Kaupungintalon%20saneeraus.jpg

Kuvakaappaus YLEn alueuutisista 28.6.21

Lahden kaupungin korruptoitunut byrokratia valheelliseen tapaansa kuin kasvonsa kaikelle todellisuudelle kääntäen rehentelee julkisuudessa eurooppalaisena ympäristöpääkaupunkikroisoksena rakentavansa oikein lasikattoa hallintonsa norsunluupalatsin sisäpihan katteeksi, Eliel Saarisen suunnittelemaan suojeltuun yli satavuotiaaseen Lahden kaupungintaloon, ja heittävänsä siihen lähes 25 000 000 € (kaksikymmentäviisi miljoonaa) lähestyvän loppusumman meidän veronmaksajien euroja.

Lahden kaupungintalo on sisältä ja ulkoa, myös pihalta täysin toimivassa kunnossa ja harvinainen rakennus tässä maassa ja erityisesti tässä kaupungissa. Itselläni on kaupungintalon sisäpihan toimivuudesta kymmenen kesän osalta myönteiset kulttuuriset kokemukset monien satojen yleisökatsojien kanssa. Raitis ilma ja huippuakustiikka, jylhät, komeat ja korkeat seinät ympärillä, kattona avara taivas, jykevän porttikäytävän rautaportein sulkema intiimi tila teatterina ja miljöökokemuksena on ainutlaatuista koko Euroopassa.

Miten kaupunkilaisten osuus ja osallistuminen päätökseen sitten hoidettiin? Järjestettiin virtuaalisia nettikeskusteluja kaksi kappaletta. Niihinhän kaikki lahtelaiset murkuista mummoihin laitteillaan pystyivät osallistumaan. Tosiasiassa lehdistössä kolmen henkilön mainittiin asiassa kysyneen ja keskustelleen ja suurimpana huolena oli hienon pihan kattaminen, suunnitelmien kalleus ja tyylittömyys. On totta, että talon infrastruktuuri, tiedotuslaitteisto ensi sijassa vaati kuitenkin päivitystä, mutta sen kustannukset olisivat korkeintaan neljän miljoonan luokkaa.

Entä kun kansalaiset laittoivat kuntademokratian mukaisesti oikein kirjallisia mustaa valkoiselle mielipiteitä ja muistutuksia tulevista kaupungintalon saneeraussuunnitelmista. Ne kuitattiin vain sillä, että kaupungintalon projektijohtaja Suvi Honkanen kertoi kysyjälle, etteivät ne tässä vaiheessa anna vielä aihetta julkaista tai vastata, vaan annetaan talon uudissunnittelijoille työrauha. Edellisen dokumentin asukkaiden mielipiteitten ja kannanottojen vähättelystä toimitukseni sai yhdeltä kirjallisen mielipiteen tehneeltä kuntalaiselta.

Koskaan ei tehty varsinaista päätöstä Lahden kaupungintalon saneerauksen hyväksytyistä suunnitelmista kaupunginvaltuustossa (edellisen vuoden budjettia lukuun ottamatta). Myöskään mielipiteen tehneet eivät koskaan saaneet mitään vastausta kirjallisista kysymyksistään. Pieni seitsemän hengen jaosklikki, Tilakeskus ja yksityisen suuren rakennuskonsulttiyhtiön arkkitehti päättivät koko asian. Kunnallista demokratiaa ei tarvittu kaupunkimme arkkitehtonisesti merkittävimmän rakennusperinnön pilaamiseksi.

Näin toimii salattu, byrokratisoitu, yksinvaltainen Lahden Tilakeskus.

 

Lis%C3%A4liite.jpg