Lahden kaupungin hallintoa kuntavaalit 2021 pöllyttävät perusteellisesti uusiksi.

 

Vaalit%202021a.jpg

 

Enemmänkin tarvitsisi pöllyttää demokratian unohtaneita virkamiehiä neljän kuluneen valtuustovuoden saavutuksista:

- Kaupunginjohtaja Pekka Timosta, joka esimiehiään härskisti mielistellen ja heitä omassa vallanhuumassaan erityistehtäviin yksin nimitellen sekä Nastolalle yhdistymissopimuksessa jo sovittuja etuuksia omalla ajatuksellaan yksinvaltaisesti peruen,

- kaupungin sivistysjohtaja Tiina Granqvistia samoin täysin ymmärtämättömänä eduskunnan oikeusasiamiehen ansaitut moitteet saatuaan, sananvapautta törkeästi alaiseltaan rajoittaessaan ja vielä teettäessään satasivuisen kymppitonnin maksaneen vastineen meidän veronmaksajien varoilla oikeuskanslerin huomautusta vastaan inttäessään,

- Tilakeskuksen pomo Jouni Arolaa, joka kaupitessaan kaupungin omaisuutta helppoheikkinä pilkkahinnalla (Paavolan kampus ym.) limiittinään meille veronmaksajille kaupasta lankeava pakollinen vuokranmaksu jo kohta monistakymmenistätuhansista vuokraneliöistä koulu- ja terveyspalvelujen kiinteistöjä omistaville tahoille ja

- kaupungin perusopetuksen kehitysjohtaja Lassi Kilposta saamattomuudestaan ja epäuskottavuudesta perusopetuksen revettyä hunningolle ja välttämätöntä tukea joka tunti tarvitsevien oppilaiden tahallisesta unohtamisesta.  

Koko kaupungissa ansaitsevat kaikki esimiestehtävistään irtisanomisen: heihin viranhoitajina ei kaupunkilaisilla enää ole pienintäkään luottamusta. On siinä meillä virkamieskuntaa kerrakseen!

 

 

nest%C3%A4m%C3%A4%C3%A4n.jpg

 

Taustalla kuitenkin on nämä kuvan vuonna 2017 käydyt kuntavaalit ja valitsemiemme luottamushenkilöittemme eli kaupunginvaltuutettujemme vallankäytön yhteistyön kehno toimivuus. Valtuusto, etunenässä sitä mielin määrin manipuloiva kaupunginhallitus ja muutama keskeinen lautakunta ovat päättäneet asioita konsernijohtaja Mika Mäkisen despoottisen toiminnan päätöstapamalliin ja muuttaneet koko kaupungin virkamiesjohteiseksi minäitsetyyliseksi itsemääräämistemppuinstituutioksi.

Uuden valtuuston ensimmäinen tehtävä on lopettaa tällainen virkamieskunnan jatkuva kasvattaminen ja byrokratian paisuttaminen.

 

Keh%C3%A4katu%202020b.jpg

Keskustan kehäkatu Liisu kartalla

Valtuutettujemme kellokkaista suurinta osaa on kiinnostanut vain muutama kaupunkilaisille ja heidän arjelleen vähemmän tarpeellista asiaa: eurooppalaisen ympäristöpääkaupungin gloriassa paistattelu, kehittämiseksi nimitetty palvelujen raju supistaminen joka puolella kaupunkia ja erityisesti kaupungin rajojen äärialueilta sekä ulospäin näytetty erinomainen taloudellinen tulos seudun sosiaali- ja terveystoimessa, PHHYKY Lahti keskuspisteenä, sen napana. Terveyspalvelujen täydellinen mullistaminen, keskustakeskittäminen ja yksityistäminen ovat olleet kuntamme päättäjien erityismielenkiinnon kohteina ja vielä niin sanotun Liisun eli tarpeettoman keskustan kehäkadun rakentaminen.

