SaSak2%20e.jpg

Koulutuskeskus Salpauksen valmistuvat sirkusartistit antoivat loisteliaan ehyen kaksi ja puolituntisen sirkusillan virtuaalisesti lauantaina 13.2.2021. Heti voi tietenkin sanoa, että ah, jospa vielä olisin voinut edellisten vuosien tapaan olla paikalla ja kokea esityksen täydellisenä: kehonkielen hallittuna, hengästyttävänä, jännittävänä ja niin luontevan läheisenä, elävänä ja rakastettavana yhtä aikaa hikisen realistisena ja fantastisen uskomattomana showna kuin ennenkin. Nyt youtube-videoversio litisti tietenkin tulkinnan vertikaaliseen tai horisontaaliseen tasoon, josta puuttui ne sirkukselle ominaiset ilmaisun syvyyden ja herkkyyden väliset äärettömät ulottuvuusmittasuhteet, läheisyys ja korkeuden avaruus, jotka ovat sitä esitystilan yhteistä artistin ja katsojan elävää vuorovaikutusta aidoimmillaan ja lumoavimmillaan.

 

Virtuaalisena toteutuksena tämä kokoillan esitys - parempien olosuhteitten puuttuessa nyt koronan aikana - oli silti nautittava kokemus.

Yksi on yhteisen liikkeen ja koreografian äärimmäisen oivaltava ja toimiva hallinta. Tanssit, sisääntulot, ohjelmanumeroiden vaihdot tuntuivat sujuvan niin täydellisesti ja sirkukseen aina kuuluvaa pientä lämmintä huumoria unohtamatta, että kokonaisuudesta jäi turvallisen ammattimainen vaikutelma. 

Toinen illan eheyttäjä oli musiikillinen ja rytmillinen liikkeen ja soolojen toteutus. Ne osoittautuivat taitavasti ohjatuiksi, eläytyvästi toteutetuiksi ja niissä sirkusmainen helppouden harha valloitti näkijänsä: kurinalainen ja taitava joukkoesiintyminen vaatii yhteisilmaisua tuntuakseen niin aidolta kuin nyt meille tarjoiltiin.

Monet näyttävät sirkuslajit, ilma-akrobatiat, kiinalaiset tolpat, trapetsit, tiukat nuorat ja vaikuttavat vertikaaliköydet, kankaat, tanssit, vartaloakrobatiat viestivät esityksestä sirkuksen täydellisen, monipuolisen läsnäolon. Ohjelmanumeroiden kiinnostaviksi tyypittelyiksi rakennetut hahmot maskeineen, puvustuksineen, kokonaisilmaisuineen lähestyivät nautittavasti sirkukselle kuuluvaa epätodellisuutta.

 

 

Sitten koko hienon illan yksittäiset ohjelmanumerot ovatkin makuasiaa - kaikki esitykset kun olivat omassa lajissaan kypsiä ja nautinnollisen tasokkaita. Valitsen tähän niistä erikseen mainiten kolme omaa mieltymystäni esimerkiksi.

Sa%20Sak%20temput%20yksil%C3%B61.jpg

Itselleni Jardar Pettersen edusti aivan ihmeellistä, ennennäkemätöntä tasapainoilu-jonglöörausta. Ikään kuin kuka tahansa meistä pienessä kotipiirissä vajaassa lattianeliössä voisi harjoitella kehonsa ja ilmaisunsa täysin maailmanluokan showksi. Niin hän teki kahdella kartiolla, tolpalla, laudalla ja vanteilla. Toinen hänen välinehallintansa oli cyr-renkaan vallattoman raikas ja vauhdikas, koko ajan käsittelyssään vaikeutuva ohjelmanumero, jota katsojan oli helppoa seurata ja väkevään esitykseen mukaan sen vauhtiin ajatuksissaan toistuvasti hypätä.

 

Paritemput%20Sasak%201ee.jpg

Permantoliikkeet ja akrobatia hallitsivat vaikuttavasti ohjelman kokonaisuudessa. Pariakrobaatit Gracie Hill & Gabriel Dreyfus edusti näytöksen upeaa, kahden vartalon symbioosia: he olivat saaneet liikekielensä täydelliseksi, erehtymättömän tarkasti toisiinsa heittäytyen ja rohkeasti luottaen. Tällaisessa heittojen, kiipeämisten, hyppyjen ja otteiden yhteistyössä, vauhdikkaassa huimapäisyydessä ja partnerivarmuudessa ollaan kehonhallinnan, yhteisakrobatian ja koko sirkusmaailman huipulla.

 

Sa%20Sak%20renkaat%20e.jpg

Yksilötasolla Laura Savolaisen katsojille tuttujen hulavanteiden jongleeraus-pyöritys ja seitsemän vanteen yhtäaikainen huima pyörintä oli välinekäsittelynä lähes uskomatonta taituruutta, josta ei enää jäänyt mitään puuttumaan täydellisestä taikuudesta.

 

Sa%20Sak%20lopputamssibe.jpg

Salpauksen sirkusartistit esityksen loppuasetelmassa: Viktor Knudsen, Alisa Murtomäki, Laura Kivistik, Ile Poikela, Linnea Tuominen, Gracie Hill, Gabriel Dreyfus, Jemina Rönkkö, Laura Savolainen, Jardar Pettersen, Sanni Granqvist, Vilma Suuraho

Salpauksen sirkuskoulutuksen tutut, kansainväliset ohjaajanimet  Petri Heikkilä,  Lionel, Jukka Juntti, Kazimir Kolesnik sekä tanssi- ja sirkuspedagogit Sari Louko, Salla Santanen ja Laura Tikka ovat toimineet tämän sirkustäydellisyyden taitavana ja idearikkaana ohjaajatiiminä.

 

Ehkä videolle vielä varsinaisten esitysten tarkempi etäisyys- ja lähikuvauksen vuorottelun suunnittelu olisi ollut paikallaan useine kameroineen, vaihtuvine taustoineen täydellisyyden saavuttamiseksi.  Esityksestä näkyi sen tekijöiden ja taiteilijoiden keskeinen erinomainen voima, taito ja yhteisöllinen varmuus sekä sirkusnumerot persoonallisin ominaisuuksin maustettuina niin kiehtovina, että ensemblen artistit tulevat vielä valloittamaan monet maamme ja maanosamme esiintymisareenat.

 

Lis%C3%A4liite.jpg