Lahden%20jaupunginteatteri%20yleis%C3%A4

 

Lahden kaupunginteatteri on suomalaiseksi maakuntateatteriksi poikkeuksellinen taidelaitos. Sen lapsille suuntaama esitys on hurmaava teatterille varta vasten tehty oma, rikassisältöinen ja -lajinen tuote, TILTU JA LETTU JA LEIKKIMÖKIN ASUKAS Taru Viinikaisen lastenkirjasarjasta tehty näytelmä.

Tiltu%20ja%20lettu%20b.jpg

Esityksen juju on sen maailmanmittapuun taidokkaassa, Terhi Tuomikon puutarhatontun nukkehahmon toimivuudessa, josta on tullut varhaiskasvatusikäisten lisäksi myös koko suuren yleisön ja teatterinälkäisten hyvätasoisen, harvinaisen teatteri-ilmaisun katselemisen kohde -hauskuudessaan Eero-näyttämön loppuunmyydyin esityksin ja koululaisnäytäntöinä.

 

Nimet%C3%B6nMinna%20C.jpg

Eero-näyttämön Minna Canth -uutuus Rouva C. kertoo suomalaisteatterien tuoreinta tarinaa Minnan elämästä, nuoruudesta ja seurustelusta sekä perheen yksinhuoltajuudesta taustana Minna Rytisalon Minna-kirja, hienona teatteriesityksenä täällä Lahdessakin.

 

Red%20Nosen%20A.Kivi%201.jpg

Saman Eero-näyttämön lavan esityksenä lahtelaisilla on muutamana iltana jälleen mahdollisuus katsoa onnistunutta teatterien yhteistyötä aiheeltaan supisuomalaista kirjallisuutta ja samalla muodoltaan täysin kansainvälistä esitystaidetta, tiedonjulkistamispalkittua klovniteatteria Red Nose Companyn vieraillessa pienen esitysjakson ajan huippukomediallisella ALEKSIS KIVI -näytelmänsä tulkinnalla nyt syksyllä ja tulevana keväänä.

 

 

Jotakin%20m%C3%A4t%C3%A4%C3%A4.jpg

Suuren näyttämön musikaali SOMETHING ROTTEN! JOTAIN MÄTÄÄ taas on tansseiltaan ja steppauksiltaan höttöisen kevyellä tarinallaan broadway-viihteen todellista glamourista suomalaisharvinaisuutta, jossa maan suurin näyttämö näyttää teatteritaiteen merkit viihteen aina tervetulleesta huvittamisen ja viihtymisen merkityksestä arjen vastapainoksi.

 

Raute.jpg

Suuren näyttämön toinen täky on lahtelaisesta aiheesta, 1920-luvun rikollismaailmasta alkava dekkarillinen totuuspohjaan perustuva tarina KOSTONKIERRE, jollaista vain Lahden kaupunki voi uljaana esitellä vierailleen ja siinä itseään, seutuaan muistella tuttuihin paikkoihin jännittävät tapahtumat nivoen. Dekkarikirjasarjan kirjoittajakin on elävä, yhä tuottava lahtelaiskirjailija Timo Sandberg.

 

Ja uusitulla pienellä Aino-näyttämöllä saamme kokea kolmen teatterimme taitavan naisnäyttelijän hurjan yhteispölähdyksen Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyahon kirjoittaman KAAOS-näytelmän miesrevittelyssä, härskin rennon ja valloittavan vauhdikkaan ilottelun saadessa loppuunmyydyt nauruun tukehtumaisillaan olevat täydet katsomonsa.

 

 

Tuulisella%20terassilla.jpg

Siellä myös vierailevat monet lahtelaiset teatteriammattilaiset esityksillään, viimeksi Teatteriyhtymä Kellopeliappelsiinin Elina Ruti hienon musikaalisella herkulla, TUULISELLA TERASSILLA -esityksellään.