 

 

TEVI%20ja%20Tinnil%C3%A4s.jpg

Lahden keskustan  Vesijärvenkadun Telan arvorakennuksen piha oli jo lähes päätösvaiheessa uudisrakennustyyylittömyyksineen, kunnes tontin keinottelijaomistaja meni sentään konkurssiin.

 

Kaupungin kaavatyö on jäänyt myös täysin hallitsemattomaksi, siellä sylttytehdas vie mm. kokoomuslaiseen MacCarron-valtuutettuun, joka lautakuntapuheenjohtajana on päästänyt ympäristö- ja rakennusasiat karkaamaan jo ajat sitten käsistä. Veljeilyt yhden kaupunkimme Malta-huijarin (Tinnilä ) kanssa ovat johtaneet harvinaisten suojeltujen rakennusten tuhoon (Konserttitalo) tai kaupunginarkkitehdin ja kaupungin puutarhurin käsitys arvorakennuksen (Lahden kartano) puistosta johtanut kartanon ympäristön täydelliseen pilaamiseen. Varsinainen kaavatyö on tuhonnut lähimetsien arvokkaan luonnonrauhan (kuten Kytölä) kaavoituksella ja toteutumattomalla infrastruktuurilla - Lahteen muuttajien invaasiota turhaan odottamaan.

Lyijykynä.jpg

Vaaleihin ja vaalipäivään 13.6.2021 mennäkseni erityishuomion voisin tehdä myös ehdokkaiden omaa häntää korostavasta lehti- ja julistemainonnasta ja pohtia, miksi sellaisetkin valtuutetut, joiden olisi pitänyt saada jotakin jo menneinä valtuustokausina kuntoon ja jotakin aikaiseksi, mainostavat valtavasti tolpissa naamoillaan ja hymyillään (Bruneau, Kari, Lehto, Markkanen, Mäkynen, Falk, Komu, Wallenius ym ). Eivätkö he usko itseensä muuten kuin stailattujen ja nuorennusleikattujen kuvahymyjensä kautta. Kenties osuvin, opettavin muillekin ehdokkaille ja samalla hauskin pureva mainonta on nastolalaisen keskustalaisen* tolppamainos, jonka vaalinumero täytti ihan koko valtavan ilmoituksen ja pienellä tekstillä luki kuin kuiskaten Karjula.

Tutustuin  satunnaisella otannalla neljäänkymmeneen eri puolueryhmittymän ehdokkaan henkilöesittelyyn tätä artikkelia varten. Entuudestaan tunsin myös useita kymmeniä ehdokkaista ja heidän aikaansaannoksistaan.

 

 

Lahtelaista puoluepolitiikkaa

Siksi demareiden ja kokoomuksen vuosikymmeniä kestänyt akseli alkaa oikeasti notkua. Tällainen jatkuva pelkkä rasvattu päämäärätön meno ei vetele enää uudessa äänestäjien muotoilemassa vapaassa demokratiassa nimeltään Lahden Uusi Kaupunginvaltuusto 2021.

rOSTEDT%20JA%20kOMU.jpg

Kokoomuksen koti, uskonto ja isänmaa -periaatteen uskaltaa vain yksi ehdokas teemassaan julkaista - hänkin nuoruudenkuvansa julisteeseensa painaen. Porvarillinen hokema Koti ja isänmaa on jo eurooppalaistunut epäselväksi jäsennykseltään, rajoiltaan, henkilöiltään ja uskonnoksi on tullut selkeästi pelkkä raha. Näin valtakunnan politiikka on iskenyt kaupungin kokoomukseen, erityisesti sen pikkusieluihin. Kokoomuksen puolueuskollisimmista valtuutetuista toinen erotettiin (Joensuu) ja toinen jätti suutuspäissään koko konklaavin (Ratia). Tilalle jäivät ne, jotka asian junailivat: yksi siksi, että pääsi edustamaan itseään Lahden kaupungin edustajana suurimmin ansaitsevassa PHHYKY-luottamustoimessa ja sivistyslautakunnassa (Niinistö). Eikä kokoomusehdokkaiden melkoinen vapaamuurarijoukkokaan rehellisiä äänestäjiä oikein miellytä. Kokoomuksen lahtelainen vaaliohjelma on laadittu konditionaaliin eli mitä kokoomus tekisi Lahdessa? Se on hieman nolo, sillä kaikki vaaliohjelmassa lueteltu olisi kokoomuksen pitänyt valtapuolueena tehdä Lahdessa jo monen vaalikauden aikana.

