Joulusirkus%202021%20keinutrapetsi.jpg

Joulusirkuksen ensi-ilta 2021 muotoutui teatterilliseksi glamouriseksi kokonaisuudeksi, jossa kaikki teatterin peruselementit - pienten kohtausten vivahteiltaan ja tunnelmiltaan toisistaan eroavat hienot kokonaisuudet soljuivat taitavasti - musiikin tuoman tunnelman vaihtelevissa sävyissä ja usein rytmeissäkin kauneudentajuaistimme täydellisyyttä hipoen. Pitkälle harjaannutetut sirkusnumerot saivat nyt täydellisen juonellisen teatterinomaisen mielenkiinnon keskieurooppalaisten viihdenäyttämöiden tapaan sanattomalla käsikirjoituksella ja ohjauksella, niihin tarkasti harkituilla ja liittyvillä lavasteilla, valoilla, äänitrikeillä ja musiikkivalinnoilla ja sirkuksen (artististioven) taikamaisella salaperäisyydellä.

 

Esityksestä summautui hallittu kokonaisuus, kauneus, jännittävyys, taidelajin ohjelmanumeroiden kavalkadinen värikkyys ja taito, jollaista harvoin suomalaisessa sirkuksessa saa kokea. Joskus tuntui, varsinkin alussa, että onko tämä aitoa teatteria eikö tämä sirkusta olekaan, niin tiivis ja keskittynyt oli alun tunnelma ja sirkustaiteilijoiden näyttelijätyön luontevuus, ohjauksen kekseliäs asemointi, artistijoukon liikekieli jopa uudenlainen kirjaimellisesti muuttuva hauskuus suuren lavan lattialla. Valtavan lavasteiden ja sirkusnumerorekvisiitan sirkusartistit hoitivat itse kätevästi, nopeasti lähes näkymättömästi.

Joulusirkus%20yksipy%C3%B6r%C3%A4inen%20

Erillisiä sirkusnumeroita oli kaikkiaan neljätoista. Lukas Peuralan yksipyöräinen lunasti heti hauskuudellaan ja erinomaisuudellaan illan huumorilliset osakkeet. Hänen pitkin iltaa tekemissään vauhdikkaissa pyörävisiiteissä oli sitä varmaa sirkushelppouden ammattitaitoa ja hauskuutta temppujen varioinneissa niin, että nauru raikui yleisöstä - jopa Brahmsin unkarilainen tanssikin jäi Peuralan vauhdissa toiseksi. Hienoa tyylikästä episodia lähes avaruuksissa tehdyssä Sara Myöhäsen harvinaisessa verkkoakrobatiassa säesti Debussyn Clair de Lune tunnelmaa tihentäen. Jaakko Kallioniemen tolppatemppu kahdella tolpalla oli sekin harvinaista uhkarohkeaa taitavuutta, pudotuksia lähes katonrajasta kohti permantoa. Vuokko Markkasen tivolimaisen hengenvaarallisille veitsiheitoille piti jo salin hiljentyä. Parijongleeraukset ja tanssiakrobatiat Anna-Karoliina Pataman & Lotta Vehviläisen temppukokonaisuudessa osoittivat monitaitoisten sirkusartistien taitavuutta Mara Peipon säestys-sävelin. Vaikean Washington-trapetsin ja näppärän jalkajongleerauksen parina Roosa Pyöriä & Pauliina Koskinen ihastuttivat taidoillaan - Ella Fitzgeraldin äänen värittäessä heitä jouluisin sävelin.

Jos vielä muutaman mieliohjelmanumeron haluaisin jouluisen kertomuksen yksityiskohdista muistella, niin yksi niistä on hieno monitaiturinen ryhmänumero Ada Hyytiäinen & Linnea Lohela & Inka Liimatta & Lukas Peurala & Jaakko Kallioniemi permantoakrobatia, jonka säestyssävelistä Bizetin Carmenista jo voi päätellä liikkeitten hurjuuden ja taitavuuden ja äärimmäisen rytmisen vaikuttavuuden.

 

Joulusirkus%202021%20taipuruumis.jpg

Ehkä menneitten vuosisatojenkin klassisimpia sirkusnumeroita, suurimpia ihmeitä on ihmiskehon notkeus, Ida Viljavuoren täysin oman synnyinlahjansa ihmettä on kehon kaunis taipuminen solmuihin, mutkiin, miten vain. Me katsojat sitä uudelleen ja uudelleen suu auki hämmästyksestä ja ihastuksesta äännellen jännitimme ja ihmettelimme ja aplodeerasimme - Mara Peipon bändin musiikin sykkiessä tuon ihmeen täydellisyyttä, sitä vaistomaisella herkkyydellä varoen säestäen.

Hurjinta oli koko sirkusensemblen keinutemppu ja hyppyakrobatiat Russian swing -keinulla. Siinä keinuvauhdin antoi toinen keinuja, joka lennätti kaverinsa korkealle avaruuksiin sieltä ilmalennostaan pudotakseen viimein alas turvapatjalle. Rohkeus, lennokkuus, taitavuus näyttivät vaarallisen ilmalentotempun. Tämä taitava keinutrapetsitoteutus vakuutti lahtelaisen sirkuskoulutuksen laajakirjoisen sirkusartistijoukon taitavuuden, tuloksellisuuden, sirkuslaisten rikkumattoman yhteisrintaman luottamuksen ja suunnattoman yhteisöllisen ammatillisen kaveruuden.

 

Joulusirkus%202021%20rullaluistelu.jpg

Loppunumerona Pauliina Koskisen kaunis taitorullaluistelu täytti koko sirkusareenan plastisin luistelukuvioin, pyörähdyksin rauhallisuudella, tyylikkyydellä ja toi musiikkinsa -Tsaikovskin Lumihiutaleiden valssi - mukana jouluisen levollisen tunnelman katsojien ajatuksiin.

 

Talviset pikkulinnut laulavat teatteritalomme seuduilla Joulusirkuksen ihmeellisyydestä ja loistavasta toteutuksesta.

Pääsylippujen luulen pian olevan loppuunmyydyt.

 

Sirkusinfo%202021%20c.jpg

 

Arvio ensi-illasta Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 10.11.2021

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/tuotannot/joulusirkus/

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2021/11/salpauksen-sirkuskoulutuksen-joulukalenteri

Lis%C3%A4liite.jpg