lauantai, 19. kesäkuu 2021

Tampereen Teatterikesässä 2021 taide puhkeaa valloilleen

TeATTERIKES%C3%84N%20AVAJAISET%2019.jpg

Tampereella väki elää teatterille. Vuotuinen tapaus on Teatterikesän avajaiset, joihin kiiruhdetaan traditionaalisena velvollisuutena ja kiinnostuneena kaupungin kesän suurimmasta kansainvälisestä tapahtumasta. Vuorossa on Teatterikesän Pääohjelmiston esittely. Kuva teatterikesien viimeisistä avajaisista vuodelta 2019..

 

Vuosi sitten Tampereen Teatterikesän yli viisikymmenvuotinen elokuun alun kansainvälinen tapahtuma joutui koronapandemian vuoksi katkaisemaan vuotuisen, odotetun huipputeatteriantinsa. Erityisesti kansainväliset teatterivierailut eivät karanteenien vuoksi olisi voineet toteutua.

”Vaikka päätös festivaalin perumisesta on raskas, on se meidän tapauksessa ainoa vastuullinen ratkaisu. Vallitsevassa tilanteessa on ennen kaikkea ajateltava ihmisten terveyttä ja turvallisuutta. Päätöksellä voimme myös taata festivaalin jatkuvuuden tulevaisuudessa. Tapahtuman siirtäminen myöhempään ajankohtaan ei ole mahdollista, sillä teatterit käynnistävät kautensa syksyllä”, sanoi Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl toukokuussa 2020. 

 

Sitä vastoin tänä vuonna tämä pohjoismaiden suurin ja vanhin teatterifestivaali järjestetään jälleen elokuun alussa, 2.–8.8.2021.

Tämän ohjelmaltaan monipuolisen, suorastaan karnevalistisen tapahtuman ensimmäinen huippu on ollut sen avajaiset keskellä kaupunkia Laikun lavalla. Niille on kertynyt aina säästä riippumatta tuhatmääräinen tamperelaisyleisö ja teatterista kiinnostunut yleisö kuulemaan mitä ajankohtaista teatteriin tänä päivänä kuuluu. Avajaisissa on ollut aina myös maistiaisia festivaalien esityksistä. Avajaiset on haltioittava kokemus, jota jo heti alkuun epäilin olevan mahdollista pandemian rippeiden aikana järjestää. Tiedustelin asiaa teatterikesän tiedotusvastaavalta Tiina Hurskaiselta ja sain toiveikkaan vastauksen:

”Kyllä, näillä näkymin avajaiset järjestetään tuttuun tapaan ti 3.8. klo 12, Laikunlavalla. Ohjelma julkistetaan heinäkuun lopulla.”

 

Nyt on valmiina keskeinen teatterillinen anti teatterikesän ohjelmassa. Pääohjelmiston kotimaiset esitykset toteutetaan paikan päällä Tampereella ja yleisöä otetaan katsomoihin kokoontumisrajoitukset huomioiden. Ohjelmisto on tänä vuonna pääosin kotimainen. Ja vielä rajatummin, nyt näytetään erikoisesti suomalaista läntisten teattereittemme satoa ja tasoa. Mukana on kaikkiaan 13 kotimaista esitystä ja vain yksi kansainvälinen teos.

Tampereen Teatterikesän tavoitteena on, että taiteilijat ja yleisö pääsevät kohtaamaan toisensa, terveysturvallisesti. Viranomaiset ja aluehallintopäättäjät linjaavat viime kädessä, minkälaisia kokoontumisrajoituksia on elokuussa sallittu Pirkanmaalle ja koko Suomeen. Katsojapaikkoja on vielä tänä vuonna rajoitetusti ja siksi myös katsomopaikkojen saamismahdollisuudet on rajatut.

Tavoitteena kuitenkin on livefestivaali – epidemiatilannetta seurataan, noudatetaan ja yleisömäärää sopeutetaan kokoontumissäädösten mukaan.

 


Turun Kaupunginteatterin kaksi esitystä

Teatterikes%C3%A4%204.jpg

Kuva Otto-Ville Väätäinen

Cabaret saa uusimman suomalaispäivityksen omaleimaisista tulkinnoistaan tunnetun ohjaajan Jakob Höglundin ja liki 30-henkisen ensemblen toimesta.

Juho Mantereen ohjaus Rakkaani, Conan Barbaari on musta komedia koulukiusaamisesta, hyväksytyksi tulemisesta ja anteeksiannon merkityksestä.Pääkaupunkiseudulta saapuu useampi teatteriryhmä

Helsinkiläiseltä Aurinkoteatterilta nähdään Sanna Hietalan käsikirjoittama ja ohjaama Tätiratsastajat, joka johdattaa liikuntakultuurin luo, jo kadonneeksi luultuun tallityttöjen valtakuntaan.

