FRankenstein%203.jpg

Maailman iltasatujen ja ajanvietteen tärkeimmät aiheet yli kaksisataa vuotta sitten luotiin lapsille ja myös aikuisten iltojen vapaaviettohetkiin tarinoita kertoillen ja itse keksien, jopa keksittyjä, pelottavia kauhukokemuksia kuvitellen. Mitä mielikuvituksellisemman, kaameamman, pelottavamman ja karmivamman kertomuksen pystyi ja uskalsi kertoa, sitä varmemmin se levisi lähiympäristöön ja aika nopeasti yli koko maailman. Vuonna 1812 ilmestyi näistä kansantarinallisista kauhukertomuksista - hurjin väkivalta ja raakalaisuus, ihmisjäsenten leikkaamiset, insestiset tarinat, kauhupsykolgia, ihmismurhat, susien ja petojen ihmissyönnit vaarattomammiksi sensuroituina ja siloteltuina - Grimmin veljesten satukokoelma. Näitä kaunisteltuja satuja kuten Hannu ja Kerttu, Prinsessa Ruusunen, Tuhkimo, Punahilkka luetaan tänään enää vain lapsille.

Melko samoihin aikoihin (1818) ilmestyi englantilaisen Mary Shelleyn kirja Tohtori Frankenstein.

 

Tohtori Frankenstein on merkittävin koskaan kirjoitettu kauhutarina. Siinä tapahtumat sijoittuvat Sveitsiin Genevejärven seuduille. Kertomuksen tiedemies Frankenstein alkaa keksiä ihmistä suurempaa olentoa ja koota sitä erilaisissa kokeissa apulaisensa kanssa tekemällä kuolleista ja ihmisten katkaistuista raajoista ja elimistä osat olennolle. Yhteen osia parsimalla, monin kokein yrittämällä sekä kokoamisella hän saa sen aikakauden uudella sähkökeksinnöllä toimimaan ja elämään. Lopulta iso olento oppii ajattelemaan ja puhumaan, muuttuu ihmisten kauhisteltavaksi - pelottavaksi hirviö Frankensteiniksi.

 

Yli kahdensadan vuoden taakse koko maailman sivistyksen keskipisteeseen vanhaan Eurooppaan, Saksaan ja Sveitsiin meitä johdattelee Red Nose Companyn klovnikaksikko Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen - tieteiskauhukertomus Frankensteinin kauhisteltaviin saloihin, nyt tosin sävyltään maittavan hykerryttävässä, vitsikkäässä, sujuvassa, vähän vain pelottavassa, mutta sitäkin enemmän koko perheen mukaan ottavassa teatterillisessa interaktiivisessa klovnien hauskuuttamassa ja operoimassa soitannollisen shown muodossa.

 

Frankenstein%204.jpg

Red Nose Companyn klovnihurmuripari Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen on tehnyt rohkean vedon monen Frankenstein-filmatisointielokuvan kauhumaailman ohi ja tuo suomalaislasten tietoisuuteen tämän historiallisen tieteellisen kokeilun kauhutarinan tämän päivän tarinaksi.

Tarinan kertojat varmistuvat ensin, että me paikalla oleva yleisö ymmärrämme saksan kieltä, joka on tieteen kieli ja tarvitaan Sveitsissä tapahtuvan kertomuksen ymmärtämiseksi. Lasketaan yhdessä ääneen moneen kertaan yksi, kaksi, kolme - eins, zwei, drei parisatapäisen yleisön kuorolausuntana.  Kieliymmärrys saksankieliselle opiskelulle on näin todistettu. Kontrolloidaan vielä paikalla olevan yleisön kädennostoin katsojajoukon vastaanottotaso. Ensin yliopiston käyneet nostivat kätensä, sitten esikoululaiset, joiden käsiä nousi katsomotuoleista jo vähintään sata. Klovni tosin ihmetteli, miksi yksi aikuinen mies jätti nostamatta kättään, siis ei ollutkaan käynyt esikoulua. Ohjaajaklovnimme vielä vahvistivat tieteen saavutuksen edellytykset Albert Einsteinin ohjeiden mukaan: tiedettä on opiskeltava kovemmin, paremmin, nopeammin - ja me koko yleisö ääneen toistamme kovemmin,………

