images?q=tbn:ANd9GcQjjlabBEy5w0v7PAAkG6M

Kansallista veteraanipäivää liputetaan tänään. Päivä on ollut vakiintunut liputuspäivä vuodesta 1987 lähtien. Huhtikuun 27. päivä valikoitui Kansalliseksi veteraanipäiväksi, koska tällä päivämäärällä vuonna 1945 päättyi Lapin sota ja viimeiset saksalaiset sotilaat olivat poistuneet Suomesta, kaikki sotatoimet Suomen maassa päättyivät silloin ja maamme on toistaiseksi tästä päivämäärästä alkaen saanut elää rauhan aikaa.

 

Kansallisen veteraanipäivän juhlinta on siis rauhanomaista. Päivänä muistellaan ja kunnioitetaan sodassa menehtyneitä ja sodan kokeneita, ei itse sotia. Päivän viettoon kuuluu valtakunnallinen pääjuhla, joka järjestetään vuosittain Suomen eri kaupungeissa. Tänä vuonna 2021 vuorossa on Tampere.

Tampereen kaupunki toteuttaa yhteistyössä Yleisradion kanssa Tampere-talolla taltioitavan Veteraanipäivän 27.4.2021 juhlalähetyksen, jonka Yle TV1 lähettää klo 15 - 16. Lähetys on katsottavissa jälkikäteen myös Yle Areenassa.

Lue lisää juhlalähetyksestä:

https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tapahtumat/veteraanipaiva.html.stx

Veteraanip%C3%A4iv%C3%A4%201.jpg

Veteraanip%C3%A4iv%C3%A4%202.jpg

Lahdessa voi tehdä käynnin kaupungin sankarihautausmaalle Ristinkirkon mäelle, jossa on 574 hautalaattaa sodissa 1939-1945 kaatuneiden muistoksi. Siellä on myös enoni Vilho Toimisen – nuoren kaksikymmentäyksivuotiaan sankarivainajan muistolaatta elämänsä uhrauksesta Isänmaalle.

 

Päivän kunnioittamiseksi Lahen uutisia soittaa tänään hienon äänitteen, Lahden kaupunginorkesterin ent.kapellimestari Jouko Saaren säveltämän ja johtaman Marine-marssin.

Kuulin Marine-marssin ensi kertaa 2011 Kouvolan Tattoo-tapahtumassa, jossa sotilassoittokunnat upeine kuviomarssikoreografioineen, ohjelmineen, solisteineen esittelivät  työtään.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2011/09/tat-too

Puustusvoimat.jpg

 

Säveltäjä Jouko Saaren kertomaa:

"Marine-Marchin eli Merijalkaväkimarssin (alunperin Rannikkojääkärimarssi - palvelin RannJp:ssä Porkkalassa 1968-69)  johdin 1970-luvulla. Tein sen kiitokseksi Helsingin varuskuntasoittokunnalle, jossa sain palvella varusmiessoittajana (Ess-kornetti!) keväällä 1969 kaksi ja puoli kuukautta! Se perustuu T.Penttisen sanoihin tekemääni marssilauluun, joka kuuluu ns. bassokuorona. Sain tekstin joukkueenjohtajaltani, joka pyysi tekemään siihen helposti laulettavan marssimelodian."

Saari Marine March.mp3

Rauhaisaa Veteraanipäivää kaikille - kauniin ja ylvään marssimusiikin mukana selät suoristaen rauhalle ja vapaalle Isänmaalle!

 

Lis%C3%A4liite.jpg