Suomen teatterit kuoriutuvat pandemiakaranteeneistaan.

Ensimmäinen, suoranainen suurteos on Suomenlinnan Hyvän Omantunnon Linnakkeen tiiliskivisen kuusisataasivuisen maailmanhistoriaa luotaavan fantasiaromaanin Ryhmäteatterille tehty näyttämösovitus, nuoren, tempoilevan, elämän peruskysymyksiä ratkovan Sofian seikkailut maailmanfilosofien värikkäissä maailmoissa.

Ensi-ilta on 2.7.2021 klo 19.00

Suvi%20Blick.jpg

”Viisauden alku on myöntää, ettei tiedä muuta kuin, ettei tiedä mitään.”

Eräänä keväisenä tuiki tavallisena päivänä pienellä norjalaisella paikkakunnalla tuiki tavallinen 14-vuotias Sofia löytää postin seasta kaksi hänelle osoitettua kirjettä vailla tietoa kirjeiden lähettäjästä. Ensimmäinen kirje kysyy ”Kuka sinä olet?” ja toinen ”Mistä maailma on peräisin?”. Pian postilaatikkoon ilmestyy myös Hilde-nimiselle tytölle osoitettu postikortti. Kuka on Hilde ja miksi Hilden isän tyttärelleen lähettämä postikortti on lähetetty Sofian osoitteeseen?

Mystisiä kirjeitä alkaa tulla yhä enemmän ja pian Sofia huomaa tulleensa niiden kautta temmatuksi mukaan ainutlaatuiselle ja ikimuistoiselle filosofian kurssille. Kurssin opettajan Alberto Knoxin esittämiä filosofisia kysymyksiä ratkaisemalla Sofialle selviää, ettei maailma, jonka hän on luullut tuntevansa, olekaan aivan sitä, miltä se näyttää.

Vuonna 1991 julkaistu Sofian maailma on kirjailija Jostein Gaarderin läpimurtoteos. Teos on käännetty lähes 60 kielelle ja vuonna 1995 se oli maailmanlaajuisesti eniten myyty kaunokirjallinen teos.

 

Alkuperäinen teos: Jostein Gaarder
Suomennos: Katriina Huttunen
Lavastus: Janne Siltavuori
Pukusuunnittelu: Niina Pasanen
Valosuunnittelu: Ville Mäkelä
Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen
Maskeeraussuunnittelu: Tiina Winter


Rooleissa:

Suvi Blick
(Sofia Amundsen)
Robin Svartström
(Alberto Knox)
Jouni Innilä
(Majuri, Sokrates, Tuomas Akvinolainen, John Locke)
Aarni Kivinen
(Sähköasentaja, Empedokles, Platon, George Berkeley, Erasmus Rotterdamilainen, Baruch Spinoza)
Sari Mällinen
(Helene Amundsen, Aristoteles, Hildergard Bingeniläinen, Nikolaus Kopernikus, Immanuel Kant)

Johanna Freundlichin dramatisoima ja ohjaama Sofian maailma on taianomainen matka elämän syviin kysymyksiin, joihin vastaamalla ihminen voi sijoittaa itsensä paremmin osaksi maailmanjärjestystä. Lisääntyvät salaliittoteoriat ja demokratioiden kriisit tekevät teoksesta ajankohtaisemman kuin koskaan.

https://www.ryhmateatteri.fi/ohjelmisto/sofian_maailma

 

Palaamme esitykseen ensi-illan tunnelmiin.

 

Lis%C3%A4liite.jpg