Lahden kansanopiston teatterikoulutus sykähtelee kaksivuotisen opiskelun viimeistä loppusuoraa parinkymmenen taideopiskelijan kohdalla. Heidän taitoilmaisunsa on katsojien koettavana näinä päivinä valmiina omavalinnallisina aiheina itse valmistettuina ja ohjattuina puolentunnin esityksinä.

 

Tarkoituksena on ollut harjoitella kuukauden mittaisessa harjoitusjaksossa ohjaamista, näyttelijän ja ohjaajan välistä dialogia sekä esityksen valmistamista. Kurssin ohjaavana opettajana toimi Elina Kilkku.

Alkuaan kvartettinen esityskokonaisuus typistyi nyt kahdeksi - tutun sairausnimikkeen estäessä kaksi jo valmiina olevaa teatterikokonaisuutta. Nyt 18.3.22 nähdyn kahden puolituntisen esityksen anti ylsi silti kelvokkaaseen kokemukseen erilaisesta maailman hahmottamisesta, teatterikäsityksestä jos myös esittäjälahjakkuuksista ja teatterin lajeista.

 

Nylenin%20Kansanopistos.jpg

Becoming Human

Tulevaisuusennusteellinen monologimainen Antti Nylénin yksinajattelu ihmisestä: ihmisolento elää enää vain kuolleena torsomaisen fyysisenä hahmokuorena ohjelmointeineen, liikuntoineen, puuttuvine yksilömahdollisuuksineen saati empaattisuuksineen. Jäljelle jää pelkät väkivallan, sairauksien ja tyhjyyden täyttämät ihmisoliot. Pauliina Kuusiston ja Aapo Savisaaren esityksessä toteutui robottimaisten hahmojen ohjelmoitu parisuhde puhuttelevana, koneellisena tulevaisuuskuvana. Vankka näyttelijöiden tyylitaju teki esityksestä hallitun ja Oona Virolaisen esityksen kontrolli tuntui lujittavan työryhmän ilmaisun eheän tarkaksi, samoin musiikillinen ja valotekninen näyttämövisualisointi rytmittävän ilmaisua tehokkaasti. Pieni hetki menneestä tämän ajan ihmisestä välähti kuin muinaisjäänteenä lyhyessä inhimillisessä, takautuneessa kosketuksessa ja hymyssä armollisen puhuttelevasti.

 

kiertoradoilla

Kansanopisto%20ilmapallot.jpg

Ilmapallojen kiertoradoilta taas tuntui yltävän täysin sattumallisiin maailman ääriin ja näyttelijätyössä laulun, musiikin, tanssin, lämpimän ilon, yhteisen riemun - kypsän yhteisilmaisun kautta mallikkaan valmiiseen esitykseen. Taiteilijaryhmä välitti suuren skaalan teatterillisia taitoja, joista eniten lämmitti tuo yhteisnäyttelemisen hurma ja teoksen avartuminen ilmapallo-ajatuksesta kymmeniin mielikuviin aiheesta - kera katsomoon saakka leijailleen sympaattisuuden.

 Työryhmän Hugo Hagström, Veera Kaasalainen, Roosa Leivo (ohjaaja Heidi Lappi) tekstissä ja ilmaisussa oli raikasta kepeyttä ankean aikamme katsojalle palkitsevasti. Laajakirjoinen musiikkisoppa hämmensi kokonaisuuden jo miltei runsaudensarviseksi, mutta toteutti musiikkinumerot tulkinnallisesti laadukkaan elävästi.

Valokuvien videokaappaukset  Jani Enqvist

https://www.teatterikoulutus.fi/uutisia/materia-materiaalista-esitykseksi-2022

Lis%C3%A4liite.jpg