Teater Viirus ja ohjaaja Jussi Sorjanen ovat tarttuneet Joakim Pirisen 1980-luvulla kirjoittamaan näytelmään Familjen Bra. Bunkkeriin sijoittuva teos on kenties ajankohtaisempi kuin koskaan: Bran perhe elää eristyksissä täydellistä elämäänsä, jonne maailman murheet eivät ulotu.

Maailman monimutkaisuus ja totuuden löytäminen mietityttävät Teatteri Takomon Bouvard ja Pécuchet -esityksen hahmoja. Esityksen on dramatisoinut ja ohjannut Gustave Flaubertin romaanin pohjalta Tuomas Rinta-Panttila.

Koreografi Kati Raatikaisen nykytanssiteos Kvartetto on puolestaan kommentti kehitysvammaiseksi määriteltyjen ihmisten oikeudelle olla tanssitaiteen näyttämöllä tanssijoina sekä yhteiskunnallisina toimijoina.Yhteistuotantoja

Tampereen%20teatterikes%C3%A4%201%202021

Kuva Kansallisteatterin tuotannosta

Sara Mellerin perustama Delta Venus -ryhmä tuo festivaalille niin marginaali- kuin populaarikulttuurista lainaavan teoksensa The Betty Shown. Esitys on yhteistuotanto Kansallisteatterin kanssa.

 

TAMPEREEN%20TEATTERIKES%C3%84%202%202021

Kuva Roosa Oksaharju

Ona Korpirannan taiteellinen opinnäytetyö Sinä päivänä kun Luoja teki isän on selviytymistarina, jonka tulkitsee teatterin uusi tekijäsukupolvi. Tuotannosta vastaavat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu ja Q-teatteri. Käsikirjoitus ja ohjaus on teatterikoulutuksen Korpirannan näytetyö.

 

Seidi ja Ruusu Haarlan käsikirjoittamassa ja esittämässä Uusi lapsuus -näytelmässä etsitään uudelleen traumoille menetettyä lapsuutta. Teoksen tuotannossa ovat työryhmän lisäksi mukana helsinkiläinen KOM-teatteri ja turkulainen TEHDAS Teatteri.

Tamperelaisen työparin Mira Taussin ja Mikko Bredenbergin Huoneet meren äärellä on visuaalinen teatteriesitys, joka pohjautuu yhdysvaltalaisen taidemaalari Edward Hopperin (1882-1967) maalauksiin. Tämä sanaton teos nähdään Finlaysonin alueella, tapahtuma- ja näyttelytila Vooningissa.

Teatterikesän ajankohtaista kansainvälisyytä edustaa vain unkarilaisen Proton Teatterin Imitation of Life - sekin esitys välitetään digitaalisesti suorana Budapestista Tampere-talon isoon saliin. Kornél Mundruczón ohjaus on kuvaus marginalisoitumisesta ja epätasa-arvosta. Elokuvaa ja teatteria yhdistelevä teos perustuu tositapahtumiin ja ottaa myös kantaa Unkarin yhteiskunnalliseen kehitykseen.

 Länsirannikon teatterit päivänvaloon

Porilainen Rakastajat-teatteri vierailee Tampereella Elina Izarran ohjaamalla esityksellä Musta, mustempi, romani, jossa paneudutaan romanien historiaan ja arkeen yhdistämällä sekä fiktiota että tosielämää.

Kokkolan Kaupunginteatteri on tarttunut Väinö Linnan esikoisteokseen Päämäärä, joka pohtii ihmisen mahdollisuuksia saavuttaa tavoitteensa kahtiajakautuneessa yhteiskunnassa. Linnan syntymän 100-vuotisjuhlaa 2020 juhlistaneen kantaesityksen on sovittanut ja ohjannut Juha Luukkonen.

Vaasan kaupunginteatteri tarjoaa lapsille ja koko perheelle suunnatun esityksen, Taina Mäki-Ison ohjaaman Rakkaus!? IIK! KÄÄK! YÄK! - liikkeen, musiikin ja komiikan täyteinen esitys, jossa ratkotaan rakkauden arvoitusta.

Teatterikes%C3%A4%203.jpg

Kuva Jonny Panzar


" Kapinallinen, herkkä, rujo ja visuaalisesti riemastuttava pääohjelmisto on kaikkea muuta kuin pandemian ajasta lamaantunut. Se on upea todiste teatterintekijöiden mielikuvituksen, huumorin ja luovan ajattelun mittakaavasta. Siksi toivomme, että taiteilijat ja yleisöt pääsevät kohtaamaan toisensa - että saamme juhlistaa teatterin taidokasta, rosoista ja aistillista comebackia,"
– hehkutti lahtelaisillekin teatterikoulutuksesta tuttu Hilkka-Liisa Iivanainen & Tanjalotta Räikkä, tapahtuman taiteellinen johtoryhmä.


 Teatterikesän ohjelmistosta tiedotetaan lisää heinäkuussa.

 

Liput ja ohjelmien aikataulut

https://www.teatterikesa.fi/

 

Lis%C3%A4liite.jpg

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com