Raita%20Karpo.jpg

 

Aloitan tämän artikkelin lyhyellä muistelolla. Saimme olla tämän päivän sankarittaren Raita Marilan kanssa yhtä aikaa Lahdessa oppikoulussa, Kannaksen kaksoisyhteislyseossa. Koulun oppilaita oli 1950-luvulla sota-ajan jälkeen paljon, viisi rinnakkaisluokkaa, jokaisessa neljäkymmentäneljä oppilasta. Koulu oli juuri siihen ensimmäisinä oppilaina astuessamme vuonna 1952 saanut Lahteen uudisrakennuksen, kaupungin komeimman koulun. Koulun opettajistosta suuri osa oli tullut rajan takaa Kannakselta. Heidän puheensa, niin kuin kaupungin puheet 1950-luvulla olivat puoleksi täynnä mie, sie ja työ, hyö -sanoja ja se toinen puoli meidän lahtelaisten omaleimaista hämäläismurretta.

 

Yhteneväinen on myös taiteellinen alkumme Raitan kanssa. Pääsimme rajan takaa Lahteen siirtyneeseen maankuuluun Wiipurin musiikkiopistoon oppilaiksi. Sen monet suurenmoiset instrumenttitaiteilijat, soittoniekat sekä ennen kaikkea laulunopettajat ja lausuntataiteilijat ottivat meidät haltuunsa, Raita kuuluisien laulupedagogien perusteelliseen prässäykseen ja minä aikakauden harvinaiseen lausuntataiteilijoiden ohjantaan.

Kannaksen yhteislyseossa oli opiskelun ohessa valtava harrastusinto. Sen keskeisin muoto oli silloin raittiusyhdistys Soihtu, jonka monet kerhot, kulttuuririennot, kulttuurikilpailut, näytelmät, illanvietot, matkat ja esiintymismatkat saivat koulun edustajina Raitan musiikilliset taidot mukaansa ja tietenkin meidät hämäläispojat ja tytöt yhteisiin kulttuurisiin harrastuksiin. Näin alkoi taipaleemme taiteen polulla. Raita laulajana, monet persoonallisuudet mukana Soihdun kuorossa, soolo- ja joukkoesiintymisissä, esiintymismatkoilla, illanvietoissa ja koulun sekä maakunnan ja kaupungin juhlatilaisuuksissa ohjelmansuorittajina.

Huippuna olivat jokavuotiset valtakunnalliset kesäpäivät kulttuurikilpailuineen ja satoine osanottajineen aina eri puolilla Suomea. Noilla päivillä me molemmat, Raita ja minä kohtasimme myös tulevat puolisomme, Raita Hannunsa Helsingin Ressun pojan ja minä Pirjoni Helsingin Tyttönormaalilyseon tytön. Tästä siirryn nyt tähän 12.4.2021 päivään - Raita Karpon syntymäpäivään.

 

Raita Karpo Sibelius Akatemian lauluopintojen ja lauludiplomin suorittamisen jälkeen on saanut elää koko elämänsä laulajattaren kunnioitetussa, arvostetussa ja synnyinlahjansa harvinaisen musikaalisuuden suomissa elämäntehtävissä oopperassa, teattereissa, konserttien solistina, konsertoijana, esiintyjänä taiteelle ja meille yleisölle.

Suurelle yleisölle Raita Karpo on tullut tutuksi erityisesti karjalaisten kansanlaulujen esittäjänä. Ensikonsertissaan hän nosti klassisen ohjelmiston rinnalle kantelesäesteisen laulun. Esiintymismatkoja on ollut Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Meksikoon, Portugaliin, Islantiin, Venäjälle, Ruotsiin, Englantiin, Espanjaan ja Israeliin.

 Diskografiasta löytyy 16 LP-levyä, joista monella on Raita Karpolle omistettuja lauluja. Kuvani on levykannesta, jossa hän laulaa Wiipurilaisen osakunnan kuoron kanssa Aili Runnen säveltämiä ja sanoittamia lauluja.

 

Raita Karpo - karjalaisten vanhempien lapsena - on spesialisoitunut karjalaisuuteen. Hän on oikea Karjalan laululintu, joka yhä vieläkin visertää somasti, kauniisti sydämensä täydeltä ja haastaakin karjalaksi sanottavansa ja heleän naurunsa.

Jouko%20Saari.jpg

Lahdesta olen parin viime vuosikymmenen aikana löytänyt myös oivan säveltäjän, huippumuusikon menneiltä ajoilta, entisen Lahden kaupunginorkesterimme kapellimestarin Jouko Saaren. Tiesin, että hän on usein myös Raitan esiintymismatkoilla ollut tämän säestäjänä. Mutta sitä en tiennyt, että hän on myös säveltänyt Raita Karpolle lauluja, kuten monet muutkin säveltäjät.

Siksi parhain lukijani - minulla on nyt harvinainen ilo ja kunnia soittaa Lahen uutisia -julkaisussani tämä uniikki sävelteos.

 

Karjalaan takaisin -laulun on Raita Karpon äidin sanoihin säveltänyt Jouko Saari, joka myös säestää laulua. Laulu löytyy Pro Karelia yhdistyksen levyltä.

KARJALANI.mp3

Onnittelemme Raita Karpoa monin ruusukimpuin kahdeksan vuosikymmenen täydeltä kuuntelemalla kaunista sävellystä hänen laulamanaan.

Lis%C3%A4liite.jpg