Nyt kauhutarina on jo alkanut, klovnit luotu kaameilla, kalmankalkkisilla naamioilla, professori itsekin rajumyrskytuulisella tukkakomistuksella. Näyttämötoteutus täyttyy punaesirippuisen estradin edessä teatterillisella magialla, heiteltävillä irtojäsenillä ja atmosfääri kauhuisella pimeydellä, enteellisellä salaperäisyydellä, kuutamollisilla, aavemaisilla valoilla, kretliinisillä valaistuksilla ja savumaisen autereisilla unisumuilla sekä yöpimeydet oudoilla äänillä. Ja tässä omalaatuisessa loukossa ja ympäristössä esittäjät alkavat tehdä Frankensteinin ihmiskokeita.

 

Frankensteinin aikakauden suurin keksintö oli sähkö. Sähköopin perustein ja luonnontieteiden tarkoin aisti- ja kuulohavainnoin Red Nose Companyn klovnit valmensivat meidät yleisön. Suostuimme varislaumaksi, lampaiksi, susiksi esityksen niitä tarvitessa ja yläparvi muodosti kymmenien kissojen naukuvat kauhuefektit. Tehtäviin sähkökokeisiin tarvittiin vielä rohkea vapaaehtoinen. Ihmiskokeen koekaniiniksi ilmoittautui tahtomattaan Ruuskanen. Professorin kokeilemissa staattisissa sähköisen kärpäslätkän iskuissa kuin muissakin kipua tuottavissa kokeissa hän lupaa ja ottaakin kivut ja iskut sekä kipinät rajuin reaktioin urheasti vastaan.

 

Näin vaihe vaiheelta rakensimme tieteellisesti kokeissa esitystä avustaen  - hirviö Frankensteinin. Hämmästykseksemme havaitsimme sen klovni Ruuskasesta syntyneeksi. Entä sitten.

Fraqnkenstain%202.jpg

Jännittävästä toimivuudesta esitys muuttuikin hieman yllättäen utuiseksi savuisuudeksi, mikä hidasti muuten sujuvaa menoa ja tuntui ainakin katsomon pienemmille turhan odotuttavalta. Ehkäpä esityksen itseohjaus oli jo kyllästynyt shown puolentoista vuoden jatkuviin peruutuksiin ja antoi näytelmän lopun mennä menojaan jokaisen katsojan ratkaistavaksi mielikuvituksellaan.

 

Red Nose Companyn klovnipari Vasama & Ruuskasen omaperäinen, valloittava teatterimuoto on kuitenkin parasta osallistavaa, sympaattista ja hauskaa teatteria, jossa esikoululaiset, ikinuoret yhdeksääkymppiä lähenevät ja kaikki ikäluokat siltä väliltä hullaantuvat mukaan, nauramaan, eläytymään, omin spontaanein voimin reagoimaan ja nauttimaan teatterin atmosfääristä ja loistavasta, unohtumattomasta tarinallisuudesta.

Tällä kertaa myös tarkoituksella hieman jännittämään ja henkeä pidättäen seuraamaan näitä tiedemiesten vanhastaan vaarallisia, mutta meidän aikanamme jo kekseliään hauskuuttavia tarinaversioita - ihan kasvis- ja luomuaikakaudellemme sijoittuvaa modernia kauhutarinaa, sille helpottuneena ja makeasti nauraen.

 

ALEKSANTERIN TEATTERI
Red Nose Company
Frankenstein
Perustuu Mary Shelleyn alkuperäisideaan
Käsikirjoitus, ohjaus, musiikin sovitus ja esiintyminen Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama
Valot ja ääni Jere Kolehmainen
Puvut Paula Koivunen

Valokuvat  Tero Ahonen  & Cata Portin

Arvio 21.11. 2021 esityksestä Aurinkoteatterissa.

rednose.fi

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/10/veijareita

Lis%C3%A4liite.jpg