Pöydälle Suomen Lippu | Karkkainen.com verkkokauppa

Tasan puoleltapäivin hieman koleassa lahtelaisessa varhaiskeväässä, mutta aurinkoisessa säässä

Karirannan laulut.jpg    Peipon%20oktetti%20%C3%A4itienp%C3%A4iv%

oli vielä koskemattomaan Kariniemen sini- ja valkovuokkoiseen rinteeseen, sen iäkkääseen teatteripenkkirivistöön kerääntynyt arviolta sataviisikymmentä lahtelaista nauttimaan jazzahtavasta vanhasta kunnon iskelmämusiikista, tutun kunnon Martti Peippo -oktetin vaskisoundein soittamana, Sari Sakin laululla ja juonnolla kuorruttamana - kelpo koko perheen äitienpäiväkonserttiin kymmenin laulunumeroin.

Sieltä jo hieman kesken kiirehtiessämme seuraavaan äitienpäiväkokemukseen soi sopivasti Kariniemikonsertin yhden iskelmän sanat:

”Kun auto on sulla alla, niin päästä voi helpommalla, kun auto vie nopeasti on tie auki pilviin asti" - ja samalla todelliseen viihteen historiaan Pirkko Mannolan ja Laila Kinnusen levyttämien sävelien 1960-luvun kesiin.

 

Kukk%20festivaali.jpg

Koulutuskeskus Salpauksen sirkuskoulutuksen Kukkofestivaalin päätteeksi nähtiin kaksi 1.vuoden opiskelijoiden esitystä.

Tyttö-esitys kertoi nuoren naisen elämään puhkeamisesta, murrosiän taakse jättämisen hankaluuksista, elämyksistä, pettymyksistä ja toiveista. Kehystarinassa neljä naista taisteli eräänlaisesta näkyvyydestä, johtajuudesta jengissään, pikkupiirissään, oman kehonsa koskemattomuudesta.

Sirkustasolla liikuttiin upeasti, enteellisesti, tehokkaasti ja taitavasti vaikeiden trapetsisten kankaiden huimissa visuaalisissa korkeuksissa ja korkeuden vaarallisuudessa, väliin maanpinnalla jongleerauksen somissa herkkuliikkeissä tai koko jengin valtaisissa lihastenkäytön voimankoitoksissa. Itse tarina toimi hyvin - vain puheosuus on niissä aina vaikeaa, puhe kun tarvitsisi jokaiselta esittäjältään kouliintuneen kuuluvan tason. Kaikkineen visuaalisuus, teoksen draamallinen, nousuin ja laskuin suunniteltu ja esitetty kokonaisuus oli hallittua, ilmeikästä yhteissirkusta, jossa nuoruus temperamentein pystyttiin raikkaasti, väliin huumorilla (ilmeikkäin hattutempuin), väliin affektioilla (ilkein klovnihahmotteluin, pää alas riiputuksin) hyvin ääripäissään ilmaisemaan.

Kukkofestivaali22.jpg

Elli Jukkala,​ Emma Ollikainen, Janita Rauhala, Linda Ylisirkka

 

Kukk%20festivaali.jpg

Act of Life oli eräänlainen hassutteleva sketsi elämän sattumuksista, erilaisista yllättävistä kokemuksista nuoren ja vanhankin elämässä.

Sen komediallinen luonne vasta yritti ajatuksena hauskuttamaan tyypittelyllään, mutta itse sirkustemput olivat jo täysin ilmaisuvoimissaan. Yksi kehontaituri notkistui permantovoimistelutemppuilussaan arkisissa telineissäkin miltei solmuiksi pitkässä kehonvarressaan, toinen pienempi lähes pallon kokoiseksi olemukseltaan, ketteryydeltään ja pallokäsittelyssä taas ikään kuin olisi itse yksi palloista, kolmannen cyr-renkaan hallinta oli jo uskomattoman varmaa taidoissaan ja vauhdissaan. Koko nelihenkinen ryhmä taipui jongleeraavaksi pallokoneeksi monen pallon kivassa, tarkasti suunnitellussa ja ajoitetussa pallokoneinstallaatiossa.

Kehyskertomuksen sketsinen, suoraviivaisen yllätyksetön tarina olisi vielä vaatinut tarkempaa teatterillista ohjausta, temput ja liikkeet chaplinintarkkaa ajoitusta, mutta jo tällaisena esitys tuntui meitä salintäyteistä yleisöä empaattisella huumorillaan hyvin huvittavan.

act%20of%20life%20kukkofestivaali%2022.j

Sirkusesityksen  kiitoskumarruksessa Sonja Heikkilä, Helmi Malinen, Milja Jaskari, Venla Luusua 

 

Kaikkiaan nämä molemmat esitykset jo paljastivat Salpauksen oppilasaineksen valtavan monipuolisen, luontaisen sirkuspersoonien tason, jolle tulevien sirkuskoulutusvuosien on turvallista luoda taitojen syvyyksiä ja lopulta muutaman vuoden koulutuksen jälkeen jopa suuria sirkustaiteilijatäydellisyyksiä.

 

https://kukkofestival.wixsite.com/sirkus

 

Lis%C3%A4liite.jpg