1965316.jpg

 

Etelä-Suomen Sanomat on seutumme tärkein tiedotuslehti. Vuosien varrella olen tuntenut jollakin lailla sen päätoimittajat (kuusi kaikkiaan), asioinutkin heidän kanssaan eri yhteyksissä. Keskeinen ESS:n henkilökunta on kuitenkin omalta kohdaltani langennut lehden kulttuuriantiin. Sen menneiden vuosien kulttuuritoimittajat (Henttonen, Tallimäki, Salomaa) tunsin henkilökohtaisesti. Nykyisin perheessämme lehteä lukee vaimoni ja minä vain hänen käskystään. Olen lehdistölle jo melkoisen immuuni, kyllästyttävä tilaaja.

 

ESS:n kulttuurisivuista vastaa Ilkka Kuosmanen, jonka mainioita haastatteluja ja katsauksia on ilo lukea. Teatterista olemme olleet melko lailla eri mieltä, paitsi nykyisin tuntuu, että lähestymme toisiamme teatterin olennaisessa sisällössä.

 

Malski eli Malva otsikolla Miksi Malva viipyy yhä? oli Kuosmasen 17.6.2021 kirjoittama näkökulma, aiheellinen, sumeilematon, terävän kriittinen kirjoitus tulevasta kaupungin vuokraamasta taidemuseoksi kutsuttavasta tilasta.

https://nakoislehti.media.fi/etelasuomensanomat/d4610c7f-d059-4866-baae-a71b0267308b/28

 

Malvaan en ole kutsuttunakaan halunnut itse mennä. Olin niin ihastunut - Kuosmasen lailla - vanhan oluttehtaan viehättäviin, monimuotoisiin ja tunteikkaisiin taidetiloihin. Oma mielenkiintoni syntyi tietenkin, kun isäni oli noissa kellarimaisissa oluen- ja limsanvalmistustiloissa töissä koko elämänsä. Mutta ennen muuta siksi, että nuo tilat soveltuivat kaikenlaisen taiteen esittelyyn erinomaisesti, tiloilla oli ajanpatinan historiaa ja monimuotoisuudessaan sivistyksellistä voimaa. Semmoisenaan Malskista olisi pienin ehostuksin muodostunut maan kiinnostavimpia taidehalleja. Lahden päättäjät sekä edelliset kaupunginjohtajat Tarmo Pipatti  ja Jyrki Myllyvirta etunenässä eivät asiaa ymmärtäneet, vaan vetkuttelivat tahallaan asian ratkaisua.

Ilkka Kuosmasen kritiikki osuu suoraan täsmäiskulla päättäjiin, joille taide ei tietenkään merkitse paljoakaan - siistit seinät ja steriiliys sitä vastoin on heille tärkeää. Ja se, että Malvassa kaikesta laitetaan moninkertaisesti maksamaan meidät kaupungin asukkaat vuokralaisina yksityisen omistamissa taidetiloissa.

P%C3%A4ij%C3%A4nteenkadun%20teos.jpg

 

Tulevan Malvan suunnittelevat ja sisustavat ja näyttelyt ripustavat täysin uudet lahtelaiset, taiteesta vastaavat päätoimiset virka- ja toimihenkilöt. Jo monilta osilta heidän aikaansaannoksensa - Malvaan johtava veistos, erilaiset taidekilpailut - ovat todistaneet heidän taiteelliset tasonsa laihan litteiksi, stereotyyppisen mitäänsanomattomiksi.

Laitankin tähän samoilta ajoilta, kuin mistä Kuosmanen viisaasti kirjoittaa, omia pohdintojani Malskista Lahen uutisia -artikkeli-linkkeinä.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2008/07/taidepanimon-lahti

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2007/02/tuu-kattoo

 

Lainaan Kuosmaselta lopuksi hänen hienon pamflettinsa kaksi viimeistä riviä: Toivottavasti Malvallakin on vielä joskus yhtä innostava vaikutus.

 

Lis%C3%A4liite.jpg