Teatteri Vanha Jukon lavalla on hyvinä pandemiaa edeltävinä aikoina saanut kokea runsain mitoin virkistäviä vierailevia teatteriesityksiä ja konsertteja. Nyt teatterin ovien jälleen avautuessa tämä lahtelaisille suotu kulttuurinen erikoistarjonta jatkuu - ja aluksi ihan suomalaisen teatteritarjonnan parhaasta, tärkeimmästä päästä, lapsista.

Lastenteatteria ei koskaan ole liikaa, varsinkaan sellaista nokkelahoksottimisille aikuisillekin samalla tarkoitettua teatterileikkiä, jollaisista ainakin kaikki 3-10 -vuotiaat varmasti saavat elämäänsä riemunleiskahduksia ja mielikuvitukseensa kukkurapäin uudenlaista vireyttä.

  fEERI1.jpg

Feeri on sadun unessa koettu maailma, jossa ja löydämme todellisen ystävyyden. Esitys on raikas, toimiva, unen fantasian ja todellisuuden rajamaita hauskasti ylittelevä ja niissä harppova teatterileikki - tapahtumapaikkana kahden lapsen oma vuode ja yöuni - tapahtumien ajankohtina vuoroin uni ja valveillaolo.

Lapset löytävät toisensa yhteisessä unimaailmassa Feerissä, tunnustelevat henkisiä ja fyysisisiä ulottuvuuksiaan, näkevät toistensa silmistä katsoessaan täysin uusia maailmoita, toistensa korvista kuulevat ihmeellisiä ääniä, toistensa kielestä tutkivat makuelämyksen ihmeellisyyttä, mittaavat ja pohtivat ensi kertaa elämässään sitä, miltä toisesta tuntuu ja ennen muuta testaavat ystävyytensä läheisyydessä, riidanalkujen myrskyissä, sovinnoissa sekä ruumiinkielen taipuisuudessa milloin sadun laineille milloin minnekin uhkarohkeaan unen vauhtikierteeseen päästessään. Herättyään heillä on nukkumisen jälkeiset selvittelyt, kuten yhteinen huoli usein siitä, mitä kauheaa kumpikin erikseen koki unessaan ja täyttyikö kauhun mittaa niin, että noissa pelokkaissa kuvitelmissa ihan pissat tuli alle.


Esitys on teatterikonkari Otso Kauton johdolla yhteistuumin ajateltu vauhdikas ja taitavasti rytmitetty teatterileikki, jonka mielikuvituksellisista, alati uusiin fantasioihin löytävistä unimaailmoista loistaa katsojalle koko teatteriensemblen inspiraation ja improvisoinnin riemunrikkaan laaja, ennenkokematon kuviteltu maailma - yksinäisyys ja kaveruus teemoinaan. Aikuisillekin tekstissä monet kielikukkaset, sanonnat ja tavupainotukset ovat yhtä pelkkää replikoinnin kekseliästä nokkeluutta, hilpeyttä täynnä.

Yhteisnäyttelemiseensä jo vuosia harjaantunut esittäjäpari MäSä - Minerva Kautto ja Maija Rissanen **- eivät juurikaan vauhtiaan säästele. Uni ja valve vaihtuvat lähes filmitekniikan nopeudella, lapsen maailman nopeus ja vauhti tahtoo jo aikuiselta kadota esittäjien eläytymisen mestarillisessa tyypittelyräiskeessä. Vaan se tärkein - ystävyys ja luottamus toiseen - keskeinen kaveruuden lämmintunnelmainen kokemus pompahtelee ihan ihailtavan monin kohdin ytimeksi tässä oivaltavan hauskassa unen ja valveen seikkailutarinassa.

 

FEERI 


Käsikirjoitus: Otso Kautto, Minerva Kautto, Maija Rissanen ja Kolina Van den Berg

Ohjaus: Otso Kautto

Rooleissa: Minerva Kautto ja Maija Rissanen 
Pukusuunnittelu: Marjaana Mutanen 
Lavastus: Per Van den Berg 
Musiikki: Pierre Fourmeau

Tuotanto: Teatteri Quo Vadis, Tampereen Työväen Teatteri ja Teatteri Sydänkäpy (Ruotsi).

Esitysarvio 19.9.21 Teatteri Vanha Jukossa

** https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2018/09/suomalaisen-nykydraaman-viiltavissa-karkipistoissa

Lis%C3%A4liite.jpg