a1f2157f-teatteritalo-1024x352.jpg

 

Lahden kaupunginteatterin syksyn ohjelmistossa komeilee neljä omaa ensi-iltaa ja viisi mielenkiintoista vierailua. Jopa suomalaiseksi teatteriesitysten eräänlaiseksi menestysennätykseksi on muuttunut omalla kahden hengen miehityksellä kohta kahdeksantoista vuotta suomalaisteatterien katsomot täyttänyt Kiviä taskussa - joka on taas luvassa.

Syksyn kattaus tuntuu niin täydelliseltä, ettei sitä koronakaranteenien yllättäviin verukkeisiin tottunut teatterinälkäinen vieläkään usko. Liput syksyn esityksiin ovat jo myynnissä - tuolla pandemiavarauksella ne voi jo lunastaakin. Näin päästään Lahdessa varmoin askelin eräänlaiseen esittävän taiteen normaalitilaan.

On siis aihetta kerrata oman teatterimme tuotantojen luvattujen mutta toteutumattomien näytelmäuutuuksien sisältökokonaisuutta, ensi-iltajärjestyksessä.

 

Kolme%20ilosista%20rosvoa%20%20vahaesity

Lahden kaupunginteatterin Kolme iloista rosvoa 1984

Satuklassikko Thorbjörn Egnerin kirjasta Kolme iloista rosvoa palaa nyt Lahden kaupunginteatteriin 37 vuoden takaa. Silloin se esitettiin suurella Juhani-näyttämöllä. Tuo esitys on vielä kolmen sukupolven muistissa harvinaisena, lapsille tarkoitettuna koko perheen teatterielämyksenä. Sen ylittänyttä satutulkintaa saadaan Lahden kaupunginteatterin suurelta näyttämöltä etsiä, ei löydy. Uudehkon teatteritalon toisena vuotena 1984 yleisöäkin riitti yli 30000 katsojaa sitä ihastelemaan, sen jännitystä ja kujeita oivaltamaan, sen toimivuudesta ja kauniista lavastuksesta nauttimaan.


Lahen uutisia 2008: ”Esiripun nousun ja laskun väliin mahtuu ainutkertainen kokemus teatterista - toisinaan jopa teatterielämys. Teatterillisesti suuria tai poikkeuksellisen kiinnostavia taidekokemuksia Suomen suurimmalta näyttämöltä on koettu perin harvoin. Kunnianhimoisia, lapsille laadukkaita teatterityön luomuksia sitäkin harvemmin: Kolme iloista rosvoa on jo aikuistuneiden lahtelaislasten mielikuvissa lähtemättöminä lapsuusmuistoina, teatterielämyksinä. Ensikertaisen katsojan kosketuksen teatterin lumoavaan voimaan näin suurimuotoisena onkin sitten jo täytettävä mielikuvituksellisen mittaamaton määrä erilaisia odotuksia ja toiveita. Esiripun nousun ja laskun väliin mahtuu myös suurien odotusten mukanaan tuomia pettymyksiä.”

 
Lahdessa on viime aikoina harvemmin uskallettu satsata suuren näyttämön tiloja lapsille. Muutama musikaali vuosien saatossa on kyllä nuorisolle ja nuorekkaille löytynyt. Mutta lapset ovat saaneet tyytyä pienen Eero-näyttämön ja vielä pienemmän Aino-studionäyttämön tarjontaan ja niissäkin viime vuosina aika perinteisiin ohjelmavalintoihin kuten myös varman päälle yllätyksettömiin ohjaajiin, jotka useimmat vierailevina on todettu kelpoisiksi toteuttamaan välttämätöntä lastenteatteritarjontaa.

Kolme%20ilosista%20rosvoa%202021.jpg

Lahden kaupunginteatterin Kolme iloista rosvoa vuonna 2021

Sadun lumo on nyt monissa eri teattereissa vierailevan Aleksis Meaneyn hartioilla ja tietenkin Lahden kaupunginteatterin luottonäyttelijöiden tulkittavana. Esitys avaa 28.8.21 Lahden kaupunginteatterin koronavuoden 2021 syyskauden esitykset Eero-näyttämöllä. Jännityksellä odotamme sen antia ja taatusti vertailemme sitä kolmenkymmenenseitsemän vuoden taakse silloin näkemäämme - jo nostalgian kultaamaan esitykseen.


Hyvä tekstitarina kerrottavana, taitava suomennos, monin äänittein medioissa soinut tuttu musiikki ainakin taatusti pitävät kutinsa.