 

 

 

Onko tästä loisteliaasta teatteritarjonnasta mahdollista vielä lisää uusiutua ja yllättää yhden teatterin osalta suomalaisessa teatteritaiteen ohjelmistoissa. On - ihan kipuaminen valtakunnallisiin ja myös kansainvälisiin puheenaiheiden polttopisteisiin saakka. Sillä vuosi 2023 on juhlavuosi: Lahden teatteritalo täyttää 40 vuotta ja ammattimainen teatteritoiminta Lahdessa 100 vuotta.

 

Ilkka%20Laasonen%20tied.jpg

Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen lehdistön tiedotustilaisuudessa kertoi tulevasta Lahden kaupunginteatterin juhlavuoden ohjelmistosta.

 

Kynä ö.png

Juhlavuoden aloittaa mielenkiintoinen Lahden Kaupunginteatterille kirjoitettu MINÄ, TELLERVO -näytelmä. Se on näytelmä sisäisestä vallankumouksesta ja kuvaa Tellervo Koiviston elämää yksityishenkilönä, poliittisena vaikuttajana ja Mauno Koiviston puolisona. 

Saamme kevätkauden alussa lähestyä maamme pyhää valtaistuinkoneistoa, presidenttimaailman yksityisyyttä, Suomen presidentti-instituution inhimillistä kääntöpuolta. Presidenttiperheen naisen arkea Mauno Koiviston puolison, Tellervo Koiviston muistelukirjaa avataan nyt hänen luvallaan mielenkiintoisena uutuusnäytelmän yhtenä lähteenä meille näytelmänimellä MINÄ, TELLERVO. Kyse on vielä siis elävän valtakunnan vaikuttajan tuomisesta nähtäväksemme poikkeuksellisesti arjen todellisuudessa - ei jo tuntemamme juhlan ja loiston valaisemana.

Esityksessä Tellervo Koivistoa tulkitsevat erikseen kolme näyttelijää, vanhana Tellervona Annukka Blomberg, Liisa Vuori nuorena ja Laura Huhtamaa näyttelee häntä työikäisenä presidenttiajan henkilönä, jolloin Tapani Kalliomäki on Mauno Koiviston roolissa. Kehystilanne on, että ollaan Koivistojen kotona. Käsikirjoitus on Anna Krogeruksen ja ohjaus on yhteistyö Tampereen Teatterin ohjaajan Hilkka-Liisa Iivanaisen kanssa. Esitys saa keväällä oman esitysperiodinsa myös Tampereen Teatterissa.

Annukka%20Blomberg%20-tied%2022%20b.jpgLiisa%20Vuori%20tied%2022b.jpgLaura%20Huhtamaa%20tied.22.jpgTapani%20Kalliom%C3%A4ki%20tied.22.jpg

Ensi-ilta 18.1.2023 Eero-näyttämöllä

 

Vieläkin pidemmälle kansainvälisesti mennään yhteiskunnan lähitapahtumiin Juhani-näyttämön ensi kevään valinnassa - suomalaisessa ensitulkinnassa suoraan maailmanpolitiikan sotaisen jokapäiväiseen puheenaiheeseen - Venäjä ja sen 70 vuotta täyttänyt diktaattori Vladimir Putin. Hänen toimiinsa KGB-päämääristä, siellä vastustajiensa tai valtaapitävää diktaattoria tottelemattomien likvidoinnista jopa ulkomailla heidän siirryttyään vaikka vain työkomennukselle muihin maihin Venäjältä. Suoraan Brittiteatterin parin vuoden takainen hitti (Myrkkyä) - TOTUUDEN HINTA Vladimir Putin yhtenä trillerin henkilönä valottaa dokumenttisesti 2006 tapahtunutta radioaktiivisella myrkyllä Venäjän teloittamaa vakoilija Litvinenkoa, monia vaiheita useiden näytelmän kohtausten tapahtuessa Lontoossa. Tämä elävä Suomen naapuridiktaattori saa siinä merkittävän osan tarkkailla tapahtumia näytelmärakenteen sarkastisen huumorin täyttäessä kuumottavan tunnelman englantilaisen salapoliisisen sisällön seuratessa teatteriaitiosta, ja sen kertojakeskipisteen, Litvinenkon vaimon pyrkiessä selvittämään, kuka hänen miehensä todella myrkytti ja murhasi, Putinin tämän tästä kommentoidessa tarinan kulkua.

