Topi%20Sorsakoski%20naama.jpg

 

Pesäkallion kesäteatteri tuo Lahteen kesäteatterin suurenmoista viihdettä kesän valoisuudeksi ja sielun balsamiksi. Tämä kevyen musiikin mestariteatteri on saanut usein avata lahtelaisen kesäteatterikauden ihastuttaviin thaliakukkiinsa - viikon kuluttua sen kihelmöivän tunteikas, mustan huumorin ja sykähdyttävän musiikin yhden suomalaistähden elämää peilaava musiikkinäytelmä on ensi-illassaan.

Nyt on vuorossa mielenkiintoisen kitaristi-laulajan tositarina Topi Sorsakoski - Kohtalon tango. Siinä lavatanssiorkesterin jäsen Pekka Tammilehto (1952-2011) hiljalleen on joutunut paikkaamaan pohjalaisen sukutanssiorkesterinsa kadonneita tai esiintymiskunnottomia laulajasuuruuksia, hyväksymään soittokaverien antaman taiteilijanimen ja vähitellen hänestä on harjaannuksen, tulkinnanpalon ja sydämestä saakka lähtevien tunnelmien kautta tullut yksi suosituimpia keikkalaulajia maassamme. Sorsakoski kohosi tietoisuuteen rockin, kantrin, bluesin, rautalangan ja suomi-iskelmän ollessa 1980-luvulla korkeassa kurssisissa. Agents-yhtyeen jäsenenä ja myöhemmin oman orkesterin mukana hänelle kertyi yli 30-vuotinen nousujohteinen ura.

 Ja siinä ohessa myös tietenkin se jokaisen suuren muusikon oma, vaiherikas yksityiselämä, milloin alakierteisen viinahöyryisessä kurimuksessa, mutta loppunousussaan tipattomana, upeana, suosittuna, mutta liian varhaisena joutsenlauluna.

Pes%C3%A4kallio%20Sorsakoski%203.jpg

Lehdistötilaisuudessa esityksen ohjaaja Satu Säävälä kertoi viime vuonna nähneensä kiertävän Teatteri Eurooppa Neljän Sorsakoski-esitysuutuuden ja hän päätti heti haalia näytelmän käsikirjoituksen Pesäkallion kesäteatteriin. Sittemmin luvat saatiin ja Säävälä totesi lisänneensä käsikirjoittajan hyväksymänä siihen myös omia tuntemuksiaan.

Säävälä on yksi niistä harvoista esityksen taiteilijoista, joka on nähnyt Sorsakosken esiintyvän - vieläpä legendaarisessa tupaten täynnä olleessa alakulttuurin lahtelaismekassa, ravintola Torvessa - ja siitä saakka ihaillut, iho kananlihalla haaveillut vielä joskus kertoa Sorsakoskesta. Säävälä oli myös selvästi tykästynyt mainioon, tuttuun, monipuoliseen esityksensä taiteilijakuntaan ja ennusti yleisölle hienoa, hauskaa ja puhuttelevaa teatteri-esitystä.

 

Pes%C3%A4kallion%20Soresakosken%20tuotta

Tuottaja Jenni Saario oli innoissaan ja kuvaili tämän hetken ensemblen tuottajan mieli-iloa: kerrankin vapaus pandemiarajoitteista ja riemu tehdä uutta teatteria aiheesta, johon yleisön kiinnostus boheemista  lahjakkuusharvinaisuudesta  on jo ennakkoon ollut suuri. Valtava talkoohenki on vallannut Pesäkallion kesäteatterin järjestelyjen toimivuuden entisin ja uusin voimin.

 

Esitys tuntuikin muotoutuneen jo yhteismusisoinnissaan ja valtavan runsasmääräisissä roolivaihdoksissan vahvan väkeväksi tarinaksi, jossa musiikki ja huumori, synkkyys ja sen lohduttaminen ovat muusikon ihmiselämän erottamattomat matkakumppanit.

Eilen Juhannuksen aatonaattona saimme lehdistötilaisuudessa kuulla tuota musiikillista tunnelmointia, lavojen ja kapakoiden nostalgioita herättävää sorsakoskelaisuutta kolmen biisin verran upeasti, agentsmaisesti tulkittuna ja olimme heti myydyt.

 

Pes%C3%A4kallio%20Sorsakosi%20Tomi%202.j

Elina Ruti Eeva-roolissaan - Olet ilma jota hengitän -biisin tulkinnassa 

Pesiksen%20Agents.jpg

Pesäkallion Agents

Pesdiksen%20keskeiset%20roolity%C3%B6t.j

Laura Nuuttila ja Elina Ruti

 

Topi Sorsakoski - Kohtalon tango

Teksti: Antti Tuomas Heikkinen
Sovitus ja ohjaus: Satu Säävälä
Musiikin sovitukset:Stefan Andersén ja bändi
Koreografiat: Laura Nuuttila

Visuaalinen suunnittelu: Satu Säävälä
Puvustuksen ja lavastuksen toteutus: Laura Nuuttila, Elina Mäkelä, Jarttu Mustonen, Eppu Gustafsson
Äänisuunnittelu ja -ajo: Erkka Helenius

Vastaava tuottaja: Jenni Saario
Tuotannon assistentit: Suvi Elpiö ja Eveliina Jokinen
Julistekuva: Antti Sepponen
Käsiohjelman taitto: Einari Toiviainen
Keittiövastaava: Suvi Elpiö

Lavalla:
Stefan Andersén: Topi Sorsakoski
Elina Ruti: Talkkari Eeva Kettunen, Äiti
Kalle Sulalampi: Ana Topin veli, Kim Brown Renegadesin laulaja, Jussi Raittinen, Esa Pulliainen Agentsin kitaristi, Jani Eevan poikaystävä
Laura Nuuttila: Pirkko Topin sisko, Merja Topin vaimo, Toimittaja/toimittajat, Minna keikkajärjestäjä, Kirsi Eevan ystävä, Kuski
Erkka Helenius: Tapio ”ylli” Tammilehto Topin isä
Einari Toiviainen: Hans Agentsin kitaristi, Ryyppykaveri 1
Aapo Ravantti: Kaitsu Agentsin basisti, Ryyppykaveri 3
Joonas Mäyrä: Takanen Agentsin rumpali, Ryyppykaveri 2
Astrid Blomqvist: Aulikki, Mirkku, fani, Suonkeiju
Salla Iira: Fani, Riitta

 

Katso lisää täältä:

https://www.facebook.com/pesakallionkesateatteri/

 

Lis%C3%A4liite.jpg