Salpauksen%20joulusirkus%202021.j%20bpg.
Tämä trapetsitemppujen vaarallisen jännittävä uutuus - verkkotrapetsinumero nähtiin Sara Myöhäsen esittämänä tarinana Joulusirkuksen 2021 ennakkoesittelyssä.
 
Pölyisen kaapin ovi avaa tien kauniiseen ja jännittävään maailmaan, jossa menneiden aikojen sirkustähdet heräävät henkiin. Entisajan sikustaiteilijat johdattavat nuoret esiintymisen saloihin ja tästä syntyy yhteinen lumoava ilta. Hetki on täynnä taikaa ja onnistumisen iloa.

Joulusirkus on Lahden kaupunginteatterin ja Salpauksen sirkusopiskelijoiden yhdessä toteuttama sanaton esitys. Visuaalisesti näyttävässä teoksessa on huimaa sirkusakrobatiaa, trapetsinumeroita, jongleerausta käsillä ja jaloilla ja muita hienoja numeroita tulevien sirkusartistien esittämänä. Näytelmäkirjailija Taija Helmisen kehystarina on täydentynyt sirkusnumeroiden ja nuorten rakentamien hahmojen pohjalta yhdessä ohjaaja Ilkka Laasosen kanssa.

 

 

Astu toiseen maailmaan!

JOULUSIRKUS 2021

Joulusirkus%202021%20b.jpg

 

DRAMATURGIA / Taija Helminen OHJAUS / Ilkka Laasonen

OPETTAJAT / Sari Louko - tanssi, Jukka Juntti - sirkustekniikka, Lionel Lejeune - sirkustekniikka,                           Kazimir Kolesnik - ilmaisu

LAVASTUS / Tiina Hauta-aho  PUKUSUUNNITTELU / Riikka Manni  VALOSUUNNITTELU / Jouni Nykopp

ÄÄNISUUNNITTELU / Tommi Raitala    LIVEMUSIIKIN OHJAUS JA SUUNNITTELU / Martti Peippo

 

Salpauksen%20joulusirkus%202021.jpg

LAVALLA / Salpauksen opiskelijat, 2. vuosikurssi:

Anetjärvi Tiina-Maija / Hakkarainen Eve / Hyytiäinen Ada / Kallioniemi Jaakko / Koskinen Pauliina / Kuitunen Minja / Liimatta Inka / Lohela Linnea / Markkanen Vuokko / Myöhänen Sara / Patama Anna / Peurala Lukas / Pyöriä Roosa / Råback Vera / Vehviläinen Lotta / Viljavuori Ida

 

KANTAESITYS keskiviikkona 10.11.2021 Eero-näyttämöllä
Esitykset 17.12. saakka. Kesto 1h 15 min. ilman väliaikaa.

Ikäsuositus 5 v. alkaen.

 

Kyn%C3%A4%20%C3%B6.jpg

Sirkus teatteriesityksenä on aika uusi laji. Ilkka Laasonen, teatterimiehenä syyskauden Lahden kaupunginteatterin viimeisen ensi-illan lähestyessä ja ohjatessaan Kaupunginteatterin ja Salpauksen sirkuskoulutuksen yhteisesitystä Joulusirkusta, kuvaili selkeästi, miten erilaista sirkusharjoittelu on omassa toimitilassaan ja teatterin Eero-näyttämöllä.

Ilkka Laasonen.jpg,

-Sirkuskoulutuksen hyvin varustettu koulutusyksikkö valmiine välineharjoittelupaikkoineen on todellinen tapahtumapaikka täynnä kaikkien sirkusartistien yhtäaikaisia omia harjoituksia: tuolla tasapainoilee yksi, tuolla jonglööraa toinen ja tuolla taas trapetsillaan kolmas - kaikkien sirkusopiskelijoiden on siellä mahdollista samaan aikaan harjoitella omaa henkilökohtaista sirkusvälinenumeroaan. Täällä teatterissa tilanne on toinen. Sirkuksen ohjelmanumeroita on mahdollisuus teatterilavalla toteuttaa keskitetysti, vain yksi sirkusohjelmanumero kerrallaan - teatteri sirkusnumeroiden kohdalla vaatii keskitetyn koko lavan tunnelman. Teatteri-ihmiselle tämä on aina uudelleen opettavaista, kun sirkusta varten teatterin näyttämö on harjoitusvaiheessa täynnä sirkusartistien temppujen köysiä, liinoja, johtoja, sirkusvälineitä - siihen on vain totutteleminen. Onneksi Lahden kaupunginteatterissa on mainiot olosuhteet juuri Eero-näyttämöllä. Teatterilavan katto on korkealla liki kymmenessä metrissä trapetsien vaikuttaa uhkarohkeudellaan, valot, äänet, musiikki ja tunnelmat saadaan nykyaikaisin laittein, ammattihenkilökunnin hetkessä tärkeäksi osaksi sirkusesitystä. Siksi tämä sirkus on eräällä tavalla jo juurtunutkin osaksi Lahden kaupunginteatterin laajaa tarjontaa monenlaiselle yleisölle.

Valmiiksi teatterin esitykseksi sirkusesityksen saaminen on vaiheensa. Opiskelijat tekevät ja luovat oman sirkuslajinsa numeroihin kerronnalliset tarinat ja niitä voidaan harjoittaa siellä sirkuksen omassa tilassa sirkusammattilaisten johdolla jo hyvinkin valmiiksi. Näistä jokaisen sirkusartistin omasta sirkusohjelmanumerotarinasta laaditaan sitten dramaturgin kanssa yhtenäinen kertomus, punainen lanka. Sirkuksessa ei tarvita sanoja, sirkusnumerot, taito, tunnelmat, tehosteet ja musiikki tuovat yhdessä esityksiin sen yhtä aikaa jännitysmomentillisen ja viihdyttävän tarinallisen tason.

Tämänkertaisen Joulusirkuksen tarinassa ei esiinny tonttuja eikä joulupukkia, tarina on hieman mystissävyinen, mutta luntakin sentään tässä tarinassa on mukana ja ajatuksissa. Numeroita on yhteensä neljätoista. Musiikkia taustana on swingistä ja klassiseen.

 

Palaamme esitykseen ensi-illan arviossa.

 

Lis%C3%A4liite.jpg