Saana%20Hyv%C3%A4rinen.jpg Mikko%20P%C3%B6rh%C3%B6l%C3%A4.jpgJarkko%20Lahti%20tied.jpg

Esityksen ohjaa brittikomedioiden suomalaistuntija Anne Rautiainen, päätehtävät - Litvinenkon Anna Maria -vaimon näyttelee Saana Hyvärinen, Litvinenkon Mikko Pörhölä ja Putinina vierailee Teatterikorkeakoulun tuleva näyttelijäntaiteen professori Jarkko Lahti.

Ensi-ilta  28.1.2023

 

Teos on sekä jännittävä että brittiläisen pilailevan hauska, mutta ehkäpä ulko- ja sisäpoliittisesti jo vaarallinenkin. Sen suomalaisen ensi-esityksen pääosassa kun Putinina vierailee suomalaisen teatteriopetuksen johtopaikan Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori Jarkko Lahti. Alkaako ulkopolitiikka, jopa sisäpolitiikkakin jo vavahdella maassamme, siten kuin tapahtui 1970 Kulttuurivallankumouksessa, jolloin ainakin kuvataiteen akateeminen ylin taso politisoitui mies ja ääni -periaatteella vasemmistolaisuudeksi: Teatteri ja ministeriöt, Yleisradio, jopa Helsingin Sanomat ja muu suomalaislehdistö toimineen ja virkoineen - tuona silloisen opetusministeri Johannes Virolaisen yhden äänen hallintoperiaatteineen - jossa radikaalit vasemmistonuoret olivat asialla ja valtasivat myös koko Teatterikorkeakoulun (Eero Melasniemi sen ensimmäiseksi rehtoriksi). Nytkö olisi vuoro siis oikeistolaisuuden, jota suuri valtaosa suomalaisista Putinin murhaavan vallanhimon vastustajina ylivoimaisesti edustaa. Siis täysi läntinen kulttuurivallankumous tulee Suomessa ensi kevään eduskuntavaaleissa kohta esiin vai saadaanko apuun ennen ensi-iltaa Nato? Siinä maallikon maaseutukaupunkilaisen teatterintekijän pohdinta hurjasta kaupunginteatterimme ohjelmavalinnasta ja Suomi-valtion tilasta, jossa pieni valtio par'aikaa lapsellisen kiireisesti rakentaa jo fyysistä raja-aitaa viholliselle suurnaapurille suurvaltio USAn meksikolaisesimerkin tapaan estääkseen venäläisten liian helpon tulon tähän suuren lännen eturintaman rauhaisaan kultamaahan.

Kyn%C3%A4%20b.jpg

 

 

 

   
 

Ilkka%20Laasonen%20tied.jpg

Ilkka Laasonen: "Hilkka-Liisa Iivanainen tuli luonani käymään ja sanoi, että mulla olisi ajatus, että tehtäisiin näytelmä Tellervo Koivistosta. Silloin ei ollut vielä kirjailijaa eikä lupaakaan Tellervo Koivistolta tähän prosessiin. Mutta kaikki kehittyi sitten niin, että lupa saatiin. Anna Krogerus ryhtyi kirjoittajaksi ja nyt näytelmä on valmis."

Hilkka-Liisa%20Iivanainen%20tied.jpg

Hilkka-Liisa Iivanainen

 

 

Anna Krogerus:

MINÄ, TELLERVO

Hilkka-Liisa Iivananen kuvaili aluksi, miten häntä ovat aina kiinnostaneet suomalaisten naisvaikuttajien elämäntarinat, yhtenä esimerkkinä hän mainitsi radioteatterille tekemänsä Märtha Tikkas -teoksen.

