Guk%203b.jpg

Roy Aurinko  Yltiöromanttinen peili

Vuoden ensimmäiseen taidekokemukseen astun jälleen tutun tutusta ovesta sisään pandemianaamari kasvoillani. Ulkopuolella luki GuK. Otan naamamaskin huurruttamat lasit silmistäni ja katson uudelleen kirjaintrioa ovella - GuK. Onhan tämä niitä kirjainyhdistelmiä, joita Lahdessa ja Lahden mainoksissa on ollut jatkuvasti kyllästymiseen asti kuten Malva ja Gaudia? Että vielä nyt tämä GuK?

Tämähän on se kotoinen Kymintien taidetila Galleria uusi Kipinä, joka nyt on raikulisti pessyt kutsumanimensä moderniksi GuK-galleriaksi, toisin kuin nuo jo reilut kolme vuotta maailmalle ja medioille markkinoidut Malva ja Gaudia -nimihirvitykset, joita ei oikeasti ole kumpaakaan edes olemassa: ensimmäinen on kuulemma taidemuseo ja toinen lukio, molemmat siis täyttä mainostoimiston bluffia. Lahdessa ei noita medioissa markkinoituja museota ja lukiota ole kuin vasta paperilla ja veronmaksajien kalliisti maksamilla miljoonien eurojen vuokraseinillä.

 

Lahtelaisten taidejärjestöjen GuK on ihan olemassa päättelen parista samanaikaisesta näyttelyvieraasta ja talon galleristituttavasta sekä jälleen näyttelytilan seiniin ripustetusta runsaasta taideteoskattauksesta.

Olen taas ajan, vuodenvaihteen 2021-22 hermolla. Entä teokset - löytyykö tästä näyttelystä sellaisia, jotka puraisisivat heti ensikatsomalla? Eivätkö taiteilijatkin ole tylsistyneet pandemian kahlitsemina apaattisiksi, tulevaisuusnäkemättömiksi. Totta, totean galleriakierrokseni jälkeen, vaikka muutaman kiinnostavan, mieluisenkin työn alta tunnistan sen tärkeän - taiteilijan omailmeisen kutsumuksen.

GuK1%202022.jpg

Noora Kaunisto Laskos 

GuKin Kulma-tilassa syntyy koko näyttelyn vakuuttavin taiteilijakosketus Noora Kaunistoon ja hänen kiehtovaan maalauspyrkimykseensä tehdä eräänlaista ajatteluttavaa, katsojan itse miettimisellään kerrostavaa kuvailmaisua: ripustus on 15 työn koko suuren tilan täyttävä kokonaisuus, pääosin öljyväritöitä. Outous ja elävien olentojen, kuten ihmisten, tai lähes muodottomien tarve-esineiden tunnistamattomuus, maailman kaikkinainen arvoituksellisuus on Kauniston töiden kiinnostavana yhteisnimittäjänä.

 

Mirva Niskasen työt taas tuntuvat kuin sattumaisin, tekijälle itselleenkin tupsahtaneina syntyneiltä - vanhat pitsit, tutut koetellut esineet, materiaalit ja tekniikat sekä miljööt ovat niissä sekaisin ja vallattomasti seestymättöminä kuvakollaaseina.

 

Samaa hurlumheitä, ehyen kokonaisuuden vierastamista, tuntuu olevan myös Enni Vekkelin filmiteosten tarkoitusten sisältöarvailuun johtavissa ja ainakin minulle selkiintymättömässä, taiteilijalle itselleen selvästi tarpeellisessa nähdyksi tulemisen hahmottomuuden absurdiudessa.

 

GuK%20aa.jpg

Yllättäen yhden näyttelytilan teokset tuntuvatkin sitten jo kovin lahtelaisittain tutuilta. Terhi Kaakisen vetoavat pienoisveistokset eivät pääse ilmeikkyydessään katseiltamme koskaan piiloon. Toinen on taitava valokuva-koneotteinen Timo Jakola, jonka lahtelaisnäkymistä ei voi erehtyä: taito se on tämä tarkkasilmäinen realismikin, maisema kuin valokuvakoneella otettu, mutta muutamin taiteilijan omin valöörein, siveltimen vedoin eläväksi puhallettu. Raikkaan väri-ilottelun huone saa Roy Auringon väripaletin kirmatessa seinän korumaisen ylikauniiksi, romanttiseksi muuttaen. Tämä sattumallisesti lahtelaistaiteilijoiden teosten valloittama oma tila on muotoutunut alkuperäisen taiteilijavarauksen peruuttamisen vuoksi nopean inspiraatiomaisesti galleristien laittaessa sen näyttelykoosteeksi lahtelaistaiteilijoiden Taidelainaamoon jättämistä töistä kuluneelta vuodelta.

 

 

Guk%20guK.jpg

GuK-galleria

29.12.2021–16.1.2022 Noora Kaunisto / Lahden Taidelainaamo / Mirva Niskanen / Enni Vekkeli

Lainaamonäyttely esittelee vuonna 2021 lainaamoon tuotuja teoksia. Nähtävillä on monenlaisia tekniikoita: maalausta, grafiikkaa, piirustusta, sekatekniikkaa ja veistoksia. Näyttelyn taiteilijat ovat Roy Aurinko, Anni Henriksson, Katja Härkki, Timo Jakola, Terhi Kaakinen, Sanna Kärkkäinen, Sami Leutola, Sirpa Pyykkö, Janika Salonen ja Jouni Salonen.

Lahden Taidelainaamoa hoitaa Lahden Taiteilijaseura ry. Lainaamosta voi lainata tai ostaa päijäthämäläisten ammattikuvataiteilijoiden teoksia korotonta kuukausimaksua vastaan. Teokset saa heti mukaansa. Taidelainaamo välittää Lahden Taiteilijaseuraan, Lahden Taidegraafikoihin ja Lahden valokuvataide ry:n kuuluvien taiteilijoiden teoksia.

Lainaamon koko valikoima on nähtävissä Galleria Uusi Kipinän yhteydessä sijaitsevan lainaamon tiloissa sekä nettisivuilla osoitteessa www.lahdentaidelainaamo.fi

 

GuK-galleria

Avoinna ti-pe 12-18 la-su 12-16 Kymintie 1, Lahti

galleriauusikipina@kauno.fi

Vapaa pääsy!

Lis%C3%A4liite.jpg