Avoimet%20maatilat%20otsikko%20b.jpg

Koko Hämeen maakunnan oma lähiruokatapahtuma, Avoimet maatilat – Taste of Häme, kutsui hyvän lähiruoan ystäviä vierailulle kohteisiin lauantaina 9.7.2022 klo 11-16.

Tapahtuma järjestetttiin tänä vuonna jo kuudetta kertaa ja tällä kertaa mukana oli yhteensä 53 kohdetta ympäri Kanta-  ja Päijät-Hämettä. Vierailukohteita oli mm. luomu- ja marjatiloista nautatiloihin, olutpanimoista sympaattisiin maalaiskahviloihin.

Tutustuminen aidon hämäläisen ruoan alkuperään ja ainutlaatuiseen maaseutuun, luomuviljelyyn ja sen tuotannon sääntöihin ja toimivuuteen saivat erinomaiset esityksensä. Nautimme raikkaista makuelämyksistä, maaseudusta ja maisemista sekä retkemme iloisista ihmisistä. Päijät-Hämeessä kaikkiaan 16 erilaista maatilaa esittelyineen, toimintoineen, eläimineen, kasveineen, elinkeinoineen, luontoineen, tarjoiluineen ja kokemismahdollisuuksineen olivat päivän aikana nähtävänä. Valitsimme niistä kaksi luomutilaa, yhden Hollolasta ja toisen Nastolan Lahdesta lauantaipäivän autoretkemme kohteiksi.

 

Niipalan tila Hollola

Avoimet%20maatilat%20Niipala%205.jpg

Hollolan Vesalan kylän loivasti kumpuilevien perinnemaisemien kehystämä Niipalan tila on monimuotoinen luomutila, joka harjoittaa vihannestuotantoa ja matkailupalveluita sekä tarjoaa toimintamahdollisuuksia muille maaseutuyrityksille, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia. Tilalla toimii kesäkahvila, jossa voi nauttia tuoreita tilan hapanjuurileipurin leipomia tuotteita, ostaa kotiin vietäväksi leipää, hunajaa sekä monia kymmeniä erilaisia tilan viljelemiä kasviksia ja yrttejä.

Avoimet%20tilat%20Niipala%20viljelykset.

Avoimet%20ovet%20Niipalan%20tila%20puuta

Niipalan puutarhuri on saanut tomaattihuoneen ensimmäiset hedelmät kypsäksi 

Avoimettilat%20Niipala%201.jpg

Niipalan tilan isännät loihtivat vierailijoille maistuvat letut hillolisäkkeineen.

Tila oli ennen luomuideaa ollut käyttämätön kymmenen vuotta, lähes rappeutunut tyylikkäine perusrakennuksineen. Nyt Niipala on kasveihin erkoistunut luomutila puutarhureineen, kasvihuoneineen, luomulannoitteineen ja mitä kekseliäimmin vierailijapalveluineen.

 

Avoimet%20tilat%20Niipala%207.jpg

Avoimet%20tilat%20Niipala%20lampaat.jpg

Eläiminä on lampaita ja kanoja luomutilojen tapaan. Saimme käydä pitkät luontevat keskustelut paikan päällä kasvihuoneissa ja viljelypalstoilla suoraan puutarhurin kanssa kasvimaan kymmenien eri juuresten ja mausteiden kasvattamisesta, tomaatin ja kurkun vasta alkavasta myrkyttömästä tuholaistorjunnasta, sadosta, luomuviljelyyn olennaisesti kuuluvasta rikkaruohojen jatkuvasta kitkennästä sekä tuotantokehän tuottajia palvelevasta toimittamisen sujuvuudesta tilan myyntiin sekä lähiseudun luomua haluaville hyvin järjestäytyneelle ja ajoitetulle asiakasketjulle.

Em%C3%A4nn%C3%A4n%20ruokaspesiaali.jpg

Nautimme emännän luomutarjottimen päivänälkämme tyydyttäen. Kotituliaisiksi oli tarjolla mm. omajuurista leipää  samoin hunajatuotteita runsain määrin.

Avoimet%20tilat%20Niipala%20myym%C3%A4l%

 

 

Koiskalan kartano Lahti

Avoimet%20maatilat%20Koiskala%20a.jpg

Avoimet%20maatilat%20Koiskalan%20liuomu.

Kuvalainaus: Koiskalan kartanon kuvastoa

Koiskalan kartano on toimiva, nykyaikainen luomutila keskellä Lahtea. Sen päätuotantosuunta on viljan ja palkokasvien viljely sekä suomenlampaiden kasvatus. Tilalla panostetaan laadukkaaseen tuotantoon myös ympäristönäkökohdat huomioon ottaen. Kartanon palvelut ovat erilaisten tilattujen juhlatilaisuuksien järjestäminen tarjoiluineen lähes joka viikonloppu sekä yhdistysten, seurojen, yritysten ja yhteisöjen kokoustapahtumat. Muutaman kerran vuodessa avoimet ovet- tapahtumissa pääsee tutustumaan tilaan ja sen toimintoihin.

Avoimet%20tilat%20separaattori%20Koiskal

Vanhaa meijeriajan peruskalustoa

Avoimet%20tilat%20Koiskala%206.jpg

Kuva vanhan kartanorakennuksen yhteen kesäkauden seurustelutilaan.

Hieno kartanomiljöö tyylikkäine rakennuksineen ja entisine toimintapuitteineen on upea elämys – sen yksi harvinaisuus on entinen meijeri massiivisine seinineen, sadanhengen kattavin juhla- ja edustustiloineen ja tyylikkäine kalustuksineen,  jotka henkivät suomalaista kartanohistoriaa uljaimmillaan. Siistityt karjatilat loistivat puhtauttaan ja antoivat nenään tarpeellista rakennusten elinkeinoajan karjanhoidon tunnelmaa. Kartanoalueen vanha luonto puineen on puhutteleva kokemus. Nautimme päivän kahvipöydän tarjoilun raparperimuffinsseineen ja tuliterine vohvelipaistoksineen retkemme huipuksi.

Avoimet%20tilat%20Koiskala%20meijerin%20

Runsas vierailijajoukko neljän liikenneohjaajan johdolla asettui parkkikehälle ja ihmiset sulautuivat maisemiin, sen rauhaan ja luomutilan yksityiskohtien tutustumisiin talon omistajien ja heidän sukuperinteisesti asiantuntevien lastensa sympaattisiin esityksiin ja palveluihin kiireettömästi keskustellen ja kertoillen kartanonsa tarinaa.

Avoimet%20tilat%20Koiskalan%20is%C3%A4nt

Koiskalan kartanon isäntäparin Pauliina Palon ja Kalle Knuuttilan palvelevasta ystävällisyydestä sain kameravälähdykseen silmänräpäykseksi pysähtymään talon isännän kartanonsa vaikuttavalta pihamaalta.

Avoimet%20maatilat%20Koiskalan%20p%C3%A4

Kuvalainaus: Koiskalan kartanon kuvastosta

 

 

Lisää tapahtumasta, kaikista sen kohteista sekä kohdekartta täältä.

 

Lis%C3%A4liite.jpg