Helsingin taidehalli.png

Helsingin Taidehalli, pienen kävelytuokion jälkeen Rautatieasemalta,  Eduskuntatalon takana on aina todellinen, varma, elähdyttävä taidekokemus Helsinki-matkalaiselle.

Tällä kertaa 11.6.-28.8.22 sen on valloittanut vuonna 2003 Lahden Taideinstituutista valmistunut monialataiteilija, menneitten vuosien pop-kulttuurin aikalaistulkki Anssi Kasitonni, jonka hyperboloidut autoveistokset, vauhdin hurma, kromin kiilto, amerikkalaisuus ovat nyt hymyn ja vähintäänkin sydämellisen hauskuuden takeina meille tosikoillekin.

Anssi%20Sahalahdella.jpg

Nykyisin Kangasalan Sahalahdella töitään taiteilevan Kasitonnin lapsuuden aikoina maailmaan puhkesi kiihdytysautokulttuuri. Sen mukana syntynyt ihailu on vain kasvattanut hänen mielikuvitustaan ja Kasitonnin lapsuus  on yhä hänen teoksissaan in,

 

Anssin%20auto%20hallissa.jpg

tosin nyt suurina ylilyönteinä neonvalaistuksin, autokilpailujen historian suojelupyhimyspatsaana, koirapäisenä pyhimyksenä, aikakausien Michelin-rengasta haukkaavana miesvampyyrihahmona sekä koko näyttely selvästi tai salaisesti ladattu autoa ylistävänä asenteena, taiteilijan vilpittömänä ihailuna - uusien kiihdytysautoajojen ja niiden pop-aikojen mentyä jo yhtä suurella vauhdilla nopeasti historiaan.

Anssi%20Kasitonnin%20suuria%20veistoksia

kasitonni%20taidehalli%20st%20kristoforo

 

Oman käyntimme täyttää tietenkin nämä hänen kookkaat veistoksensa, mutta erityisesti toiseen suureen saliin valmistuneet parit hienot pienelokuvat, joista paljastuu hänen taiteensa valtaisa monipuolisuus.

 

 

Le%20Saboteur%20still2%282%29.jpg

Kävijän onkin syytä varata tästä hallista, sen hämärästä tunnelmasta suuressa pinossa olevista ohjaajatuoleista yksi itselleen ja istahtaa ihmettelemään. Kasitonni tuntuu osaavan kaiken elokuvasta - sen äänistä, kuvauksista, lavasteista, stunttitekniikasta, kauko-ohjattavista hahmoista ja esineistöistä.

Toimintaelokuvan tekniikkaa kuvaava pienoiselokuva Le Saboteur on todellinen oppituoli lapsesta vanhukseen nähdä Kasitonnin paljastamana tällaisten elokuvien toiminnan takana oleva valtava hämäyskoneisto ja henkilöstö. Jotakin lämpimän kodinomaista, lapsellista hänen ilmaisussaan kuitenkin on, kun se haroo pieniinkin elokuvapätkiinsä mukaan kaikkea mahdollista aiheista, tekniikoista ja sanomisen tarpeesta. Mikään ei ole parempaa tai huonompaa, pyhempää tai syntisempää kuin toinen, materiaalit aaltopahvista digitaaliseen mediaan, pronssista hartsiin, puusta metalleihin ja pienmallista monikertaiseksi kasvaneeseen toteutukseen - kaikki onnistuu taiteessa - ainakin Kasitonnin monialaisen äärettömässä taiteessa!

 

https://taidehalli.fi/events/anssi-kasitonni-nopeusennatyksia/

Artikkelin kuvamateriaali:Helsingin Taidehallin lehdistökuvat + Lahen uutisia

 

Lis%C3%A4liite.jpg