https://lahdenkokoomus.fi/vaaliohjelma/

Demareiden vuosikymmenet pääasiassa selkeästi hallitsema Lahti taas alkaa näkyä keskeisten nousukkaiden valtuutettujen ylimielisyytenä. Alttius kuunnella kansaa, yksityisiä asukkaita, heidän ideoitaan ja murheitaan on kadonnut valtuustovuosiksi. Ymmärrys toimia ensikädessä kaupunkilaisten palvelijana ei tälle herraskoituneelle joukolle enää onnistu: uhkaillaan jo monen päätöksen kohdalla etukäteen (Komu). Mihin on unohtunut kaikinpuolinen neuvottelutaito, kompromissikykykin yhteiseen päätökseen pääsemiseksi. Yhden nuoren miesdemarin ilmoittelu sentään (Uosukainen) viestii aatteen palosta, parin nuorehkon lautakunnanpuheenjohtajapestin kovin suureellinen henkilönsä mainostaminen sitä vastoin ihmetyttää.

Pahinta on, ettei demareissakaan kuunnella toisenlaisia, vastakkaisia mielipiteitä ja oteta niitä mukaan yhteiseen kompromissiin. Samoin se, että vain yhdelle laajasta demariryhmästä (Lempinen) tuputetaan demareiden suurimmat kokousrahat puheenjohtajapalkkioista (PHHYKY ja Lahti Aqua) - joilla pelkillä eläisi jo ruhtinaallisesti suurikin perhe. Demareillakaan ei harvainvalta siis ole paheksuttua. Demarit luulevat olevansa kovin moderneja, sillä heidän lahtelainen vaaliohjelmansa on vain iskulauseina youtubessa, painomustetta demareilla ei ole ollut varaa käyttää - näinkö kaikenikäiset saavat tietoa lahtelaisesta sosialidemokratiasta?

https://www.youtube.com/watch?v=hB4ffEevpI8

 

Lahden Vihreät on Aleksi Mäntylän muodollisessa johdossa harpannut vuoroin vasemmalle vuoroin oikealle, tavaramerkkinä sama päätöstapa kuin aikanaan taistolainen vallankahmaisuhenki 1970-luvulla – kyynärpäätaktiikka. Mäntylä on ollut vallankahvassa Lahden kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaoston puheenjohtajana ja saanut aikaan vihreiden Liisun ja kaikki monet kaavaratkaisut, kaupungin mielettömät kaavakaupat ja kaupunkilaisten vuokralaisiksi sinetöinnit, joilla ei ole enää mitään tekemistä modernin, arkkitehtonisesti omaleimaisen luonto-ominaisuuksiltaan ainutlaatuisen Lahden kaupungin kanssa. Nyt me ollaan niin nuorekkaita ja vapaamuotoisia pyöräilijöitä ja jalankulkijoita kaikki, sekaisin samoilla baanoilla lastenvaunuista rollaattoreihin saakka varustettuina, varsinkin vanhimmat sukupolvet kaupunginjohtajan käskystä omatoimiseen liikuntaan ja matkustamiseen voimansa uhraten.

 

Saimaankatu.jpg

Tällaisia keskustaeheytyksiä vihreä liike lupasi aikanaan kaikkiin cityihin, kruununa vielä katon vihreä nurmikko kohti taivasta. Havainnekuvan rakennus on valmistumassa Saimaankadun kulmaukseen Lahteen lähitulevaisuudessa.