KOLME ILOISTA ROSVOA
Teksti Thorbjörn Egner

suomennos Aila Meriluoto

OHJAUS Aleksis Meaney
LAVASTUS Tiina Hauta-aho
PUKUSUUNNITTELU Amita Kilumanga
KOREOGRAFIA Laura Huhtamaa
LAULUJEN HARJOITUS Martti Peippo
ÄÄNISUUNNITTELU Tatu Virtamo
VALOSUUNNITTELU Tiina Hauta-aho
Rooleissa
Jori Halttunen, Saana Hyvärinen, Tapani Kalliomäki, Mari Naumala, Anna Pitkämäki, Aki Raiskio, Jari-Pekka Rautiainen, Janna Räsänen, Henri Tuominen, Raisa Vattulainen, Liisa Vuori, Lumikki Väinämö

Ensi-ilta Eero-näyttämöllä 28.8.2021 klo 18.30

 

 

WAITRESS – UNELMIEN RESEPTI

 

Ilkka Laasonen.jpg

Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen

"Nyt meillä on sellainen, voi sanoa uutinen - kantaesitysmusikaali. Broadway-musikaalien kantaesityksiä ei täällä Lahdessa ole vielä esitetty, mutta nyt ollaan onnellisia, että on saatu oikeudet tähän Waitress-musikaaliin. Pari vuotta sitten näin sen Lontoossa ja otin heti teoksen agenttiin yhteyttä ja saimme esitysoikeudet, käännöksen esitystämme varten on tehnyt Mikko Koivusalo. Unelmien resepti on musikaalin suomennosnimi elokuvasta, jonka käsikirjoitukseen musikaali pohjaa," kertoi teatterinjohtaja Ilkka Laasonen jo kevään korvalla.

 

Tarjoilija%20musikaali%206ab.jpg

Mikael Saari ja Anni Kajos

Musikaali kertoo kolmesta naisesta, jotka työskentelevät tarjoilijoina lounasravintolassa, elävät päivästä toiseen sitä tavanomaista työn arkea ja haaveilevat arjen yläpuolella olevasta, harmaata paremmasta tulevaisuudesta. Hyvät työkaverit Dawn (Miila Virtanen), Jenna (Anni Kajos) ja Becky (Ushma Karnani) yhdessä pohtivat todellista rakkautta, intohimoa ja parisuhteiden haasteita. Musikaalin päärooli kertoo tarinan Jennan elämänkuvioista: yksityiselämä on jumissa ja hän laittaa kaiken intohimonsa leipomiseen, joka suo hänelle myös paon todellisuudesta, kun elämä yllättäen tuo eteen hurmaavan tohtori Pomatterin (Mikael Saari). Olisiko resepti onneen vihdoin kirjoitettu? Teoksesta on tehty sangen ihastuttava, sopivan makea ja suolaisen makuinen teatterileipomus.

 

Musikaalin%20t%C3%A4hdet.jpg

Kapellimestari Antti Vauramon ja koreografi Sari Loukon luonnehdinnat musikaalista, mutta  ennen kaikkea pari laulua saimme kuulla, ja niin kuin Lahdessa jo olemme herkkuun tottuneet - ihanaa swingiä, yleistajuista helppoa ja ilmaisevaa sävelkuviollista svengaavaa rytmiä tulee tämä lounasravintolan taivaitten ihanuuksia ja elämän arjen unelmia täynnä oleva teos meille tarjoilemaan. Lauluvoimat olivat aivan priimassa vireessä jo nyt puoli vuotta ennen ensi-iltaa ja näyttämöharjoitukset täydessä vauhdissa!

Jotenkin tuntui nyt niin aidon positiiviselta tyhjässä katsomossa, innostuneiden teatteritaiteilijoiden maalaillessa näyttämöllä tulevan syksyn teatteriuutuuden viehättävyyttä - musikaalia ja paremman elämän unelmointia tarvitaan nyt jos koskaan.

 

Suomennos Mikko Koivusalo

Ohjaus Ilkka Laasonen
Musiikin sovitus ja johto Antti Vauramo
Lavastus Pekka Korpiniitty
Pukusuunnittelu Laura Dammert
Koreografia Sari Louko
Valosuunnittelu Harri Peltonen
Äänisuunnittelu Tommi Raitala
Kuva Robert Seger

Rooleissa

Tomi Enbuska, Laura Huhtamaa, Mikko Jurkka, Anni Kajos (vier.), Ushma Karnani (vier.), Tuomas Korkia-Aho (vier.), Mikko Pörhölä, Mikael Saari (vier.) ja Miila Virtanen ENSEMBLE Miika Alatupa, Anton Avela, Emilia Keskivinkka, Olga Lepistö, Eleonoora Martikainen, Väinö Riihimäki, Milla Sukki ja Essi Särkijärvi LAPSIROOLISSA Adessa Kirén / Hertta Rantanen

