Haulitehtaan%20galleria.jpg

Lahden vanha Haulitehdas Mustankallionmäen kaupunginpuoleisessa kupeessa, Paavolassa osoitteessa Mattilanmäenpolku 3, on ollut asuintalona jo runsaat kaksitoista vuotta Matti Vesasen perheen hallussa. Hän on monena vuonna muutaman kerran vuodessa avannut talon alakerran näyttelyateljeensa yleisön nähtäväksi. Vesasen pihassa vierailija kohtaa  jo mennessään uudenlaisen, eteläeurooppalaisen lahtelaispuutarhan koriste- ja hyötykasveineen, portaikkoineen ja talon takana kallioon istutetun, vettä suihkuttavan omaperäisen veistoskollaasin.

 

Matti%20Vesanen.jpg

Niin korkealla taivas (betoni, puu) 2020

Taiteilijan uutuusveistoksista kaksi tervehtii rauhallisuudellaan ateljeen etupihan vastaantulossa vierailijaa. Vesasen pienoisveistokset kaupunkimme viehättävimmässä ateljeessa ovat jälleen uutta tuotantoa, suurin osa tältä ja viime vuodelta. Kipsiä, betonia. keramiikkaa, hartsia, maalia – ja tietenkin alkuaan taiteilijan aidosta savesta synnyttämää kauneutta kaikki.

Vesasen töille on tunnusomaista klassisuus, mittasuhteiltaan, sommittelultaan ja toteutukseltaan herkät, hienot ja täydellisyyttä hipovat pienoisveistokset. Vesanen oli perehtynyt kansalaisopiston opintopiirissä kuvanveistoon, mutta vuosien aikana olen tajunnut erilaisissa näyttelyissä hänen töitään nähtyäni Vesasen synnynnäisen harvinaisen näkemyksellisen lahjakkuuden, jossa tuo klassisuus kuultaa läpi jokaisen teoksen keskeisenä ilmaisuna. Ihminen, hänen nykyisyytensä ja menneisyytensä on Vesasen aihepiirin rikkumatonta, nautittavinta ilmaisua. Hänen tyylinsä uskaltaa myös kokeilla, vieraannuttaa hienovireisesti klassisuuden yksi yhteen -ilmaisua ja hän on nyt nähtävillä olevaan näyttelyyn tuonut yhä tuoreempia ilmaisumuotoja rohkeasti kokeilevin tekniikoin, materiaalein sekä erilaisin värityksin.

Harvinaisen tunnustuksen hän sai viime viikolla presidentti Mauno Koiviston muistomerkin suunnittelukilpailussa, jonka järjestämisestä vastasi Valtioneuvoston asettama muistomerkkitoimikunta. Kilpailun 110 hyväksytystä  teosehdotuksesta Matti Vesasen ehdotus Hitaalla tiellä sai juryltä toisen palkinnon ja merkittävän palkintosumman. Tämä ehdotus on myös nyt nähtävissä Vesasen Haulitehtaan kauniissa galleriassa kymmenien muiden, uusien veistosten lisäksi.

 

Matti%20Vesanen2.jpg

Tyyni (hartsi, kivirouhe, maali)  2021

Ateljee on avoinna 1.9. - 12.9.2021 ke-pe 13-16, la-su 11-16. Näyttelyyn on vapaa pääsy..

 

Lis%C3%A4liite.jpg