Ukrainan%20presidentti%20puhuu%20eduskun

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan oli eilen 8.4.2022 menossa jo 43. sotapäivä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti Suomen eduskunnalle ja suomalaisille välitetyssä suorassa etäyhteys-lähetyksessä 15 minuutin vaikuttavan, meihin jokaiseen suomalaiseen vetoavan puheen.

Presidentti Zelenskyi toivoi Venäjä-pakotteiden kiristämistä ja järeämpiä aseita Venäjää vastaan. Presidentti myös kiitti Suomea tuesta ja muistutti Venäjän olevan uhka kaikille rajanaapureilleen. Puhe oli harvinaisen selkeä sisällöltään ja toiveiltaan Suomen päättäjille. Hän kiitti siitä, mitä Suomi ja kansamme olivat Ukrainan hyväksi jo heti sodan ensi päivistä alkaen tehneet.

 

Ukrainan%20presidentti%20puhuu%20eduskun

Eduskunta ja kutsuvieraat nousivat puheen alussa Zelenskyin pyynnöstä kunnioittamaan sodassa henkensä menettäneitä ukrainalaisia..

 

Tässä pari lainausta Ukrainan presidentin englanninkielisestä puheesta suomalaisille - TV-lähetyksen käännöksinä:

Ukrainan presidentti 3.jpg

”Kansanne on nähnyt Venäjän hyökkäyksen maahanne. Uhka on yhä olemassa. Teemme parhaamme varmistaaksemme, ettei se toistu. Voittaminen Venäjän sodassa Ukrainaa vastaan ei ole ratkaisu vain Ukrainan kannalta, vaan myös niiden, joilla on yhteinen raja Venäjän kanssa kuten teillä. Aivan kuten teidän rohkeutenne pelasti maanne Stalinilta, meidän rohkeutemme torjuu nyt tätä hyökkäystä.

Toisin kuin II maailmansodassa, demokraattinen maailma ymmärtää nyt, että emme voi sivuuttaa hirmuvallan leviämistä. Ihmiset taistelevat vapautensa puolesta ja heitä pitää tukea. Ymmärrätte, että jos Venäjän armeija saa käskyn vallata maanne, se tekee sen ja tekee sen samoin. Toivon, ettette joudu todistamaan tätä. Tavalliset ihmiset ymmärtävät tämän paljon paremmin kuin jotkut vaikutusvaltaiset johtajat. Pienet maat ymmärtävät paremmin kuin jotkut isot.”

Meille maailman koulujärjestelmän kärkeen rankatulle ykkösmaalle Suomelle sanansa kohdistaen hän ensin kertoi, että lähes 1000 oppilaitosta mukaan lukien yliopistot Venäjä on tuhonnut. Hän toivoi Ukrainan sodan nopeaa loppua ja jälleenrakennuksen pikaista alkamista, Suomelta apua koulutuksen uudelleenrakentamiseksi ja sivistyksen nostamiseksi takaisin sille kuuluvaksi vapaan demokraattisen valtion yhdeksi peruskiveksi.

 

Kuuntele koko puhe Yle Areenasta:

https://areena.yle.fi/1-62212137?autoplay=true

 

Tänään 9.4. on Mikael Agricolan päivä

Suomen lippu.jpg