keskiviikko, 12. toukokuu 2021

Kilometritehtailijat ja yliesierikoisapulaisvaravaurioraivausvuorovarausratkaisupäälliköt

Valtuuston%20kokous.jpg

Lahden kaupunginvaltuusto kokoontuu nykyisin Sibeliustalossa. Näin paljon siellä ei ole valtuutettuja paikalla, vaan useimmat kokoustavat etänä. Yhteydet Sibeliustaloon takkuilevat koko ajan ja kuvalähetykset valtuutettujen kodeista ovat heidän tasa-arvoaan loukkaavaa: varsin kehnoja kuvaselkeydessään, samoin äänentoistossaan. Kokouksen puheenvuorojen seuraaminen on näin toteutettuna pääasiassa katsojaa vaivaannuttavaa.

 

Lahden poliittinen ilmapiiri jatkuu Lahdelle ominaisessa suuruudenhulluudessa. Lahden kaupunginvaltuusto teki 10.5.21 ns. MAL -sopimuksen eli alistui valtion rahojen saamiseen sopimalla siten, että kun kaupunki jotakin tekee MAL-sopimuksessa Suomen valtion ehdottamaa, se saa asian kokonaisbudjetista toisen puolen valtiolta ja toisen puolen maksamme me veronmaksajat nurisematta oli homma tai projekti sitten tarpeeton tai kuinka älytön tahansa.

Suuruudenhulluutta tämä MAL korostaa Lahden kaupungin päätösten perusteluissa siinä, että kun monet Suomen suuret kaupungit ovat jo liittyneet tähän MAL-järjestelmään niin kyllähän Lahdenkin pitää liittyä suurten suomalaiskaupunkien rivistöön vaikkapa vain hännän viimeisenä. Selväähän se on, että tällaiset rakentamiset ja ahaa-ideat vievät jatkuviin turhiin projekteihin, joilla meiltä veronmaksajilta kerätään rahat pois. Summa on vuodessa alle kymmenen miljoonaa valtion rahaa - mitätön ele, sillä kaupunkimme oma budjetti oli viime vuodelta 40 miljoonaa voitollinen. Näin nykyvaltuutettujamme ja meitä veronmaksajia uunotetaan kuuliaisiksi ja hyväksymään muka paraskin valtion kädenojennus, kun samalla joudumme pulittamaan itse yhtä suuren summan ylimääräistä rahaa ties mihin suunnittelijoilla päähän pälkähtäneeseen älyttömyyteenkin.

Näin J.V. Snellmanin liputuspäivänä 12.5. ylläoleva rahajuttu on syytä ottaa suomalaisen rahankeksijän kunniaksi todisteeksi nykymenon varsin kyseenalaisesta rahankäytöstä yhteiskunnassamme.

https://ym.fi/maankayton-asumisen-ja-liikenteen-sopimukset

 

 

Kaupungintalo.jpg

Poliittisin mielenkiinto näinä viikkoina Lahdessa on kuitenkin aivan muualla: ketkä pääsevät päättäjiksemme kesäkuun kuntavaaleissa, kun valtuustoon pääsee vain 59 vaaleilla valittua kaikkiaan 546 ehdolle asettuneista ehdokkaista. Lahden kaupungin puolueet ovat yrittäneet saada ehdokkaikseen mahdollisimman monta suostuvaa lahtelaista. Kaksi suurinta kisaili ihan viime metreillä vielä ehdokasmäärästä. Voittoon oli päästä SDP 88 ehdokkaalla näin yhdellä KOK-puolueen 87 ehdokasmäärän päihittäen, mutta aivan viime metreillä toiseksi jäänyt KOK kiilasi rinnalle maaliin ja sai tasan yhtä monta ehdokasta kuin SDP äänestettäväksemme.

Siis 59 eli vajaa 0,5 promillea 120000 lahtelaisesta päättää seuraavat neljä vuotta asioistamme.

 

Ehkäpä näitä keskenään kisailevien puolueiden ehdokkaita onkin hyvä tarkastella näin ensin vertaillen.

 

Kokoomus johtaa myös tittelivedossaan, sillä heiltä löytyy mitä moninaisimpia nimikkeitä, titteleitä, jopa 3 presidentin antamalla arvonimellä kohti valtuustoa ratsastavaa ehdokasta. Tunnistan sieltä myös selviä muitakin virheitä, vaikkapa että rakennusmestari ja rakennusmies menneet samassa persoonassa sekaisin, korkea-arvoisemman tittelin voittaessa. Kokoomus johtaa myös poliittisessa itsekorostuksessa, kun yksi omasta mielestään varma läpimenijä laittaa tittelikseen jo nyt vanhasta muistista kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja. Eläkeläisiä kertyy kokoomusehdokkaista vain 3. Kokoomus paiskaa varmat hihoihin piilotetut päätösten korttiässät vapaamuurariehdokkaillaan (4 päättäjää).

