1764500.jpg

Lahden kaupunki on synnyinkaupunkini. Olen onnekas, saanut kokea kotikaupunkini hyvänajan, työllisyyden, kulttuurin ja tulevaisuusvaloisan asuinseutuni täydellisesti. Ylinnä siinä on ollut yksi Järvisuomen komein, sympaattisin, toimivin ja työteliäin keskuskaupunki kaikkine etuineen, luontoineen ja mahdollisuuksineen.

 

snapshot%20ryhm%C3%A4kuva.jpg

 

Tänään on toisin. Kaupunkimme lumoava perusluonto järvineen, kauniine maisemineen, luontaisine nautintaoikeuksineen on tuhottu. Kaupunkiamme johtaa yhä samanlainen, nyt kovin sekaperäiseksi ja eripuraiseksi pyrkimyksiltään muuttunut 59-jäseninen kaupunginvaltuusto, jolta siltäkin jo puolet toimivaltaa vei uusi terveyden ja hyvinvointisuuden siirtyminen aluehallinnollisen Päijät-Hämeen maakunnan päätöskoneistoksi. Suhteet koko valtakunnan päätöstasoon 120000:n asukkaan yhteisöksi lähikuntaliitoksillaan paisunut Lahtemme on ratkaisevasti menettänyt: parhaimmillaan kaupungillamme oli viisi kansanedustajaa tuomassa kaupunkiamme esille lainsäädännön ja valtakunnan edistämistä koskevissa asioissa Arkadian mäellä. Nyt on enää kolme - Mika Kari , Rami Lehto ja Ville Skinnari.

 

Kun olen viimeaikoina oman parhaimman tietämykseni mukaan yrittänyt pandemian ja karanteenien jälkeen perehtyä viimeisen puolentoistakuun ajan yli parinkymmenen eri teatteriesityksen ja kaupanpäälle kymmenkunnan muunlaisen kulttuurikokemukseni kertomiseen lukijoilleni, olen onnekseni ja onneksenne lähes unohtanut koko Lahti-kaupungin menon. Sanomalehtitietoudessa en edes kotiin jaettavaa viikonvaihteen Hesaria ole tuossa taidesuppeudessani halunnut avata.

Totean, että paljon en ole menettänyt lehtilukemispaussissani. Television illan puoliyhdeksän uutiset korvasi ihan riittävästi yleisen tiedonnälän sekä maailmantilanteen harvinaisen synkkyyden ymmärtämisen.

Selailenkin tässä vanhoja kaupunkimme oman nettiosaston tiedotussivuja, valtuustopäätöksiä ja myös ennen kunnollisen Etelä-Suomen Sanomien sivuja. Katson myös kaupungin ainoan puolueettoman UUSI LAHTI -lehden paria numeroa.

 

Etel%C3%A4-Suomen%20sanomat%20p%C3%A4%C3

 

Etelä-Suomen Sanomat hylkäsin lähes lopullisesti sen kerrottua pari vuotta sitten, mistä Lahti ja lahtelaiset saavat olla ylpeitä ja mistä syystä.

ESS 26.4.2020, ote pääkirjoituksesta:

ESS%202020b.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2020/04/myotatunto-kateissa

 

Vaimoni on käynyt Etelä-Suomen Sanomien kanssa debattia (ESS-mielipide 22.4.22) lehden uudistamisesta - olen asiaan siis edes hieman valaistunut hänen kauttaan. Päätoimittaja Markus Pirttijoen vastaus eilisessä E-lehdessä (joksi hän väittää Etelä-Suomen Sanomat -lehden uutta lyhennöstä) on sitä ympäripyöreää jossittelua. Miksei Markus Pirttijoki sano suoraan: koko Keskisuomalainen lehtikonsernin 80 eri lehden ulkoasu on puolta Suomea käsittävän lehtikonsernin tiedonjakamisen monopolin, sen mediakorruption päätöksellä muuttamassa ulkomuotoaan, siihen ei pieni Etelä-Suomen Sanomat voi vastaan väittää. Muodollisesti ollaan niin lukijaystävällisiä, että pyydetään lukijoilta palautetta.

https://nakoislehti.media.fi/etelasuomensanomat/3aa2dfc1-d0bf-4c3d-bcc7-793fded63604/30?lang=fi

 

Jyväskylässä ilmestyvän tuttavamme monivuotinen maksullinen tilauslehti Keskisuomalainen - kepun lehti - on kuin E-lehdellemme esimerkillisenä majakkana, hämärtämässä paperilehden ilmeensä tympäiseväksi, epäselväksi, väärillä värikontrasti-värjäyksillään, tekstikoollaan ja oudoilla artikkeliryhmityksillään.