Ainakin vihreiden monumentaalinen näkyvyys saa nyt kulminaatiopisteensä oikein valtakunnallisesti juuri Lahdessa: vihreiden alkuidea keskustaeheytys ja keskustan tiivistäminen, kaupunkikeskusten neliöiden kasvattaminen kohti taivaita tonttimaan säästämiseksi saa näkyvimmät torahampaansa, kun kaksi vuorineuvossukukauppiasta (Vikström ja Luhtanen) paraikaa jo laativat ja hyväksyttävät pilviin ylettyviä asuntorakennuksia kaupungin keskustaajamaan. Vihreiden lahtelainen vaaliohjelma on aivan liian laaja ja moneen suuntaan harova - sen erityispiirre on hiilineutraali Lahti.

Miten käy yhdeksi kahden suuren apupuolueeksi jo laitostuneen Lahden Vihreiden? Hyvin siksi, ettei Aleksi Mäntylä ole enää ehdokkaana, huonosti taas siksi, että hän menee ylimmäksi päällepäsmäriksi, paikalliseksi vihreiden puolueorganisaation lahtelaispomoksi. Huonosti myös siksi, etteivät vihreät ole oivaltaneet paria mainiota aitoa vihreää ehdokasta pyytää ehdokkaiksi - nyt nämä kaupunkimme kansainvälisesti kuuluisimmat ja osaavimmat luontoammattilaiset Kari Porra ja Petri Honkanen sekä Aseel Aljorani ovat mukana omalla ehdokaslistallaan. Rauhoittaa voisin vihreästi ajattelevia tuttuja, vihreän aatteen ehdokkaita sekä lahtelaisäänestäjiä sillä, että lahtelaisvihreillä on insinöörinaisten lisäksi sympaattinen uusi puheenjohtaja ja käytännön elämän luomuammattilainen (Pauliina Palo).

https://www.lahdenvihreat.fi/2021/02/19/lahden-vihreiden-kuntavaaliohjelma-on-julkaistu/

 

 

Vaali%202021%20mainokset.jpg

Lahtelaisten vaalimainosten ilmoitustaulut Lanun aukiolla 8.6.2021

Vasemmistoliiton tarina on ollut pääasiassa jees-myötäilyä edellisten aivoituksiin. Pikkusieluista on ollut myös sen keskeisen ryhmäpuheenjohtajan (Lientola) julkistama valtuuston omassa piirissä itsenäisyysjuhlissa tapahtunut viinahöyryisen kokoomusvaltuutetun (MacCarron) suorittama kopelointi. Sekä teko että sen julkistaminen eivät ole sitä vastuullista politiikkaa, jota Lahti peräänkuuluttaa asukkaiden valitsemilta valtuutetuilta. Vasemmistoliiton lahtelainen vaaliohjelma on harvinaisen selkeä tavoitteiltaan - tosin täysin utopistinen näin pienen joukon toteuttaa.

Vahinko vasemmistoliitolle on, ettei se vielä vaalien allakaan ymmärtänyt koota koko samoin ajattelevaa kansandemokraattista liikettä eheäksi – ei, vaikka ehdokkaina on liuta lahtelaisia luotettavia eläkeläiskansandemokraatteja, voisi sanoa ihan vanhanajan kunnon kommunisteja. Niinpä aatteellisimmat ja terävimmät joutuivat perustamaan jo kuluneella valtuustokaudella oman Asukkaiden Lahti -yhteenliittymän, josta on valittavana 13 erilaista ammattia harjoittavaa ehdokasta ja sieltä löytää jopa kaupunkimme lahjakkaimmat eläkkeelle siirtyneet näyttelijät (Sorvali ja Salminen) yhteisiä asioita hoitamaan.

https://lahti.vas.fi/kuntavaaliohjelma/

 

 

Kristillisdemokraateilla on edustava lahtelaisten ehdokasjoukko, joka vilisee mitä erilaisimpia ammatteja yhteiskuntamme arvoissa ja työelämässä. Luotan sen nastolalaisiin, järkeviin ajattelijoihin ja varsin kelvokkaaseen moraaliin. Kristillisdemokraatit suitsuttavat, että kuntavaalit olisivat koko maan vaalit, vaikka tosiasiassa ne ovat olleet ja ovat kyllä henkilövaalit kunnan sisällä. Hieman tuossa yleissloganissa ja vaaliohjelmassa on liikaa tavaraa äänestäjän luettavaksi.