Mikrofoni.png

- Siitä lähti sitten jatkopohdinta, että mitä seuraavaksi ja tutustuin Yhdistys Yhdeksän toimintaan, minulle oli yllätys, että Tellervo Koivisto oli tämän yhdistyksen aktiivijäseniä. Tellervo Koivisto on minulle naisvaikuttajista ollut sellainen esimerkillinen ikoni tässä naisten tasa-arvoasiassa. Kun en vielä 2019 tiennyt tästä yhdistyksestä mitään, ajattelin että on paljon muitakin, jotka kenties haluaisivat tietää tämän yhdistyksen tavoitteista ja toiminnasta, tavallaan oman sukupolvemme naisten tasa-arvotyöstä. Ja kun Tellervolta tuli lupa, niin sitten se näkökulma hänestä kirjoitetusta kirjasta ja tavoite näytelmäksi lähti liikkeelle. Kerroin, että emme tietokirjailijan kirjoittamaa kirjaa aio tehdä näytelmäksi, vaan käyttäisimme sitä yhtenä lähdeteoksena. Minun oma mielenkiintoni kohde on Tellervon elämän keskikohdassa, Anna Krogeruksella taas oli mielenkiinto löytää näytelmään ainekset Tellervon lapsuudesta ja niin sitten kokonaisuus hahmottui selkeästi meille molemmille. Tarina ei ole perinteinen elämäkerta, jossa kuitenkin Tellervon ikävaiheita seurataan siten, että myös niille katsojille, jotka eivät Tellervon elämänkulkua tunne, ne selvitetään. Paljon faktaa, mutta paljon herkkää tunnetta….

Tässä näytelmässä Tellervo on eri-ikäisenä niin, että useampi näyttelijä näyttelee Tellervon elämää. Siinä on nuori Tellervo noin10-vuotias, sitten hypätään noin 20-vuotiaan Tellervon vaiheisiin, sitten keski-ikäisen jo Helsingissä asuvan ja myös Tellervo Koiviston päiväkirjapakinan aikoihin ja vielä entisen presidentin leskipuolison elämään. Presidenttivaihekin on, mutta se ei ole pääasia, vaan se että visiot alkavat elää. Harjoitus alkaa parinviikon päästä ja jo keväällä oli ensimmäinen työpaja, jossa näytelmää ja sen rakennetta vielä hiottiin. Kyllä näytelmässä on yllätyksellisiä huumorihetkiä, vähemmän tuttuja poliittisia totuuksia: Meillä Suomessa on paska hallitus (Mauno Koiviston oma sanonta pääministerinä). -

 

 

Lucy Prebble:

TOTUUDEN HINTA

TOTUUDEN HINTA suomenkielinen kantaesitys kansainvälisestä brittiläisestä, tuoreesta huippudraamasta - poliittinen murha venäläiseen tapaan on trillerimäisesti etenevä tarina entisestä Venäjän turvallisuuspalvelun agentista Aleksandr Litvinenkosta, joka Venäjän valtion salaisesta käskystä vuonna 2006 salamurhataan radioaktiivisilla aineilla Lontoossa.

Anne%20Rautiainen%20tied.jpg

Anne Rautiainen

Ohjaajana Anne Rautiainen vakuuttaa, ettei ole koskaan ennen saanut tehdä näin ajankohtaistapahtumaista näytelmää - tämä on teemoiltaan niin polttavan ajankohtainen. Karnevalismi on sen hyvä määritelmä!

