Kaupunginvaltuusto%2021.jpg

Kuva YLEn paikallisuutisia kuvakaappaus 17.8.21

Lahden kaupunginvaltuusto on muodollisesti valinnut 16.8.21 ensimmäisessä kokouksessaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston (4 jäsentä), jolla Lahdessa on seremoniallinen, nukkehallintomainen muodollisuustehtävä johtaa valtuuston puhetta: pj. Juha Rostedt (kok), 1.vpj. Sonja Falk (kd), 2. vpj. Rami Lehto (ps), 3. vpj. Pekka Komu (sd)

Valtuusto valitsi myös varsinaiset päättäjäviranomaiset: kaupunginhallituksen (10 jäsentä) ja viisi lautakuntaa: Sivistyslautakunta (10), Kaupunkiympäristölautakunta (10), Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta (10), Rakennus- ja ympäristölupalautakunta (10) ja Tarkastuslautakunta (13) toimintavuosikseen 2021-2024.

 

Kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa on nyt yllättäen kaikkiin puolueryhmittymiin kuuluvia valtuutettuja kuin tyylikkäässä huippuvalokuvaamon hyvin retusoidussa potretissa. Ulkokuoreltaan tällainen päätösnaamari on kaunis näky yhteistyöstä ja sopuisuudesta.

Kun laskee sitten erikseen kaupunginhallituksen ja lautakuntien jäsenten puoluetaustat, ajattelevilla äänestäjällä alkaa kiehua demokratiapuuro pohjaan. Tulos on aina 7 suurpuolueiden (demarit, kokoomus, perussuomalaiset) voitoksi ja 3 pienpuoluetta jää aina näiden kolmen suuren kattilan pohjaan karreksi kiehuttamana. Tarkastuslautakunnan suhde on vielä onnettomampi 9-4.

Jos havannoi sen, että kaikissa lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa on puheenjohtaja aina näistä kolmesta suurpuolueesta, saadaan tasatuloskin kääntymään asioiden äänestyksissä suurpuolueiden voitoksi - puheenjohtajan äänen aina ratkaistessa tuloksen.

En usko tällaisessa kolmen kaupunginvaltuuston suurimman puolueen keskeisessä sanelemis- ja etuilemisjärjestelyssä syntyvään rakentavaan, päätöstä edeltävään keskusteluun - olkoonkin, että parissa lautakunnassa on sen tehtäväsisältöön liittyvät kyvykkäät ja asiansa osaavat, jopa liiankin pitkälle koulutetut puheenjohtajat.

 

kyn%C3%A4.jpg

 

Kaupungin omien lähes 70 osakeyhtiön luottamustoimet niiden hallituksissa ja johtokunnissa on samanlainen asia - niihin puheenjohtajiksi eivät pienpuolueiden edustajat yllä. Suuret rahat - kokouspalkat ja -palkkiot jaetaan edelleen kolmen suurimman puolueen edustajien taskuihin.

 

”Kaupunkimme pienet puolueryhmittymät ollaan ajatuksena (Pro Lahti, kesk, vihr, kd, vas) jättämässä kuin nallit kalliolle räjähdystä turhaan odottamaan enemmistödemokratian kahmiessa Lahden valtuuston päättävimmät luottamuspaikat armotta. Äänestäjinä meitä jälleen harmittaa, että vanhat päätöskoukeroissa jo moneen kertaan pystyyn kuivuneet valtuustojuonittelijat saavat yhä jatkaa omaa valtahegemoniaansa ja kääriä omiin taskuihinsa merkittäviksi summiksi nostatetut lisäliksat palkallisiksi muuttuneista luottamustoimista. Sitäkö demokratia eli kansanvalta tarkoittaa, rahaa omiin taskuihin?”

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2021/08/demokratian-ajatus-liukumassa-oikeistovallaksi

 

Lahden%20vaakuna.jpg

 

Kaupunkimme neljän lähivuoden luottamuselinten ensimmäisissä varapuheenjohtajissa tuntuu piilevän koko valtuuston luottamustoiminnan laajempi moraali ja selkäranka - sen soisi synnyttävän nyt alkavan 59 kaupunginvaltuutetun nelivuotisen, uudenlaisen, laaja-alaisen, rehellisen yhteistyön perustan. Tähän kuin malliksi naputtelen kaupunginhallituksen ja parin lautakunnan jäsenluettelot. Kaupunkilaisten kannattaa seurata niiden ensimmäisten varapuheenjohtajien toimia seuraavat lähivuodet - ainakin edellisestä valtuustosta he ovat erottuneet aktiivisuudellaan, asiantuntevuudellaan ja tuloksellisuudellaan poikkeuksellisen positiivisesti.

 

Kaupunginhallitus

pj. Sirkku Hildén (sd), 1.vpj. Kalle Aaltonen (Pro Lahti) , 2. vpj. Mira Nieminen(ps),3. vpj. Milla Bruneau (kok)

Jouni Kaikkonen (vihr). Minna Lampinen (sd), Erkki Nieminen (sd), Toni Putula (kok), Jorma Ratia (ps), Martti Talja (kesk)

 

Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta

pj. Maria Mäkynen (sd), 1.vpj. Pertti Arvaja (kd), 2.vpj. Sari Niinistö (kok)

Saija Granlund (ps), Miina Harmaala (kesk), Ville Kirkonpelto (sd), Marko Lindqvist  (kok), Roosa Rusanen (sd), Sami Suontama (ps) Pasi Tuomaala (Pro Lahti)

 

Sivistyslautakunta

pj. Marju Markkanen (sd), 1.vpj. Elisa Lientola, 2.vpj. Tuija Saloranta (ps)

Eveliina Aaltonen (vihr), Jari Hartman (sd), Hannu Kaasinen (ps), Lasse Pakkanen (kesk), Teresa Rautapää (kok), Merja Vahter (kok), Janne Virtanen (sd)

 

Lis%C3%A4liite.jpg