Eikä muovinen vaalimaisemakuvakaan oikein sydämellisen kristilliseltä näytä. Tuskinpa he kuitenkaan mitään yllätyksellistä äänivyöryä tässä Lahti-kaupungissa saavat. Heistä muistaa kuitenkin juuri päättyvän valtuuston perustellut ja järkevät esitykset monesta asiasta. Toivottavasti niitä riittää tulevassa uudessakin valtuustossa kristillisten suusta sekä tietenkin kaikkien muiden puolueryhmittyminen vielä kannatettavaksi.

https://osastot.kd.fi/2021/01/27/kristillisdemokraatit-kuntavaaleihin-teemalla-koko-maa-mukana/

 

 

Yhdeksi arvoitukseksi jää Lahden Keskustapuolue, jossa varsinaisia maalaisliittolaisia en tunnista uusistakaan ehdokkaista kuin pari. Nastolassa aitoja kepulaisia riittää äänestettäviksi. Sen sijaan kepuun ovat ääntenkalastajina kiivenneet pirkanmaalaisyntyinen*, aikuiskoulutuksesta Lahteen eläkepäiviksi näkyvyyttään jatkuvin oikeassaolemismielipidekirjoituksin itseään ylistävä ammattikorkeakoulumies (Rauhala) ja jo muutaman vuoden lääkärityöstä ja sairaalan johtamisesta, kansanedustamisestakin oppia saanut lääkäri (Talja). Mitäpähän he luulevat antavansa kaupungillemme - jälkimmäinen kaupunginvaltuustotyöllään ei ainakaan vakuuttanut - pitkiä valtuustopuheenvuorojaan lukuunottamatta. On tietenkin totta, että tohtorismies Urho Kaleva Kekkonenkin pärjäsi maalaisliitossa maalaisjärjellä, puhujan lahjoilla ja taitavalla kompromissijuonittelutaidolla, mutta semmoinen tarvittiin laajassa Suomen maassa kaiken työnteon ja tuottamisen ja koko maan asuttamisen nimissä. Mutta entä pienessä Lahdessa, onko kepulle sijaa täällä?

https://keskusta.fi/paijat-hame/lahti/

 

 

Perussuomalaisten onnetonta lahtelaistilaa säälittelen. Sinne ovat kelvanneet pääasiassa miehet:  85 persulaisehdokkaasta 67 on miehiä. Vaikka en itse hyväksy persujen käsitystä toismaalaisten ihmisten hädänalaisen tilan aliarvostamisesta, niin persuilla olisi ollut näissä kuntavaaleissakin todellinen valmiiksi peesattu noste, sillä puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon lähes karismaattiseksi muuttunut rauhallinen ja peräksiantamaton persoona olisi vetänyt täällä paikalliset hämäläisjäärät kotikontujaan puolustamaan ja äänestyskopin numeronpiirtämisessä lisäpaikkoja roimasti persuille saamaan. Mutta sitten puolueen oletettu rehellisyys ja uskottavuus kärsi kirvelevän takaiskun, kun eduskunnan arvovaltaa ja kansalaisten uskoa politiikkaan vähäteltiin pitkittämällä viikkotolkulla puhemyllyä ennen tärkeää EU-elvytyksen hintavaa päätösehdotusta. Lahden persujen kuntavaaliohjelma on kuin loputon aarrearkku kymmeniä toiveita ja satoja asioita - semmoista valtavaa ohjelmakokonaisuutta ei voi kukaan toteuttaa kuin pienen siivun kokonaisuudesta: selkeyttä asioihin haluaisi äänestäjä. Persuille vielä: ukkovaltaa täällä Lahdessa on jo muutenkin riittämiin. Yksi aito Karjalan poika, humanisti,  lievittää sentään lahtelaispersujen nurkkakuntaista jyrkkyyttä (Koskinen).

https://lahti.perussuomalaiset.fi/lahden-perussuomalaisten-kuntavaaliohjelma/

 

Tärkein - Lahti Suomen työttömyyden ykköskaupunki ja maan huumekeskittymisen keskeinen pesäke - ei ole saanut valtuutettuja liikahtamaan kaivamistaan valtuustojäsenen kaikkitietävistä poteroistaan.

