Jonnakaisa%20Riasto%20Kansallisteatteri.

 Nuori ja lupaava kuvataiteilija X (Korhonen) makaa kerrostalokämpässään roskalavalta dyykatulla patjalla ja huutaa tyynyyn. X:ää vaivaa onttouden ja merkityksettömyyden tunne,  mikä on hänen uuden näyttelynsä NothingNothingNothing aihe.  

 

Neville Tranterin hollantilainen teatterilaboratorio avautuu tämän päivän maapallomme kansainvälisen teatteri-ilmaisun kultakaivokseksi, josta pienet hiputkin leviävät ympäri maailman, myös Suomeen.

Eilen saimme nauttia tuota hurmaavaa trantermaista teatteriestetiikkaa suuren kimpaleen ihan oikeassa paikassa - suomalaisteatterin uudistavassa ytimessä Suomen Kansallisteatterissa - Jonnakaisa Riston KORHOSEN MUOTOKUVA - aikuisnukketeatteriesityksenä.

 

Visuaalinen, brutaali, härski, groteski, sydämellinen, häikäilemätön ja emotionaalisen suomalaisugrilainen sukutarina ihmisen kokoisilla nukkehahmoilla räjähti uudistavasti suomalaiseen teatteri-ilmaisuun, ilotulitteiseen, omatehoiseen riemuunsa ja kahden rakastuneen olennon nautintoon loistavana, täydellisenä aikuisnukketeatterina ensi kertaa Suomessa. Huipputeatterin lumoa lisää sen upean tarinallinen taitelijaelämän perin tuttukohtaloinen punainen lanka, jossa sisältörikas mielikuvitus ja esittäjänsä uskomattoman monipuolinen, tarkka-ilmaisullinen ammattitaito yhdistyvät täydellisesti.

Jonnakaisa%20Risto%202-Vauriotettaeri.jp

Korhonen, X:n karjalainen isoisoäiti saapuu rajan takaa Helsinkiin pelastamaan suvun nuorimmaisen eheyttävällä yhteistyöllä maalauttaa itsestään näköiskuva.

Ne vievät meidät, yhtälailla näyttämöpuheensa kansanmurteisen menneen ajan hauskanhaastavaan näyttämötekstiin hurmaten kuin nykyhetken hymynaamailmaisuvaltaisen taiteen typeryyteen raikastavasti sitä kritikoiden. Joskus tarina pujahtaa kokonaisuuden satuttaviin, vaikkapa sukutraumojemme perinteisiä pölyttyneitä lukkoja ja ahdistuksia ronskin groteskisti availlen häpeämättömän tarkkamaalisella sarkasmilla ja esittäjänsä hurjan taitavalla eläytymisellä meidät valloittaen.

Esityksessä ja sen jälkeen olen ymmällä. Nuket pystyvät todellakin ilmaisemaan meitä ihmisiä paljon selkeämmin, tajuttavammin, tunteikkaammin kuin me ihmiset. Paljon parjattu luulomme ihmisestä, joka ajatellessaan haavi auki kuuntelee, onkin oman ajattelumme virhepäätelmä: nuket osoittavat, että pienikin suun avaus, saati suuri, erittäinkin suun erirytmiset liikkeet ovat sittenkin se yksi unohtunut, tärkein ihmislajin mielialojen ja unelmien ilmaisumuoto. Suun ilmaisun rajattomuus on upea opetus, kiitos taitavan monipuolisen Vaurioteatterin.

Koko ensemble - pilvi- ja merilavastuksen lumo, yllättävä ja tarkoin pohdittu visualisointi täydellisesti teatterimiljöiden henkilö- ja lavastusmittakaavaan mullistavin esineistöin ja nukein, draamallisen tarkka-ajoituksellisin näyttelijätaiteen ja teatteritekniikan yhteisilmaisuin uudistava Vaurioteatteri on juuri nyt tämänpäiväisen teatterin gurullisessa kultaisimmassa suomalaisessa keskipisteessä.

 Jonnakaisa Riston nuketusdialogi nuken ja itsensä kanssa on aikuisnukketeatterin suurta unelmaista mestarillista teatteritodellisuutta, jota Miko Kivisen tulkinta ja kokonaisohjaus muotoilee todelliseksi fantastiseksi rajattomaksi elämänleikiksi. Esityksestä jää raikas, uusiutuvan teatteri-ilmaisun ikimuistettava elämys teatteria tuntevalle ja puhuttelevan hauska, mainio teatterikokemus ihan meille kaikille.

 

 

 

Vaurioteatteri

KORHOSEN MUOTOKUVA

Kansallisteatterin Omapohjassa kantaesityksenä 19.10.22

Näyttelijä Jonnakaisa Risto   Ohjaus, säveltäjä, sanoittaja, nukettaja Miko Kivinen

Käsikirjoitus ja nukenrakennus Jonnakaisa Risto   Dramaturgia Ella Kähärä

Nuketuskoreografi Neville Tranter   Valo- ja videosuunnittelu, lavastus Titus Torniainen

Äänisuunnittelu Eero Nieminen  Pukusuunnittelu Mirkka Nyrhinen

Lavasterakennus ja somevideot Juuso Timonen

Tuottajat Elina Kukkonen ja Wilhelmina Sederholm

Esityskuvissa Jonnakaisa Risto, kuvaaja Juuso Timonen

 

Vaurioteatteri on Jonnakaisa Riston ja Henna Sormusen vuonna 2018 perustama vapaa ammattiteatteriryhmä, jonka ensemblen omaesteettinen todellisuus syntyy vauriosta; tosissaan, härskisti ja eri taidemuotoja yhdistämällä. Kantaesityksiä leimaavat monipuolinen näyttelijäntyön estetiikka, uudet tekstit, sekä groteski, häpeilemättömän tarkka satiirisuus. Aikuisille suunnattua nukketeatteria hyödyntävä Vaurioteatteri ampuu sisältö edellä monitaiteelliseen ilmaisuun!

 

https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/korhosen-muotokuva

www.vaurioteatteri.com

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/03/vaurioteatterin-mukaansatempaava-aloitus