Lahden%20kansanopisto%202021%20Teatteri%

 

Lahden kansanopiston Teatterikoulutuksen toisen vuosikurssin opiskelijat saavat perjantaina 12.11.2021 klo 19.00 ensi-iltaan kaksivuotisen opiskelunsa päätyön Soul Shopin.

Lehdistötilaisuudessa saimme ensin kokea esityksestä lyhyen tanssiosion täynnä teoksen teatteritaiteilijoiden liikekieltä, kehollisuutta, tunteita, tunnelmia ja sitten keskustella ohjaaja Tanjalotta Räikän sekä tulevan näytelmän esittäjien kanssa. Ohjaaja-käsikirjoittaja vastasi ensin toimittajan pyyntöön kertoa näytelmän tuoteseloste:

 

-Soul Shop on saanut innoituksensa paljolti Henrik Ibsenin Peer Gyntin teemoista. Sen valmistaminen alkoi jo viime kesän kynnyksellä, kun opiskelijoille annoin kesätehtävät. Kesätehtävänä oli pohtia niitä teemoja, jotka liittyvät tähän produktioon. Tehtävänä oli ennakkoon miettiä, mitä asioita itselle nousisi sellaisiksi, että ne koskettaisivat. Siellä pohjalla oli oma kokemukseni lasten kanssa vuosia sitten tekemästäni Lasten Peer Gyntistä. Mutta tämä teos lähtisi pelkästään tekijöittensä omista lähtökohdista.

Tanjalotta%20R%C3%A4ikk%C3%A4%2021.jpg

Tanjalotta Räikkä

Elokuussa teatteriopiskelijat laativat kukin oman demoesityksensä asioista, joita he elämässään miettivät ja pitivät itselleen tärkeinä. He olivat siis tuottaneet sellaista, mikä oli heitä kiinnostanut, mitä tahansa materiaalia, tekstiä, kuvia, musiikkia, joka resonoi sitten taiteilijan omaan aiheeseen. Syksyn ensimmäisinä päivinä lähdimme siitä, että teimme demoja eli pienoisnäytelmiä näistä oppilaiden kirjoittamista aiheista ne myös näytellen. Itse ryhmittelin oppilaiden materiaalit ja jaoin samankaltaiset materiaalit omiin ryhmiinsä. Ja kaikista yhtä lukuunottamatta on nyt ajatuskokonaisuuksia tässä tulevassa esityksessä. Oppilaiden tekemät kohtaukset yhdistellessäni havaitsin, että yllättävän monet sivusivat peer gynt  -aiheita. Jos tuntee Peer Gyntin näytelmän hyvin voi samaa symboliikkaa hoksata tässäkin näytelmässä. Tällä tavalla tästä teoksesta tuli semmoinen esitys, joka on justiinsa tämän ryhmän näköinen. Kyhäsin sen kasaan ja sen jälkeen on yritetty mennä tosi syvälle synkkää synkempiin yksityiskohtiin, jos kohta keventäviäkin asioita on esitykseen saatu. Tästä lähtökohdasta tämä produktio en edennyt koko syksyn ajan tulevaan ensi-iltaansa saakka.

Teatteriopiskelijoiden innostuksen ja asiantuntevuuden vaistosi kolmijäseninen mediajoukko opiskelijoiden sisäistetyistä puheenvuoroista. Niistä lehahteli näytelmänteon motiiveiksi suuret kimpulliset elämän perusaiheita: alistaminen ja alistuminen, ahneus, valta, vapaus, rakkaus ja rakkaudettomuus. Lopulta keskustelu tuntui aiheillaan jo niin sielujen syvyyksiin porautuneelta, että melkein pyörrytti tulevan teoksen kiinnostavuus.

Soul%202021.jpg

Teatteriopiskelijoiden puheenvuoroissa Meri Mikkonen, Ronja  Alatalo, Pauliina Kuusisto

 

Aiheista yhdessä tehtyä kokonaisuutta on viimeiset neljä kuukautta karsittu, harjoiteltu, muutettu, dramatisoitu ja tiivistetty ehjäksi kokonaisteokseksi - tajusin lehdistötilaisuuden varsin poikkeuksellisen toiveikkaassa tiedotustilaisuudessa. Teoksessa on juoni, perhe ja henkilöt ja lisäksi kaksoismiehitys. Esitys kestää väiaikoineen 2 t 50 min.

Teatteritapaus, Lahden kansanopiston 2. vuosikurssi 2021 on tätä produktiota päätyötään harjoitellut ja hionut viimeiset pari viikkoa päivittäin kellon ympäri kymmenestä kymmeneen. Nyt tuntui, että oli päästy tärkeän riman yli koko ensemblen voimin -  esitystä enää vain kellosepän täsmätarkkuudella fiilataan, herkistellään, nyanssoidaan….

 

Soul%20minikuva.jpg

Soul Shop on karnevalistinen, koskettava ja raikas kokonaisuus täynnä räjähtävää ilmaisua, musiikkia, tanssia sekä groteskia tulkintaa yhteiskunnasta ja ihmisyydestä. Näytelmä kertoo kauniin tarinan rakkaudesta ja yksilön päänsisäisistä ristiriidoista. 

Tanjalotta Räikän ohjaama ja teatteriopiskelijoiden kanssa yhdessä kirjoitettu esitys pohtii, miten tulla hyväksi ja ehjäksi ihmiseksi maailmassa, jossa vauraus ja status määrittelevät yksilön sekä toiminnan arvon. Millaista on elää maailmassa, jossa moraalinsa saattaa joutua myymään kokeakseen hyväksyntää? Omaa paikkaa etsiessä maailma kulkee vauhdilla ohitse. Hetkessä oma onni onkin jo voinut mennä ohi.

 

OHJAUS: Tanjalotta Räikkä
KÄSIKIRJOITUS: opiskelijoiden demojen ja tekstien pohjalta Tanjalotta Räikkä
OHJAAJAN ASSISTENTTI: Myrsky Virmavirta
KOREOGRAFIAT JA TANSSIN OPETUS: Meri-Tuuli Risberg
MUSIIKIN SOVITUS JA OPETUS: Virva Immonen
GRAFIIKKA: Roosa Leivo ja Oona Toivola

ESIINTYJÄT: Lahden kansanopiston Teatterikoulutus II
Ronja Alatalo, Hugo Hagström, Veera Kaasalainen, Pauliina Kuusisto, Heidi Lappi, Siiri Lehtinen, Roosa Leivo, Meri Mikkonen, Liinu Ovaskainen, Janika Peltola, Atte Reunanen, Aapo Savisaari, Oona Toivola, Laura Tyyskä, Laura Viinikka, Oona Virolainen

 

Lisätietoja: https://www.teatterikoulutus.fi/esitykset/soul-shop

Palaamme esityksen arviointiin ensi viikolla.

 

Lis%C3%A4liite.jpg