Ladec ja monet muut kaupungin yli kuusikymmentä yhtiötä pyörivät hyvin, sillä niitä muodollisesti johtavat johtokunnat, hallitukset, jopa kiinnitetyt pikkupomotkin on miehitetty valtuutetuilla ja melkoisen ruhtinaallisilla palkkioilla. Kaupunginvaltuusto on monin pitävin nippusitein kytketty siis omaan itseisarvoiseen itseensä - ja meitä asukkaita koskeviin päätöksiin. Työllisyyteen puolueet hokevat yritysten perustamisia ja niiden tukemista. Uusin muoti on tullut hihkua valtio apuun työllisyyden kuntakokeiluin, joita valtio on juuri myöntänyt pienempien, lähinnä kosmeettisten työttömyysreikien parsimiseksi.

 

Vaalit%20pro%20lahti.jpg

Uudet tuulet tulevatkin muualta

Pro Lahti on kaupunkimme itsestäänselvyyksien tuulettajista raikkain, järkevin, asiantuntevin, perusteellisin ja hyvien, kaupunkimme hyväksi tehdyissä toimissa aikaansaaneiden ehdokkaiden miehittämä. Se tulee saamaan Lahden tulevassa valtuustossa monta lisäpaikkaa - sillä Aaltosen jatkuvat kokousten kritiikkipuheenvuorot olivat sittenkin todella aiheellisia, niistä olisi ollut kokkareiden ja demareiden ollut hyvä ottaa onkeensa eikä niin kuin tekivät, sulkivat totuudelta korvansa ja ajatuksensa. Yritysmaailmakin saa nimensä mukaisia yrittäjiä tästä ryhmittymästä, sillä heihin lukeutuu neljäsosa Pro Lahden ehdokkaista.

https://prolahti.fi/

1. Päättäjät toimivat äänestäjien mandaatilla ja ovat olemassa lahtelaisia varten – ei toisinpäin

2. Päätöksenteon avoimmuutta on lisättävä Lahdessa

3. Lahdessa on erittäin vakava päihdeongelma

4. Lahden keskustan tuhoaminen ja järjettömät investoinnit ovat lopetettava

 

Yllä oleva selkeä, nelikohtainen Pro Lahden kuntavaaliohjelma antaa hyvän kuvan tämän ryhmän ajatuksista ja keinoista Lahden kaupungin hallinnon ryhdittämiseksi. Noiden otsikoiden alla on kerrottu, miten kuntavaaliohjelman sisältö tulevana nelivuotiskautena toteutetaan.

Luin lisäksi erityisopettajana parin Pro Lahden ehdokkaan (Tuomaila ja Alander) selkeät käsitykset, kokemukset ja tilitykset elämästä ja sen arvoista sekä ehdokkaiden menneistä tekemisistä ja kerrankin vakuutuin olevan mahdollista kitkeä huumeongelma siihen ajautuneista lapsista, nuorista ja aikuisista sekä myös kotikaupungistamme Lahdesta.

 

https://prolahti.fi/ehdokkaat

 

Jokaisella meistä äänestäjistä on yhden kerran neljässä vuodessa mahdollisuus ajatella itsenäisesti kotikaupungistamme ja valita tiedolla sekä tunteellakin edustajamme kaupunginvaltuustoon.

 

Varsinainen äänestyspäivä on ensi sunnuntai 13.6. 2021  klo 9-20

Äänestäkää, se on oikeutenne mutta myös mieluisa velvollisuutenne!

* virheelliset puolue- ja syntymäseututiedot korjattu 10.6.21

Lis%C3%A4liite.jpg