Galleri%20uusi%20kipin%C3%A4.jpg

 

Lahdessa varma taiteenkokemispaikka on Galleria Uusi Kipinä. Sen kovin usein vaihtuvat näyttelyt tuntuvat sisällöltään ja taiteilijoiden tasolta vaihtelevan kovasti.

Gallerian tavaksi on jo tullut esitellä käynnissä oleva näyttely ja taiteilijat taiteilijoidensa luomalla arkin suuruisella kirjallisella lehdykällä. Noihin pitkiin sepustuksiin olen vuosien aikana kyllästynyt enkä niitä ole enää lukenut.

Kokeilin nyt pitkästä aikaa jälleen lukea jo kotona ennen näyttelyä taiteilijoiden selostukset töistään ja itsestään. Vertasin  muistikuvaani kotona lukemastani ja näyttelyssä esillä olevia taideteoksia.

 

Kipin%C3%A4%20syyskuu%2021.jpg

Yksi Niina Villanuevan pienoisveistoksista

Eivät viiden taiteilijan sepustukset ja heidän työnsä juurikaan kohdanneet omaa käsityskykyäni. Kovin monimutkaisia olivat esillä olevien taiteilijoiden laajat kirjalliset teoriat, sisäistyneet taidekäsitykset, teosten tekniikan ja varsinkin sattumien tuomat ilmiasut sekä teoksille taiteilijoiden antamat sanalliset selitykset.

Viiden esillä olevan taiteilijan tekstit olisi ainakin minun pitänyt sittenkin jättää lukematta ja katsoa vain taidetta ilman kovin koukeroisia, sivistyssanallisia selittelyjä, joista monesta puuttui selkeä ydin lukijan ja katsojan  ymmärtää niitä.

 

Galleria Uusi Kipinä

Avoinna ti-pe 12-18 la-su 12-16 Kymintie 1, Lahti

galleriauusikipina@kauno.fi

Vapaa pääsy!

 

Lis%C3%A4liite.jpg