SUOMEN KANTAESITYS 1.9.2021 Juhani-näyttämö

 

 

Sota%20ja%20rauha%20kuva.jpg

Suuren näyttämön klassikon päätehtävissä Mikko Pörhölä, Janna Räsänen, Tapani Kalliomäki     Valokuva Marko Mäkinen

Leo Tolstoi  Sota ja Rauha

Sovitus ja ohjaus Pasi Lampela:

Lampela%20Sota%20ja%20Rauha.jpg

 

"Muutama vuosi sitten kun päätin, että haluan tehdä Sota ja Rauhan teatteriin en voinut edes kuvitellakaan, että sinä päivänä, kun tätä teosta ruvetaan harjoittelemaan ja lähestytään ensi-iltaa, maailma on tehnyt tästä teoksesta niin ajankohtaisen. Koko maailma on ollut viime ajat aikamoisessa myllerryksessä ja yleinen hämmennys siitä, mikä tässä elämässä on tärkeää, tärkeintä, keitä me oikeasti ollaan, painottuuko tämä identiteetti keinotekoisten määritteitten, vastakohtien kautta me vastaan he, vai onko löydettävissä ratkaisu minkälaisessa maailmassa me haluaisimme elää. Siksi tiivistin Tolstoin massiivisen romaanin voimakkaasti romaanin kolmen päähenkilön ympärille, heidän tarinansa, kolmiodraamansa on siinä keskiössä.

Nämä kolme päähenkilöä tuovat tällaisessa keskinäisessä peilaussuhteessa esiin koko ajan niitä ajatuksia ja asioita, joiden kanssa meistä jokainen joutuu tekemisiin nykyisinkin lähes päivittäin elämässään ja ympärillä sitten avautuu se Tolstoin valtavan rikas maailma.

Nuori lahjakas nainen, joka ei millään tavalla sovi sellaiseen sukupuoliseen, yhteiskunnalliseen rooliin, johon häntä ollaan tyrkyttämässä, vaan hän kapinoi sitä vastaan ja hän kokee valtavaa ahdinkoa siitä, mitä häneltä odotetaan ja se ristiriita siitä, mitä hän haluaa ja mitä häneltä odotetaan on hirveän vaikea, hänen rakkaussuhteessaan on paljon tunnistettavaa nykynuorille ja keille tahansa.

Päähenkilö on näytelmän käynnistyessä jonkinlainen idealisti ja toisinajattelija. Hän yrittää ymmärtää Napoleonia, jonka kanssa venäläiset kuitenkin ovat sodassa ja hänen käsityksensä ihmisistä ja myös itsestään alkaa muuttua. Hän törmää ensin itseensä, minkälainen mies hän itse on, varsin holtiton, alkoholisoitumassa kovaa kyytiä, perii valtavan omaisuuden, mutta alkaa kasvaa jonkinlaiseen ymmärrykseen siitä, mikä hänen tehtävänsä tässä maailmassa oikein on.

Molempia ympäröi jonkinlainen mahdottomuus, sillä kumpikaan ei ota vastaan niitä rooleja, joita heille tarjotaan. He joutuvat kamppailemaan löytääkseen todellisen itsensä.

Kolmas taas on henkilö, jonka tragiikka on siinä, että hän päinvastoin ottaa sen hänelle tarjotun roolin liiankin kirjaimellisesti, hän on omaksunut sen autoritäärisen isähahmonsa kautta, tällaisen kunniaan rakastuvan, kunnianhimoon perustuvan hyvin maskuliinisen roolin, jonka vuoksi hän käytännössä tuhoaa itsensä. Hän oivaltaa lopuksi kuitenkin, mitä on tullut roolinsa vuoksi elämässä tehdyksi ja minkälaisen hinnan hän siitä on joutunut maksamaan.

Sovituksessa sodat on jätetty sivuun ja pohditaan sitä, miksi teoksen nimi ja sisältö on Sota ja Rauha. Myös siviilielämän ja rintamaelämän rinnastuminen, miten Tolstoi on ne mieltänyt.  Näin toteutukseen liittyy eräänlaista simultaanisuutta ja eräät kohtaukset tapahtuvat samanaikaisesti näyttämöllä. Tolstoin teoksen runsaita ja hauskoja ja jännittäviä teemoja tiivistyy näiden kolmen henkilön elämässä, joita kirja on tulvillaan. Varmasti näytelmästä tulee vaikuttava ja viihdyttävä ja ajatuksia herättävä."

