perjantai, 23. huhtikuu 2021

Kulttuuritärppejä pandemiasta vapautumisen merkiksi

.

 

Koronan tunteiden ja todellisuuden vakavana varmistimena on tänään 900 kuollutta suomalaista. Koko maailman mittapuussa 5½ miljoonainen kansamme on selviytynyt jo lähes puolitoista vuotta kestäneestä koronapandemiasta hämmästyttävän hallitusti. Monen vastaavankokoisen maan koronakuolemien määrä on kymmen- jopa satakertainen. Aasian mantereella korona vasta alkaa jyllätä - maanosa on yksi maailman tiheimmin asuttuja. Korona on maapallomme ja elämämme huoli vielä monet vuodet.

Sivistyskansana suomalaiset uskovat, luottavat ja alistuvat viranomaisten tietoihin, käskyihin, neuvoihin. Tällä kertaa meillä on elämäntaidon säilyttämisen ja elämän kunnioittamisen vankka luottamus suomalaiseen terveydenhoitoon ja sen asiantuntijoihin. Uskomme, että koronan kanssa ei ole leikkimistä. Noudatamme etäisyyksiä, käsienpesuja, maskeja, kokoontumiskieltoja, joukkomaksimimääräyksiä ja vältämme suuria kansanjoukkojen kokoontumisia kenties Euroopan kansoista kuuliaisimmin. Kiitokset kuuluu myös Suomen hallituksen tarkalle, riittävälle, asialliselle jatkuvan ajantasaiselle tiedottamiselle sekä pandemian leviämistä hillitsevien säädösten ja lakien luomiselle.

 

Olemme myös osanneet varautua kokemaan kulttuurimme voimaa pelkästään virtuaalisesti ja kuvitella kokemamme  mielikuvituksessamme todellisuutta suuremmaksi.

Oulu%20Sinfonia%202.jpg

Lahtelaisen säveltäjän Kalevi Ahon Klarinettikonsertto kuluvan kevään 2021 streamauksena soi you tubena Oulusta.

Monet ammattiorkesterit ovat pandemia-ajan toimineet lähes täysin voimin, harjoittaneet ja tuottaneet täydellisiä konsertteja solisteineen kuultavaksemme ja nähtäväksemme.  Erityisesti klassisen musiikin voima on kerrankin tunkeutunut voimallisesti käyttömusiikkia harrastavien suomalaisten tavallisiin koteihin. Samalla tämä musiikkilaji on vallannut itselleen tilaa ajatuksissamme ja tulee taatusti antamaan koronan hellitettyä lisää voimaa uusille kuulijoille konserttisalien yleisöinä.

 

Kuvataiteissa videotyöt, installaatiot ovat ottaneet myös kelpo askelen näyttäytyä tv-ruuduissamme. Samoin monet taiteilijaesittelyt ovat tulleet meille jokaiselle helposti saataviksi. Muutamat galleriatkin ovat hallituin henkilövoimin pystyneet pitämään näyttelyitä rajatuin maksimiyleisöin.

Lyijykyn%C3%A4.jpg

Teatteri lienee se kulttuurin laji, joka sittenkin on eniten kärsinyt pandemiasta, karanteenien ja kieltojen estäessä täysin teatteriesitykset. Olen muutamia suoraan lavaesityksistä striimattuja esityksiä katsellut ja todennut tämän yleisöhakuisen, yhteisöllisen taidemuodon olevan niissä auttamattomasti vailla elävää henkeä.

Orimattila%20Cabth%207.jpg

Toista on elävän esityksen kokeminen, kuten tämän - Minna Canthin Työmiehen vaimo Orimattilan Jätinpesän kesäteatterissa 2019.

Lyijykyn%C3%A4.jpg

Teatterielämän, sen koulutuksen ja myös muiden kuin teatteria tuntevien visuaalisten, liikunnallisten sekä musikaalisten taitajien on syytä nyt ja vastaisuuden varalle pohtia teatteri-ilmaisun toisenlaisia laventavia tuulia. Sellaisia, joita voi eräällä tavalla elokuvaperiaatteella toteuttaa nähtyjä striimauksia kiinnostavammin ja moniulotteisemmin - jännitteen ja tarinan tasolla.

 

Tuoreinta kokeilevaa musiikkiteatterin striimausta Lahdesta

Lahden%20kansanopiston%20teat.jpg

 

Lahden kansanopiston Teatteri II:n musiikkiteatterijakson osana valmistetut videoteokset striimataan teatterikoulutuksen nettisivuilla nyt viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina klo 14 ja 18. Ne ovat nähtävissä maksutta tuolla sivulla: https://www.teatterikoulutus.fi/striimi

Musiikkiteatterikoulutus huipentuu viikonloppuna kolmeen striimattavaan videoteoskokonaisuuteen!
Teokset ovat syntyneet työryhmälähtöisesti kolmen aristoteelisen arvon ympärille: totuus, kauneus ja hyvyys.

