Superyeatterin%20Herra%20Hakkarainen%20j

Herra Hakkarainen ja Masa Marsu

Superteatterin Herra Hakkarainen -näytelmä on lähes jouluun saakka loppuunmyyty - kaikkiaan 15 esitystä - tai niin kuin korona-aikana on ollut tapana sanoa loppuunvarattu kaikki esitykset.

Näin teatteri on käynnistynyt pienempien lastenkin (ajateltu katsojaikä alkaen 4+ vuotta) kohdalla odotetun toiveikkaasti. Tietenkin Mauri Kunnaksen Herra Hakkaraiset ovat kodeissa tuttuja, mutta että teatterissa vielä esittämätön, ensi-iltaa vaille oleva esitys on jo loppuunmyyty, ennenkuulumatonta teatterimielenkiintoa perheiltä ja Herra Hakkaraisen ihailijoilta.

Ensi-ilta on jo lauantaina 17.9.22 ja lehdistötilaisuudessa saimme hieman kurkistaa Hyvää yötä herra Hakkarainen  -kirjasta tehtyä näytelmäsovitusta.

 

”Tietenkin kysyjille on sanottava ei oota ja vielä, että tulkaa sitten tammikuussa. Mutta aika erikoinen tilanne - poikkeuksellista on meidänkin kohdalla,” todistivat Superteatterin Emilia ja Tero Porali.

”Joka tapauksessa lisäesityksiä yritetään saada ja keväällä 2023 tämän näytelmän esitykset on suunniteltu jatkuvan ainakin maaliskuun lopulle saakka. Yhtenä syynä on myös korona: kun vuoden 2020 ja kevään 2021 aikana valtaosa esityksistä jouduttiin perumaan sekä myös katsojamäärää harventamaan tai jopa vain koronapassilla varustetut päästämään esityksiin, niin nyt vuorostaan on tunkua ja mielenkiintoa päästä teatteriin. Pystyimme pitämään teatterin harjoituksineen, tiloineen koossa saamalla valtion koronatukea lähes puolitoista vuotta, yhteensä 20000 €. ”

SupertTeattewrin%20herra%20hakkarainen.j

Tero ja Emilia Porali

Mitä vielä tästä Lahden ainoasta lastenteatterista?

  • Näyttelijöiden esittäjäpalkkiot joudutaan tietenkin sopimaan proggiskohtaisesti - pelkästään kestoltaan näytelmät ovat niin eripituiset - parista vartista tuntiin.
  • Myös katsojien ikä määrää yleisömäärän - pienet lapset mahtuvat ja voivat istua vieri vieressä tai ihan lattiatasossa, mutta aikuisyleisö, isovanhemmat ainakin, lastenlastensa kanssa vaatii penkit, siten katsomo voi vaihdella kooltaan 50-90 henkeen esityksessä.
  • Teatterin näyttämöä on kesällä metrillä kasvatettu, samoin katto nostettu korkeammalle valonheittimineen.
  • Ohjelmisto-ideassa on, että puolet olisi tunnetuista satuhahmoista tehtyjä esityksiä, toinen puoli taas jo Superteatterille traditioksi muuttuneita omia juttuja, tavallaan ihan omaa tuotantoa, omia näytelmäaihioita, kuten joulutarinat ja niiden roolitkin.
  • Kuuluisien kirjasarjojen ja kirjailijoiden tekijänoikeuksien saaminen myös maksaa viitisen prosenttia enemmän pääsylippua kohden ja niiden saaminenkin samalle paikkakunnalle, jossa esimerkiksi hiljattain (Lahden kaupunginteatterin Aarresaari) on esitetty Mauri Kunnaksen jotakin tekstiä, on jo ongelmainen, sillä agenttifirmat valvovat esitysten oikeuksia tarkkaan.
  • Lastenmusiikista, jota Superteatteri tuottaa lastenkonsertteina Poralit kertoivat, että sitä on tarkoituksella rajoitetusti, se ei ole tusinatuote vaan Superteatterissa konsertoidaan vain muutamin kerroin vuodessa: tehdään, ei usein mutta hyvällä maulla.

 

Lopuksi näimme katkelman Herra Hakkaraisesta (ja marsu Matista) unissakävelijänä. Kertojana ja useissa pikku sivuosissa esiintyi ohjaaja Tero Porali itse. Hauska ja jännittävä tapaus koko unissakävely olikin.

 

Herra Hakkarainen

Tero Poralin SUPER teatterin näyttämölle sovittama näytelmä perustuu Mauri Kunnaksen vuonna 2019 julkaisemaan kirjaan Hyvää yötä, Herra Hakkarainen. Kirja oli ensimmäinen, jossa Herra Hakkarainen esiintyi teoksen päähenkilönä:

Herra Hakkarainen on autuaan tietämätön maineestaan kaupungin ahkerimpana unissakävelijänä. Hänen lemmikkinsä Masa Marsu on jo kauan pinkonut joka ikinen yö kuorsaavan ja unissaan puhuvan isäntänsä kannoilla seikkailusta toiseen. Tervetuloa seuraamaan, mitä öisessä Tassulassa tällä kertaa tapahtuu!

SOVITUS & OHJAUS: Tero Porali 

LAVALLA: Anssi Hyvönen, Mika Seppälä, Tero Porali 

PUVUSTUS: Emilia Porali 

LAVASTUS: Emilia & Tero Porali 

 

Lisää Superteatterista:

https://www.superteatteri.fi/