lauantai, 22. toukokuu 2021

Lyseon rohkea raikuli vuosisata

Eilen tapahtui tuiki harvinainen episodi, kun talomme ovikello soi. Vaimoni avasi oven, haukkoi henkeään ja hihkui minut ovelle: ”Tule katsomaan, kuka täällä on.”  Yllätysvieras oli Lahden lyseon rehtori Tero Matkaniemi. Hänellä oli sylissään graniittitiilen painoiselta näyttävä opus.

”Tänään 21.5.2021 lyseo täyttää sata vuotta”, hän sanoi ja ojensi varsin paksun kirjan meille. Hän kertoi lyseon monien entisten oppilaiden muistoja löytyvän 600-sivuisen kirjan täydeltä. Kirjan ovat toimittaneet tietenkin suomalaisuinnista ensimmäisenä tohtoriksi väitellyt Matkaniemi itse, lahtelaisille tuttu lyseon oppilas ja opettaja Heikki Kolunen sekä entinen lyseon oppilas, tietotoimittaja Reijo Nikkinen. Teoksen takana on Lyseon aktiivinen senioriyhdistys.

Lyseon%20juttu%201.jpg

 

Pikamuistini hahmottaa meidän lahtelaisten tunteman Lahden lyseon poikaoppikouluna ja nykyäänkin ylinnä menestyvien urheilijoiden valintalukiona. Varsinkin hiihto ja mäenlasku olivat sen sodanjälkeisinä vuosina maankuuluja saavutuksissaan ja urheilijoissaan. Urheilu olikin aikanaan myös se hyväksytty ja ihailtu tapa, jolla lyseon pojille suotiin olla aika karskejakin tempuissaan ja eräänlainen kaikkinainen raikuli rohkeus konventeissa ja penkkariaikoina toisille lahtelaisoppikouluille sankarimallina.

 

Eikä urheilu suinkaan ollut vielä silloin opiskelijalle se tulevaisuuden tae. Sittemmin tytötkin pääsivät lyseon oppilaiksi (1973). Lyseosta on opiskelupohjan saanut kymmeniä kuuluisia tiedemiehiä, professoreja, opettajia, tutkijoita, tähtitoimittajia, kaikkien alojen työnpuurtajia. He ovat todisteita tämän omaleimaisen oppilaitoksen, nykyisin lukion, merkityksestä sadan vuoden taipaleella ja sieltä valmistuneiden yhteiskuntaa moneen suuntaan jalostavasta, jatkuvasta kehittämisestä. Lyseo kantaa myös suomalaishistorian ylvään oppikouluviitan: Lahden lyseo oli ensimmäinen itsenäisessä Suomessa perustettu valtion oppikoulu.

Palaamme kirjan arviointiin sen luettuamme.

Onnea Lahden lyseo!

Lis%C3%A4liite.jpg

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com