Tapahtuma on maksuton ja paikkoja on kuhunkin esitykseen rajattomasti.

ESITYKSET:
la 24.4. klo 14
la 24.4. klo 18
su 25.4. klo 14
su 25.4. klo 18

Esityksellä on siis vain yllä luetellut 4 esityskertaa.

Kaikki kolme videoteosta ovat nähtävissä jokaisella esityskerralla.

JAKSON OHJAAVAT OPETTAJAT:
Aleksi Lavaste (vastuuopettaja, näyttelijäntyö)
Virva Immonen (musiikki)
Salla Santanen (tanssi, liike)
Jani Enqvist (tekninen tuki)

Arvioitu kesto noin tunti. Kyseessä on siis etukäteen kuvatut ja editoidut videoteokset. Linkin takaa löytyy esittelyt jokaisesta. Jännityksellä odotamme uudenlaista musiikkiteatterin tuoretta tulkintavoimaa!
 
 
   

 

Ammattiyhdistys kulttuurituottajana

Kulttuuri%20kyl%C3%A4ss%C3%A4.jpg

KULTTUURI KYLÄSSÄ

Kaipaatko kulttuuria? Konsertteja, näyttelyitä, iIoisia yleisötapahtumia? Tänä keväänä me tuomme kulttuurin kylään luoksesi. Monien nimekkäiden esiintyjien illat on tarkoitettu jäsenillemme ja heidän ystävilleen - vinkkaa myös kaverisi mukaan!  Tässä ensimmäinen:

Kirjailija Heli Laaksonen 28.4.21 klo 18.30-19.15

Heli vaakaruusu iso web

"Ei normaali ihmine mittän kulttuurei tartte"

Esitykset tulevat suorina lähetyksinä Akavan Erityisalojen YouTube-kanavalta. Ennakkoilmoittautumista eivät erityisalojen jäsenkirjan hankkineet tarvitse.

 

 

Lastenteatteria you tubena

Suoerteatteri.jpg

Sadun avulla teatterin ihmeelliseen maailmaan pääsee kurkistamaan omalta kotisohvalta tai päiväkodista/koulusta, se on näin poikkeuksellisina aikoina elävä muistutus taiteen voimasta ja taiasta. Satu pojasta joka päätti pelastaa meren tulee kaikkien katsottavaksi SUPER teatterin YouTube-kanavalle 29.5.2021 lähtien.
 

Kesto noin 15 min.

KÄSIKIRJOITUS, OHJAUS ja MUSIIKKI: Tero Porali
KERTOJA: Aatu Porali
LAVALLA mm.: Salla Santanen ja Mika Seppälä
LAVASTUS, PUVUSTUS ja ALKUPERÄISIDEA: Emilia Porali

https://www.youtube.com/watch?v=iOfJzkjo1uU

 

 

 

Lyijykyn%C3%A4.jpg

 

Suomalaisten tunnollista koronapandemian torjumistulosta alkavat horjuttaa salakavalasti suomalaiskesän luonnon hellimä ja suoma vapaus,  johon kulttuurikokemuksemme ja niiden massamainen muoto festareineen, kesätapahtumineen alkavat poltella perinteisen tunnusomaisina menneiden kesien haaveina.

On uhkarohkeaa ja hyvän omantunnon vastaista lähteä vielä harvennettujen katsojamäärien kesäteattereihinkin, vaikka tiedetään, että Suomenlinnan Hyvän omantunnon linnakkeen muurien katveessa ammattiteatteri tekee yhtä kesän mielenkiintoisinta teatteritapahtumaa jo täysin voimin harjoitellen, tai muuallekaan Helsingin suuntaan. Korona Helsingin seuduilla ja kulisseissa ympäri Suomen on kytiksellä kuitenkin.

 

Rymiksen%20kes%C3%A4n%C3%A4yt.29015.jpg

Antti Virmavirta ja Minna Suuronen Suomenlinnan kesäteatterin Valheita ja viettelyksiä -esityksessä kesällä 2015

 

 

Lähin odotettu Suomen kevään kansantapahtuma Vappu on auttamattomasti vielä koronapannassa, mutta lahtelainen Äitienpäivän perinteinen Kariniemi-seuran kesäteatterikonsertti on sentään jo tulossa.

Kariniemi%20%C3%B61.jpg

Kariniemen äitienpäiväkonsertti  vuonna  2019, mutta tänä vappuna 2021 jo valmiiksi striimattuna oman television äärellä.

Lis%C3%A4liite.jpg

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com