Olen viime jutuissani pohtinut, miten typerää, ajattelematonta ja kulttuuria tuntematonta on lahtelaisen kulttuurin organisointi: kasata kolmeen päivään toistasataa kulttuuria sivuavaa esitystä näin pieneen kulttuuriköyhään kaupunkiin (niinkuin fringessä, joka jo sinänsä tuntuu typerältä sanahirviöltä). Kukaan ei tällaista määrää kulttuurisia ohjelmanumeroita ehdi, pysty saati jaksa sulattaa kolmessa päivässä – tehtävä on mahdoton. Ongelma on myös, että pitkään koronakaranteenien ahdistuksessa lymynnyttä kansaa ei tahdo enää saada television äärestä liikkeelle vapaavalintaisiin kulttuuririentoihin.

 

Tein siis itsekkään valinnan, valitsin varman päälle vain kaksi kohdetta: kävin kokemassa tutun taiteilijan taidenäyttelyn ja tutun teatterin teatteriesityksen. Ne osoittautuivat varsin onnistuneiksi – asiantuntijuutta tuntien olin ylen tyytyväinen itseeni.

 

Yhdestä alkuaan suunnittelemastani valintakokonaisuudesta luovuin, koska siinä olisi ollut useita osakokonaisuuksia kaikkiaan seitsemän tuntia - Lahden kansanopiston teatteriosuudesta.

Ehdin kuitenkin Radiomäen teatteriannista lähdettyäni kuin ekstemporena suuntaamaan kotimatkani kaupungin keskustan Lanun aukiota kurkistamaan ja koin yhden Lahden kansanopiston teatteri II:n kaikkiaan kahdeksastatoista esityksestä.

Lanun aukiolle päästyäni luin vielä ohjelmasta, mitä seuraaman piti juuri saapumaani aikaan klo 15.45.

 Pimpillä on asiaa - oli teatteriopiskelija Meri Mikkosen valmistaman ja esittämän teatteripuheenvuoron nimi. Hämmästyin.

Parikymmentä kiinnostunutta katselijaa istuutui juuri sillä hetkellä Lanun suihkulähdepatsaan puufiguuria ympäröivälle penkille, kymmenkunta jäi seisoen esityksen alkua odottamaan ja pian vauhdikas, hauska, käänteentekevä sukupuoliasioiden, tasa-arvon perinteisiä virhekäsityksiä, mainoskielen nurinkurisuutta, naiseuden mollaamista sekä vääränlaista valistusta kritisoiva kahdeksanminuuttinen alkoi.

Pimppi.jpg

 

”Tiedätteks te kuka mää olen. Mä olen pimppi. Pimpsaloora. Muhun ei voi eksyä. Kaikki, joka menee muhun sisään tulee sielt myös ulos. Tietteks, mikä mua ärsyttää. Terveyssidemainokset. Saatte tuntemaan itsenne puhtaalta koko päivän. Tunne olosi naiselliseksi ja puhtaaksi myös niinä päivinä, kun sinulla on kuukautiset. Näitä käyttäessäsi sinulle tulee puhdas ja varma olo myös niinä päivinä ja pysyt aktiivisena eikä kukaan saa huomata, että sinulla on kuukautiset.”

Pimppi-esittäjä ihmetteli, mitä järkeä tällaisessa mainonnassa on ja että eikö kuukautiset ole maailman luonnollisin asia. Ja meille tuputetaan, että ne olisivat jotain likaista ja ällövää. Lopuksi hän toivoi meille kaikille ja erityisesti hygieniateollisuudelle täyttä asennemuutosta kampanjoihin. Hänen mielestään voitaisiin pimpistä käyttää muitakin kuin haukkumanimiä römpsäloora, lörpäke, pillu, vagina ja summasi, että pimppi on kuin ihana pieni hedelmä, pimpithän ovat aivan ihania, kaikki erilaisia ja niitä on kaikkialla. Ja mä olen upea ja te olette upeita, kiitos.

 

Eikä tuota tehokasta, reippaan suorapuheista, valoisan asiallista ja samalla hauskan hauskaa esitystä enää voi paremmin kannustaa, hyväksyä ja ylistää kuin miten kuulijayleisö siihen vastasi - hurraten ja runsain kättentaputuksin.

 

Lyijykyn%C3%A4.jpg

Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki piti sunnuntain 22.8.21 Esalais-pakinassaan edustamassaan julkisessa sanassa vielä miehistä nimittelyä naisen sukupuolielimestä kovinkin suurena huumorina. Hän kirjoitti mm. näin:

"Parikymmentä vuotta sitten Keskisuomalaisen urheilutoimituksessa sattui inhimillinen näppisvirhe, josta tuli legenda. Alle 20-vuotiaat miehet pelasivat MM-turnaustaan, ja editointivaiheessa joukkueen nimeä oltiin muuttamassa pikkuleijoniksi. Näppäimistössä k- ja l-kirjain kun sattuvat olemaan vierekkäin, niin eipä siinä senttiä enempää tarvittu, että joukkueesta tulikin pilluleijonat."

Menkööt päätoimittajan asenne tapauksesta kahdenkymmenen vuoden ajankulun mukana - nykyajasta vanhentuneena - päätoimittajan pakinan keksimisen pakkohuumorin piikkiin. Lahden kansanopiston teatteripuheenvuoro oli toisenlainen - aidosti hauska, asiallinen, naista kunnioittava ja tervetullut tähän aikaan päivitetty tulkinta.

 

Lis%C3%A4liite.jpg