Tampereen 52.Teatterikesän avajaiset pidettiin toiveikkain tulevaisuusluottavin mielin tänään 3.8.2021. Festivaalien avajaiskäytännöt toteutettiin koronasääntöjä noudattaen siten, että istuinpaikkoja oli vain kolmannes tarjolla (ja määräyksiä järjestysmiehin ja penkkeihin laitetuin kieltomerkein toteuttaen). Tampereen keskustan Laikun lavalla ja sen ympärillä ilma oli viimeisten hellejaksojen kontrastiksi muuttunut syksyisen koleaksi. Auringoton maisema kuin myötäili yleisömäärän pakollista niukkuutta entisten teatterikesien satapäisiä yleisörevansseja kaiholla muistellen.

2021%20Teatterikes%C3%A4%20ylei%C3%B6.jp

Mutta lavalta kuului siksi nyt entistäkin uskottavampi, uhmakkaampi luottavaisempi usko suomalaisen teatterin paluuseen, sillä niin voimakkaita, toivorikkaita sekä uskottavia puheenvuoroja teatterin uudesta tulemisesta kaikui myös festivaalin esityksistä kerrottaessa. Maailma, Suomi ja ennen kaikkea juuri avattava Tampereen maailmankuulu Teatterifestivaali on saanut viimeisen puolentoista vuoden ajan kokea järjestelyissään, supistuksissaan ja yleisörajauksissaan ennenkokematonta välinpitämättömyyttä.

 

Eliisa%20Piispanen.jpg

Juontaja naurujoogittaa avajaisyleiöä.

Tampereen Teatterin näyttelijä Elisa Piispanen juonsi avajaisohjelman, toivotti koko festivaaliväen lämpimin sanoin tervetulleeksi avajaisiin sekä myös koko upean teatterifestivaalin ohjelman satoihin esityksiin:

”Tämän teatteriviikon ytimessä on kotimaisen teatterin kokonaisuus: kapinallinen, herkkä, rujo ja visuaalisesti riemastuttava pääohjelmisto on kaikkea muuta kuin pandemian ajasta lamaantunut. Se on upea todiste teatterintekijöiden mielikuvituksen, huumorin ja luovan ajattelun mittakaavasta.”

 

Miiko%20Toiviainen.jpg

 

Teatterin ammattilaisen tarkoin punnittu, ajankohtainen puhe on aina kuulunut Tampereen Teatterikesän avajaisiin. Sen piti nyt näyttelijä Miiko Toiviainen. Lainaan muutamia hänen kristallinkirkkaita näkemyksiään suomalaisesta teatterin merkityksestä yhteiskuntamme voimatekijänä.

”On outoa olla tässä teatterifestivaalin kynnyksellä. Alamme ajettiin alas 2020. Moni on ollut työttömänä pitkään. Muiden maiden järjestelyt koronapasseineen eivät ole päässeet meillä jossittelua pidemmälle. Voimme vain toivoa, että koko ajan kuljemme valoa kohti - rokotusaktiivisuus lisääntyy, virheistä opitaan ja varotoimenpiteistä tulee rutiinia.

Jatkuvia uusia rajoituksia on todella vaikea ymmärtää. Teatterialan kuuliaisuus on häkellyttävää, vaikka on puhuttu jo suorastaan kulttuurivihamielisyydestä, kulttuurivälinpitämättömyydestä.

Uskon puhuvani teatterin tekijöiden, katsojien ja teatteria rakastavien puolesta, kun sanon, että esittävät taiteet ovat yksi kansan hyvinvoinnin edellytyksistä. Rajoitukset ovat koskeneet kaikkia taiteen lajeja. Tässä ja nyt olemme Teatterikesää avaamassa, se kohdistuu teatteriin. Teatterilla on valta muistuttaa meitä menneistä, varoittaa tulevasta, mutta ennen muuta se on empatian taidetta.

Meillä on nyt mahdollisuus näyttää, miten turvallisesti teatteriesitys toteutetaan. Nautitaan siitä mahdollisuudesta ja taistellaan yhdessä teatteritaiteen puolesta.”

 

Avajaisten ohjelmaan kuului perinteenä vuoden teatteripalkinnon luovuttaminen. Tänä vuonna sen saivat Oulun teatterin työpari - taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen - sekä freelance lavastaja ja pukutaiteilija Pirjo Liiri-Majava. Palkinnon nimi on Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjä -palkinto.

Avajaisissa näimme vielä Rakastajat teatterin Musta, mustempi, romani -esityksestä pari kohtausta lauluineen.

Teatterikes%C3%A4%202021avajaiset%204.jp

 

Cirkus Ruskan hauskan kansainvälisen pitsahulluttelu-jonglöörausnumeron, kuulimme räväkkänä (Suosalo, Raikamo, Lahti, Bruun, Sammallahti) musikkiteatteritulkintana pääohjelman LIVELAB tarjonnasta Vysotskin lauluja sekä avajaisten tärkeimmän, selkeän, taitavan koko pääohjelman 14 eri teatteriesityksen luonnehdinnat Teatterikesän taiteellisen johdon - Tanjalotta Räikkä ja Hilkka-Liisa Iivanainen - katsomaan houkuttelevana empaattisena teatterivuoropuheluna.

Tampereen%20teatterikes%C3%A4navajaiset%

 

Lis%C3%A4liite.jpg