Suomalaisten korona-ajan taidekokemukset tuntuvat elävänä taiteena supistuvan uusin rajoituksin näin vuoden alussa täysin olemattomiin - teatterit pakkosulkevat ovensa valtion ja lääketieteen määräyksin.  Ainoa lohtumme on TV ja sen tarjonta?

Mieheni%20vaimo%20kuva.jpg

Kuva Yle

Mieheni vaimo alkaa tänään TV- näytelmänä kotien tv-ruuduissa. Pandemiasuomalaisten yhdeksi odotetuimmista kevään taidenautinnoista sen on TV-mainonta jo tehnyt ennennäkemättömän runsaalla, suorastaan kyllästyttävän jatkuvalla ennakkomainostuksellaan. Onko sille itse draamassa katetta?

 

Aloitusjakso paljastaa sarjan tarinan. Sairauskohtauksen saanut kahden naapurimaan laivamatkoissa reissaantunut suomalainen liikemies saa laivamatkalla sydänkohtauksen. Sydänelvytyksen epäonnistuttua, lääkärin tiedustellessa lähiomaisia, paikalla on kaksi naista lapsineen, molemmat ilmoittautuvat miehen vaimoiksi ja yllättyvät toisistaan.

Kahdeksanosaisen sarjanäytelmän ajatus on tosin mielenkiintoinen, vaikkei mikään uusi, ennenkokematon, nykyaikaisen realistinen jo monen uusperheen kohdalla. Useat menevät hautaan yksilöllisine elämänkaarineen ja vasta jälkeenpäin selviää ihmissuhteitten ja vale-elämän valtaisa sotkukerä, joka on määrännyt pariutumiselämän muodot, sen yksityiskohtien suunnittelut, aikataulutukset, niissä kieppuvat ihmiset ja perhekuntien elämänvauhdin. Meri välissä pyyhkäisee parissa matkatunnissa mahdottoman mahdolliseksi onnistua - liikemies-ammatti pyhittää loput tarinassa.

Tästä tv-näytelmästä kiinnostuneet voivat katsoa kaikki kahdeksan vajaan tunnin pituista osaa sarjasta Yle Areenassa jo etukäteen. Ensimmäinen osa tuntui siltä, kuin tv-näytelmä olisi kirjoitettu, ohjattu, osin näyteltykin kymmeniä vuosia sitten alkaneeseen hidastettuun teatteritapaan - näytelmien tullessa ensi kertaa nauhoitettuina televisioon. Tosin silloinkin perustettuun TV-teatteriin oli kiinnitetty suomalaiset tähtinäyttelijät.

Nyt draama alkunsa ja koko kestonsa kuin junnaa tapahtumattomuuttaan, taukoiluaan ja vuorosanojensa epäselvän ärsyttävää replikointia kovin epätaisen näyttelijätyön mukana. Vain Pirjo Lonka vainajan aviovaimona tekee tv-näyttelemisestä seurattavan - ehkä tässä tapauksessa myös kuin juuri hänelle kirjoitetun tekstin ansiosta. Kristo Salminen viivähtää osaavasti pienen hetken näytelmän isänä. Perheiden lapset Bruno Baer ja Ella Kangas hoitavat osansa luontevasti, Sara Souriën avovaimotulkinnassa on osaan soveltuvaa hahmotusta epäselvän replikoinnin korvaukseksi. Esityksen käsikirjoitus ja ohjaus on Juuli Niemen ja Inari Niemen.

Nyt nähtävään jäykkään, viipyilevään ensijaksoon ei kuitenkaan kannata vielä lannistua. Seuraavat osat vievät näytelmää todellisempaan, ihmisen sisäisiä tuntoja ennakoivampaan suuntaan. Tuon alkuosan kovin pirstaleiset henkilökuvat saavat hieman lisää käytännön elämän syvyyttä, vaikka itse tarina ei enää tunnu ongelman syihin, sisältöönsä mielenkiintoa löytävän.

TV1 Ensimmäinen jakso tänään 9.1.2022 klo 21.05 

Uudet jaksot (2-8) sunnuntai-iltaisin

 

Lis%C3%A4liite.jpg