Silvekoski%20%C3%84iti%20ja%20lapsi.jpg

Hilkka Silvekoski Äiti ja lapsi (puupiirros 1952)

Kaupungissamme juhlitaan näinä aikoina lahtelaisen grafiikan vuosikymmeniä - Lahden taidegraafikot on toiminut kaupungissamme virallisena yhdistyksenä 40 vuotta.

Kuitenkin juuri grafiikka on se muoto, jolle lahtelaiset taideperinteet nojaavat paljonkin varhemmin jo viipurilaisina tuomisinaan. Kun aikanaan kaupunkiimme 1968 järjestettiin ensimmäinen kesänäyttely Mukkulaan ja perustettiin Lahden Taiteilijayhdistys, sen taiteilijoissa Olli Lanu, Jorma Kardén, Mauno Hartman, Ritva Leinonen, Marja-Liisa Mäki-Penttilä, Kosti Ahonen, Hilkka Silvekoski, Timo Ruokolainen, Manu Lappalainen, Tuomo Lukkari, Kaija Ikävalko oli yksi ylivoimainen, Viipurista tänne sodan tuomana asettunut, itseoppinut huippugraafikko - Hilkka Silvekoski.

Viimeksi vuonna 2009 hänen kunniakseen näimme Sibeliustalon suuressa Puusalissa Silvekosken nimeä kantavan säätiön ja taiteen, töiden sekä hänen opetuksensa saavutuksiksi pystytetyn hienon näyttelyn, jossa myös aikanaan Silvekosken oppilaina opiskelleet taiteilijat olivat esillä töineen.

Nyt Galleria Uusi Kipinä tuo Silvekosken perinteistä grafiikkaa jälleen esille. Alkuperäisteosten töitä sekä vedoksia on runsaasti kertomassa taiteilijan ainutlaatuisesta herkkyydestä kuvata ihmistä, perhettä ja luontoa.

Tosin Silvekosken töiden lomaan on ripustettu vaihtelevalla maulla tämän päivän uusraikkaita lahtelaistaiteilijoiden töitä, piirroksia ja installaatioitakin. No - elävöittäväthän ne gallerian kokonaisilmettä tämän hetken taiteilijanäkemyksillään, vaikka esimerkiksi mäntyrisukkoinen huone on jo aikalailla kyseenalaista silvekoskelaista luontoviihtyvyyttä sisältävä miljööluomus eikä oikein vastaa Silvekosken omaa ajattelua:

 ”Metsästä kaikki alkoi ja puiden rakkaudesta. Metsän henki on kaunis ja hyvä, sieltä on kotoisin runous, musiikki ja pienet linnut, myös voima ja hiljaisuus.”

Silvekoski%20m%C3%B6kki.jpg

Hilkka Silvekoski Metsämökki (puupiirros 1954)

 

10.–28.11.2021 Hilkka Silvekoski säätiö – Metsästä kaikki alkoi

"Taiteilijan, taidegraafikon ja lastenkirjojen kuvittajan Hilkka Silvekosken (syntyi 24.1.1913. Viipurissa, kuoli 18.3.1972 Lahdessa) teokset tunnetaan herkistä, keveistä naishahmoista ja lapsista. Monissa teoksissa näkyy myös metsän, kukkien ja ihmisten välinen yhteys. Hänen töissään on myös piirustuksellista herkkyyttä ja kepeyttä. Silvekosken taidegrafiikalle on ominaista mustan värin käyttö, sävyvastakohtien jyrkkyys ja viivan karkeus. Hän teki puupiirroksia, litografioita ja metalligrafiikkaa."

http://galleriauusikipina.net/embed/

Kannattaa kurkata Kymintie 1 -osoitteessa - pääsy on maksuton.

Lis%C3%A4liite.jpg