinen, esittäköön hän osoitukseksi hyvästä vaelluksesta tekonsa sävyisästi niinkuin viisas tekee. Mutta jos teidän sydäntänne hallitsee katkera kateus ja riidanhalu, älkää vastoin totuutta kerskuko kuvitellulla viisaudellanne. Sellainen ei ole ylhäältä tulevaa viisautta, vaan maallista, ihmisistä tulevaa pahojen viisautta."

 

Hannu%20Rahkonen.jpg

Lahden kaupungin päättäjät haluavat ilmeisesti näkyä aina, kun siihen annetaan tai itse napataan tilaisuus. Saman puhujan - valtuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen - piti käydä lukemassa puheensa ensin sankarihaudoilla ja sitten toinen pitempi puhe kansalaisjuhlassa. Sujuvasti hän kyllä lukee, mutta siinä kaikki - päättäjien päätökset tiedämme aivan toisenlaisiksi.

Merkittävää on, että Suomen itsenäisyyden juhlapäivänä Lahdessa hyväksytään mielipiteitä esittämään vain saman puolueen, nyt kokoomuksen, edustajia. Myös Euroopan ympäristöpääkaupunkihullutuksen korkeapalkkaisen johtajan Milla Bruneaun, kokoomuslaisen naisen, piti päästä lukemaan kymmenen a-nelosen käsittämä, monissa yhteyksissä tuttu, suurissa banderolleissa julkaistu höpötys kaupunkilaisten yhteistyöstä jo puolentoistavuoden takaa. Ihmettelen, että sujuvasanainen puhuja oli kömpelö paperista lukija ja jännitti. Eikö työtä, palveluksia, normaalia elämää ja yhteiselämää eli kaupungin asukkaiden arkea voi muulla kuin kovin kankeaksi jämähtäneellä puoluepolitiikalla ja kapealla, yksipuolisella henkilöedustuksella yhteisessä kansalaisjuhlassa arvottaa ja esitellä.

 

Teatterillisesti oli Lahden Nuorisoteatterinkin osuus kyseenalaisen epätasainen. Alaikäiset teatterilaiset juonsivat tilaisuuden - toinen juontajista jopa synnynnäisesti taitavasti. Nuorisoteatterin näytelmävideointileikkeet tuntuivat lähinnä sekavilta ja koko teatteriosuus vielä kovin keskeneräiseltä.

 

Lahti%20Brass%20quintet.jpg

Musiikista vastasi Lahti Brass Quintet -vaskiryhmä, joka soitti pakolliset juhlan isänmaalliset sävellykset sekä Jukka Linkolan sävellyksiä, aluksi Marssi-teoksen, kaikki taidokkaina kvintettisovituksinaan. Pieni lasten tanssi koreografioituna tämän vaskikvintetin säestämänä harvinaiseen Jukka Linkolan Psalmin musiikkiin oli kuin harmain lahtelainen syksypäivä ja kovin kaukana lapsen leikkivästä elämänilosta.

 

Elina%20Ruti.jpg

Ilonpilkuksemme itsenäisyytemme kunniaksi nousi lahtelaismusikaaleista tutun Elina Rutin komeat ja kauniit laulunumerot vaskikvintetin säestämänä - Kilpisen Siniristilippu, Kiven-Similän Laulu oravasta ja hivelevän kaunis Rauhalan-Linkolan Silta-rapsodia varsin nautittavina tulkintoina. Elina Ruti lauloi vielä Maamme-laulun kauniin koruttomasti yhteiseksi lopuksi.

 

Kunnallisen byrokratian seurauksena tällaiset puhuvien päiden juhlat syntyvät. Koronatilanteessa olisi luullut vanhan, urautuneen järjestämistavan jo täysin muuttuneen, mitä vielä! Avajaissanoissa ja tilaisuuksien juonnoissa mainittu kiitos sotiemme veteraaneille ja lotille oli paikallaan, mutta sen sisältö tuntui lopulta useaan kertaan toistettuna jo onton kohtuuttomaksi paisutetulta. Missä rintaman takana eläneet perheet, missä naistyövoiman ja nuorison avulla ahkerasti toiminut yhteiskunta, huoltotoiminta, varustusteollisuus, tilojen karjanhoito ja maanviljely, terveyspalvelut sodan aikana ja missä sodanjälkeisen Lahden jälleenrakentamisen valtava yhteisrintamallinen elämä ja työ - kiitollisuutemme ansainneita kaikki.

 

 

Sippetalo%20a.jpg

Jos ei Sinfonia Lahden hienoa tunnin itsenäisyyspäivän juhlakonserttia ja Sibeliuksen musiikkia olisi ollut nautittavanamme, olisimme jääneet näissä kaupunkimme järjestämissä tilaisuuksissa liiaksi nurkkakuntaisen puoluepolitiikan täyttämän tärkeilevän mukasivistyksen ja omakehun tylsyyteen.

 

Sinfonia%20Lahti.jpg

Sinfonia Lahden itsenäisyyspäivän juhlakonsertti maailman huippuakustisimmassa Lahden Sibeliustalossa lienee koko vuoden tyylikkäimpiä anteja kaupungin asukkaille. Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 2, Finlandia ja vielä Paciuksen Maamme tuntuivat kapellimestari Dima Slobodenioukin johdolla toteutettuina aidosti vaikuttavalta suomalaista säveltä ja korkeatasoista soittotaitoa täynnä olevalta itsenäisyytemme kunnioitukselta. Lahtelainen Radio Voima mahdollisti konsertin. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Mn9zdpEP9U0

Lahen uutisia Itsenäisyyspäiväartikkelin kuvat ovat kuvakaappauksia

lahtelaisyleisölle suunnatuista televiso- ja youtubelähetyksistä  -

ohjelmat löytyvät netistä.

Lis%C3%A4liite.jpg