Kun ei ihminen ole vielä onnistunut pyrkimyksissään, niin hän sitä kyllä yrittää, sillä yrittäjiksi ilmoittautuu 13. Johtaja- tai päällikköehdokkaita löytyy peräti 15, opettajia 4 ja rehtorin tittelillä ratsastaa ohi muiden 2, erilaisia insinöörejä aikoo määräillä kaupunkiamme 4 kappaletta. Lahden jatkuvasti kasvavin koordinaattoritittelein valtuustoon pyrkii 3 ehdokasta, upseereita 4 ja sairaanhoitajia vain 2, 1 urheilija, kaikenlaisten eri alojen asiantuntijoiksi itsensä mieltää 5.  Koti, uskonto ja isänmaa -puolueen pyhittää 1 pappisedustaja ja valtuuston päätösten lakikiemurat kohti eduskunnan oikeusasiamiestä 3 juristia. Sekalaisia ammatteja ja titteleitä yksin ja kaksin kappalein vilisee kokoomuksen vaaliehdokaskatraassa, kirjava seurakunta siis meille valitsijoille pohdittavaksi. Kokoomus selvästi häpeää eläkeläinen-titteliä, sillä monet heistä käyttävät tässä ehdokasluettelossa (nyt eläkkeellä ollessaan) aivan muuta titteliä.

 

 

Entäpä demareiden mielikuvitus, minkälaisten ammattien ja keksittyjen tittelien ehdokkaisiin se yltää?

Eläkeläisiksi uskaltautuu itsensä jo lukea sentään 11, yrittäjiksi vain 2, johtajiksi tai päälliköiksi 3. Erilaisten asioiden kehittäjäksi itsensä korottaa yli muiden ehdokkaiden 2, eri asioiden ammattilaisiksi lukeutuu 6, opettajiksi 4½: sillä tiedämme, että niinkin merkittävä titteli kuin ylipostimies haluaa vaihtaa ehdokastittelinsä tuntiopettajaksi.

Muodikkaiksi koordinaattori- tai projektiammattilaisiksi ilmoittautuu 5, terveytemme hoitajiksi 8. Ravintola-ammattilaisia takeaway-aikanakin aikoo päättäjäksi 2 demaria, opiskelijoita samoin 2 . Ruumiillisen työn tekijöitä rohkaistuu tulla päättämään kunniakkaat 14,  fysioterapeutteja 2  ja varmoiksi päättäjävalteiksi demarit takovat pöytään 1 ministerin ja 1 kansanedustajan.

Molemmissa lahtelaisissa rinnakkaispuolueissa (SDP ja KOK) tiedetään entuudestaan valtuustossa olleista, että kovin monet esiintyvät siten, ettei aina tiedä ehdokkaan äänestäessä tärkeästä asiasta, kumpaan näistä puolueista hän kuuluu – ehdokkaiden omatkin poliittiset periaatteet kun menevät ranttalisti sekaisin. Kovin usein vasemmistoon lukeutuva demari päättää oikeiston kokoomuslaisen ehdotusta myötäillen (Iitin Kankkulan kaivoon menneet 2½ miljoonaa), kas demareillakin kytee sen verran herraksi tulemisen nälkä kovaa poltellen. Kai siitä kertoo sekin, että moni heistä vieroksuu omaa varsinaista koulutustaan ja käyttää toiminnanjohtaja- tai muuta naamiointititteliä korostuakseen kansan syvistä riveistä lähteneiksi ehdokkaiksi, jotka nyt ovat päässeet jo näin korkealle päätöspallille.

Ensimmäisen valtuustoehdokkaiden kyynärpääkisan tulos nähdään näiden puolueiden osalta pian: minkälaiset parhaat mainontapaikat liikenteen sekaan mainostauluihin kärkiehdokkaat ovat varanneet ja lunastaneet jo vuosia sitten kaupunkimme koristuksiksi ja itsensä ylöspanemiseksi - ja noissa mainospaikkojen saamisissa ei korruptiota tai koplausta taatusti harjoiteta!

 

Mitähän tapahtuisi, jos kaikkien ehdokkaiden tittelit kokonaan kiellettäisiin, vaikuttaisiko se mitenkään meidän äänestäjien vaaleissa tekemään Lahden kaupunginvaltuuston kokoonpanoon?

 

[Tämän artikkelin otsikkoon on lainattu titteli Ollin pakinasta Arvonimi vuodelta 1954]

(Artikkelin perustiedot lainattu ESS 6.5.2021 sivu A9)

Lis%C3%A4liite.jpg

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com