 

Kirjailija Leo Tolstoi
Sovitus ja Ohjaus Pasi Lampela
Lavastus ja pukusuunnittelu Minna Välimäki
Valosuunnittelu Kari Laukkanen
Äänisuunnittelu Tatu Virtamo
 

Rooleissa

Tomi Enbuska, Laura Huhtamaa, Saana Hyvärinen, Mikko Jurkka, Tapani Kalliomäki, Oliver Kollberg, Eeva-Kirsti Komulainen, Mikko Pörhölä, Aki Raiskio, Janna Räsänen, Henri Tuominen ,  Miila Virtanen

Ensi-ilta 11.9.2021 Juhani-näyttämö

 

 

Suomen kantaesityksenä saamme ensi-iltaan brittiläisen uutuusnäytelmän. Tämä näytelmä palkittiin Englannissa vuoden 2019 näytelmänä. Ohjaaja on Tommi Kainulainen ja hän on kääntänyt tämän näytelmän.  Hänet on myös kiinnitetty teatterimme vakituiseksi ohjaajaksi.

Laura Wade: Home, I´m Darling

Suomennos ja ohjaus Tommi Kainulainen:

Tommi%20Kainulainen.jpg

"Kulta, ollaan kotona tarttuu ilmiöön treadway ja siinä päähenkilö kokee vallitsevan maailman ja olosuhteet, missä hän työskentelee, niin monimutkaisiksi, että kaipaa sijaan jotain yksinkertaisempaa, paluun yksinkertaisempiin rooleihin, ja hänen valintansa on se, että hän jää pois hyväpalkkaisesta työstä ja jää kotiin, kotivaimoksi. Tässä ollaan tässä päivässä, mutta tuodaan illuusio elämästä 1950-luvulla. Koti on järjestetty siten, että kodin oma tv näyttää ohjelmia 50-luvulta ja kaikki mikä näyttää modernilta on heille kauhistus. Teksti käsittelee kaipuuta johonkin sellaiseen aikaan, joka oli yksinkertaisempaa, jossa ihmisen elämänhahmotus oli selkeämpää. Päähenkilöiden rakentama koti on todellakin pelkkää illuusiota ja pakoa todellisuudesta ja keskiössä on naisen ja miehen avioliitto, jolle rakennetaan täydellinen kulissi, jonka alle se jää."

 

Kulta%20ollaan%20kotona.jpg

Tämä treadway-elämäntapa on maailmalla nyt muotia: pyrkimys palauttaa kodin asema, kodin jäsenet omiin naisen ja miehen tehtäviinsä, perinteisiin sukupuolirooleihin ja uskaltaa toteuttaa yksilön oikeus tehdä valinta elämäntavassaan.

Näytelmäkirjailija Laura Wade
Suomennos ja ohjaus Tommi Kainulainen
Lavastus ja valosuunnittelu Tiina Hauta-aho
Koreografia Sari Louko
Pukusuunnittelu Maija Korsu
Äänisuunnittelu Jukka Vierimaa
Kuva Johannes Wilenius

Rooleissa

Jori Halttunen, Teemu Palosaari, Anna Pitkämäki, Raisa Vattulainen, Liisa Vuori ja Lumikki Väinämö

Suomen kantaesitys 30.9.2021 Eero-näyttämö

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/

 

 

Lyijykynä.jpg

Lahden kaupunginteatterin ja Sinfonia Lahden poikkeusolojen yhteistyöprojektina on synnytetty teos Soivat luontosadut.

Lahden kaupunginteatterin ja Sinfonia Lahden yhteistyönä syntynyt Soiva luontosatu -projekti alkoi jo viime vuoden keväänä. Poikkeusolojen aikana ideoitu projekti syntyi luontevassa vuoropuhelussa kaupungin taidelaitosten välillä. Kaupunginteatterin näyttelijät kirjoittivat ja lukivat nauhalle kaksitoista itse kirjoittamaansa satua, joiden aiheena ja lähtökohtana olivat valikoidut lahtelaiset luontokohteet. Sinfonia Lahden orkesterista osallistui kaikkiaan 30 muusikkoa eri instrumentteineen.

Soivat luontosadut ja niiden tulkinnat ovat yleisön vapaasti kuunneltavissa sekä teatterin että orkesterin verkkosivuilta ja Youtube-kanavilta lahdenkaupunginteatteri.fi ja sinfonialahti.fi.

 

Lisätietoja antavat

Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen, puh. 040 8092280
Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen, puh. 050 518 4597