Mikrofoni.png

- Näytelmä kertoo valtioterrorista. Se on jo tekstin tasolla näyttämölle hienosti ajateltu, brittiläisen taitavan draamanrakentamisen tapaan. Näytelmä alkaa tilanteessa, jossa Litvinenko on jo myrkytetty, mutta on vielä elossa sairaalassa ja englantilainen etsivä lähtee selvittämään asiaa, myrkytetyn itsensä avustuksella ja tämän vaimon Anna Marian kertoessa ja seuratessa tapahtumien vaiheita, päämääränä selvittää, kuka hänen miehensä on murhannut, myrkyttänyt. Litvinenkot ehtivät ennen myrkytetyn kuolemaa selvittämään, ketkä ovat syyllisiä. Vuonna 2006 tapahtunut asia sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta vasta viime vuonna loppupäätöksen, siis 15 vuotta sitten tapahtuneesta murhasta: Venäjän valtio todettiin  myrkyttäjäksi ja syylliseksi. Näytelmässä kuljetaan useilla aikatasoilla, ollaan myös välillä Moskovassa 1990-luvun loppupuolella ja hahmotetaan Litvinenkon kannalta tapahtumia, kun hän on töissä KGB:ssä - mitä silloin tapahtui ja mikä oli tuon ajan poliittinen ilmapiiri. Siis, miksi mahdollisesti hänet on haluttu myrkyttää. Sitten tapahtumia on Lontoossa ja tietenkin vuonna 2006, esityksen alkukohtauksessa sairaalassa. Näytelmässä on takautuvasti kirjoitettuja eri aikatasoja, miten liikutaan ja toimitaan näissä eri aikatasoissa ja paikoissa. Tunnelma esityksessä on aika kuumottava, trillerimäinen. Kiinnostavaa on se, miten asiaa ruvetaan selvittämään, se, kuka se myrkyttäjä on ja että miten se on ollut mahdollista. Näytelmä on brittiläiseen tapaan höystetty huumorilla. Siinä on suorastaan karnevaalisia kohtauksia ja huipuksi kaikkea tätä todistaa Vladimir Putin ikään kuin katsomon aitiosta meille ja kommentoi meille yleisölle: älkää uskoko, älkää tulko väliajalta takaisin, täällä ei ole mitään nähtävää. Edellisen teatterimuodon lisäksi on suorastaan karnevaalisten hassuttelevia numeroita, musiikkia, kuumottavan, ahdistavan tunnelman rinnalla. Hirtehishuumoria, jossa kaksi agenttia, joiksi Venäjä oli valinnut todistettavasti täystoheloita, jotka oli saatu käskystä miltei itse kokeeksi nauttimaan samaa radioaktiivista, tappavaa myrkkyä. Oli siis ollut pakko löytää niin tyhmiä henkilöagentteja, hengenvaarallisia radioaktiivisia aineita lentokoneessa kuljettaneita henkilöitä ei oma henki tai viisaus paina. Tutkimuksissa selvisi, että he vetivät näitä murhaliemiä välillä vessanpytystä alas, kun eivät saaneet kohteelleen syötettyä. Näytelmä on tavallaan tarina siitä, miten Vladimir Putin nousi valtaan ja tämä nimi TOTUUDEN HINTA kertoo, mistä tämä Livtinenkonkin vainoaminen ja murhaaminen lähti. Litvinenko oli ollut KGP:n agentti, joka itse vahvasti oli mielestään tehnyt isänmaallista työtä Venäjän valtion puolesta jo tsetseenivainojen ja sotien aikana. Hän oli silloin kokenut valtionterrorit Venäjän vastaisina ja niitä vastaan taistellen hän oli pyrkinyt puhumaan totta.

Litvinenkon leski Anna Maria on keskeisessä roolissa, aktiivinen selvittämään tätä juttua ja näytelmä alkaakin takautuvasti sillä, kun Anna Maria Litvinenko alkaa selvittää asiaa vielä monta vuotta murhan jälkeen. Lontoossa näytelmän ensi-ilta oli juuri ennen pandemiaa.-

 

Juhlavuoden alkuun liittyy vielä kiertueteatterina tapahtuva KERROSTEN VÄLISSÄ-esityksen ensi-ilta 15.2.2023 Eero-näyttämöllä. Esitys on yhteistuotantoa Musiikkiteatteri NYTin kanssa.

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/