Lukemisen ja kirjoittamisen erityisopettajana pääsin työni alkuvaiheissa sattumalta hyvän opetuksen pariin juuri tekstin selkeydessä: sain olla Helsingin (HUS) Lastenlinnassa yhteistyössä professori Terttu Arajärven johtaman lastensairaalan koulusta vastaavien opettajien kanssa laatimassa kirjoituksen ja lukemisen oppimateriaaleja poikkeuksellista selkeyttä vaativaa opetusta tarvitseville lapsille. Tällaisen koulutuksen soisin myös Pirttijoen kaltaisille hyvää tarkoittaville uudistajille ja heidän lehtikonsernilleen, sen teksti- ja layout -neuvonantajille.

Jos vielä paperitasoista tietoa painetaan, sen pitää ensikädessä olla selvää, luettavaa sitä opetteleville lapsillemme ja sitä vielä ymmärtämistä yrittäville tiedonhaluisille vanhemmille. Eivätkä työssäkäyvät elättäjämmekään pahaa tykkäisi paperitekstin selkeydestä edes päivän sanomalehdessä - puhumattakaan yhä laajenevasta paperilehtiä vaativasta ikäkypsyneiden joukosta, joka tarvitsee lääkeresepteillä ja -purkeilla suurennuslasein ja luupein tiirailtavien mikroskooppisten tekstikokojen sijaan ymmärrettävää tekstiä elämän hermolla kiinnipysymiseksi.

 

Viimeksi sain käsiini saman lehtikonsernin vielä uudistamattoman  UUSI LAHTI -lehden nettiversion, jossa onneksi kaksi asiantuntevaa luottolahtelaista Christian van Niftrick ja Esko Passila pyrkivät paksusta, hyvintaipuvasta rautalangasta muotoilemaan meille veronmaksajille, mistä kaupungin jokavuotisissa kymmenien miljoonien ylijäämissä ja jatkuvissa budjetin ylityksissä on kysymys. Tajusin heti, ettei ainakaan valtuustomme sitä ole vuosiin eikä nytkään päätöksiä tehdessään tajunnut. Suuremmaksi, harvarivisemmäksi pitäisi vielä Christianin ja Eskon talousepistolansa todelliselle selkokielelle vääntää. Totean, että kaupunkimme talous on siis entiseen tapaan, luotettavasti paperille todistettuna retuperällä.

https://nakoislehti.media.fi/uusilahti/5c60c9dd-f86a-4db5-ac3e-076d58258e3b/1

 

 

Haluan vielä selaamastani lehtikatsauksestani nostaa uudelleen asian,  jolla silmiinpistävästi yhä sekä kaupungin oma nettitiedotus että E-lehtemme kritiikittömästi palstojaan täyttävät. Lahden ympäristöpääkaupunkivuodesta 2021 on syytä lyhyesti kerrata olennainen. Kuten muistamme kaupunginjohtajamme - josta itsestään hänen Tapahtumateollisuus r.y:n puheenjohtaja-narsismissaan on turha enää lausua edes nimeä tai luotettavuusarviota - nimitti mutkien kautta ympäristöpääkaupunkivuoden toimitusjohtajaksi poliittisen esimiehensä Milla Bruneaun.

Tilityksessään Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden onnistuneesta johtamisestaan Bruneau paljastaa suoraan  ajattelutasonsa. Hänen mukaansa menestykseksi ympäristöpääkaupunkivuodesta koituu Lahdelle ja sen asukkaille aikaansaadut kaupunkisukset, metsään sijoitetut työpisteet, kierrätetyistä raaka-aineista valmistettu olut ja Pelicansin pelipaidat.

Lahtea koskevan uutisoinnin mainosarvoksi Bruneau on lasketuttanut 42 miljoonaa euroa. Kaupungin näkyvyys on hänen mukaansa lisännyt kansainvälisten yritysten kiinnostusta Lahtea kohtaan.

Haluammekin nähdä - kaupungin veronmaksajina ja asukkaina - koko Lahden Euroopan ympäristöpääkaupungin tulot ja menot todellisina lukuina ja momenttikohtina erittelyineen - jatkuvan perusteettoman kuvitelman ja katkeamattoman tyhjäsisältöisen sanahelinän sijaan.

 

Kaupungintalo.jpg

 

PS

Maanantaina 25.4.22 klo 18.00 kokoontuu Lahden kaupunginvaltuusto istuntoonsa.

Esillä on mm. taas kaupunkimme toimintaan liittyvä myymisaie sekä kaupungin virkaan nimitettävien jatkuvien korruptiotapojen kyseenalaistaminen. Tosin molemmat esitykset (§ 39 Työterveys Wellamo ja § 44 Valtuutettujen kysymys) ovat saaneet jälleen päätösehdotuksiksi kaupunginhallituksen tekemät erittäin kyseenalaiset äänestystulokset. Yksimielisyyttä ei siis edes kaupunginhallitus ole taaskaan löytänyt.

Koloo1.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2020/04/kestava-lahti-saatio-1

Ylläoleva konklaavi porskuttaa yhä, vaikka taustalla vielä kuvassa oleva Eliel Saarisen uljas luomus on rakennustelineiden takana täysin murskaksi jauhettuna....

Lis%C3%A4liite.jpg