Lahden%20kaupunginvaltuusto%203.30.22.jp

Lahden kaupunginvaltuuston kokous 3.10.2022

Luottamustoimi kaupunginvaltuutettuna on pitkään jatkuessaan vaarallista oikeudenmukaisuuden, demokratian, rahankäytön ja moraalin kannalta. Siinä leipiintyy muutamassa kuukaudessa, viimeistään jo toisella valtuustokaudella.

Lahden 59 valtuutetusta nopeasti vilkaisten pelottavan suuri osa tuntemistani on jo täysin leipiintynyt alkuperäisestä innostuksestaan, tuoreista aloitteistaan, ajatuksistaan ja periaatteistaan tai sitten tympääntynyt noiden omien ideoidensa täystyrmäyksistä lahtelaisessa valtuustopäätöstehtailussa. Nyt he päättävät asiasta kuin asiasta oman eettiseksi aikanaan kuvittelemansa persoonan vastaisesti sitä, mitä on päätettäväksi tuotu. Korkeintaan käyvät kuin eleenä puhumassa vähän omia kokemuksiaan asiasta menneinä aikoina niin kuin maanantaisessa 3.10.22 kokouksessa useimmat puhujista tekivät. Aloitteellisuuskin on enää vain muutaman valtuutetun varassa. Kansanedustajamme ovat jo aivan ulkona tästä Lahden taloudenpidosta ja valtuustotyön sujumisesta, käväisevät valtuustossa isällisesti kertomassa menneestä urastaan, milloin mistäkin käsiteltävässä asiassa - heidän leipänsä on suuremmissa uuneissa paistumassa, Lahden kaupungin asukkaista viis - paitsi juhlapuheissa, junakeskusteluissa ja valtuustovuodatuksissa.

Otan tähän taas kerran valtuustossa heräävän vakiokysymyksen tuhlauksesta. Kun valtuutetut juuri viime maanantaina toinen toisensa perään kävivät puhujapöntössä saarnaamassa tuhlaamisen lopettamisesta kuluvan vuoden lisätalousarvion lisäysten yhteydessä (§ 94) Lahden päätöksistä erityisesti sivistyksessä,  he samassa kokouksessa kuitenkin hyväksyivät vastalauseitta (§ 99) oman silkan tuhlauspäätöksensä myöntämällä rahat Lahden talousseminaarin järjestämiseksi Tampereella 20.-21.10.22.

Alla seminaariin kutsuttujen perustelut kaupunginhallituksessa edelleen valtuustoa varten § 99 esiteltynä:

Selostus%20seminaariin%20kutsutuista.jpg

Yllä olevassa Kaupunginhallituksen kokouksen 26.9.2022 / § 343 lainauksessa uuden kaupunginsihteerin kirjoitustaito on omaani paljon parempi: vain yksi sijavirhe.

Tuossa  päätöksessä valtuuston päätösorganisaatio paisui yli sadaksi hengeksi - kahden päivän Tampere-käynniksi 35.000 euron päätökseen kirjatusta tuhlauksesta. Lisäksi tulee meiltä veronmaksajilta nyhdetyksi työpalkkojen korvaukset työllisille valtuutetuille ja muita lainmukaisia lisäkorvauksia melkoinen summa normaalien kokouspalkkioiden päälle.

 

Mistä tässä tuhlauksessa jälleen on kysymys?

 Lainaan vapaasti muotoillen valtuutettu Niko Liukkosen (Liike Nyt) muutaman ajatuksen poimien hänen perusteellisesta, monimuotoisesta puheenvuorostaan viime maanantain valtuustokokouksessa:

Niko%20Liukkonen.jpg

”….Jokainen täällä oleva tietää, että täällä päätetään, mihin rahat riittävät ja näin me nähdään, että ne ei riitä, kustannuksia on kauheasti…

Jokainen osaa säästää ja tinkiä silloin, kun kyseessä on omat rahat. Me osataan silloin katsoa, miten sitä rahaa käytetään. Täs on kun sellanen vähän eturistiriita, tai niikuin vaikea dilenmma, kun pitäis säästää rahoista, jotka ei tavallaan ole omia... Esimerkiksi tossa juuri oli lautakunnassa 13.9.22 päätetty nostaa kokouspalkkiot hetkellä, jolloin samaan aikaan puhutaan, ettei raha riitä muutenkaan..

Täällä suunnitellaan ja puhutaan opintomatkoista, retkistä hyvässä seurassa.... hauskanpitoa pitäen - onko rahalle vastinetta, kun lähdetään jonnekin muualle.

Me ollaan menossa talousseminaariin ulkopaikkakunnalle Tampereelle, maksulliseen majoitukseen koko väki, väki ruokitaan siellä, toki se ruokittaisiin täällä Lahdessakin. Mutta paikalliselta yrittäjältä jäisi verorahat Lahteen. Palvelun tuottaja työllistäisi lahtelaisia ihmisiä. Tällainen seminaari, mitä kauemmas se viedään, sitä enemmän se maksaa. Eturistiriita on vähän semmoinen, et mä en halua järjestää seminaaria Lahdessa, vaan mä haluan Tampereelle. Täs olis vähän ajateltavaa - pienistä puroista syntyy iso joki…..”

 

Katso ja kuuntele viereisestä linkistä valtuuston nauhoitettu kokous. https://www.mediaserver.fi/live/lahti

 

Kyn%C3%A4%20%C3%B6.jpg

Tuonkaltaista puhetta olen kuullut jo lähes säännöllisesti valtuustoon päässeen poliittisen untuvikon ensitöikseen paasaavan. Me kaupunkilaiset ja äänestäjät - paitsi eivät valtuutetut itse - olemme valtuutettujen moraalista vuosien varrella oppineet, että valtuustoseminaarit, jopa valtuustokokoukset on paikallaolokurin vuoksi pidettävä muualla kuin Lahdessa. Näin meille on kysyttäessä avoimesti perusteltu. Takavuosina sattui Lahdessa, että valtuustokokousten aikana valtuutetut usein eivät jaksaneet pysyä kokouspaikalla, vaan kävivät hoitelemassa muualla kaupungilla, jopa muilla paikkakunnilla yksityisasioitaan, ammattejaan ja bisneksiään. Kun sitten matkusteltiin jopa Neuvostoliittoon pitämään talousseminaareja, Virosta, Tampereesta, Turusta, Jyväskylästä, Lappeenrannasta saati Helsingistä puhumattakaan tällaisia mahdollisuuksia ei syntynyt ja luultiin asioiden olevan kunnossa hyvien päätösten syntyä näissä uusissa, vieraissa, usein kosteissa täyshoitoympäristöissä.

Viime maanantain kokouksen perusteella nykyisistä paikallista kansanvaltaa toteuttamaan valitsemistamme kaupunginvaltuutetuista enää vain yksi ainoa valtuutettu uskaltaa pohtia asiaa julkisesti, tosissaan. Kaikki muut tuntuvat leipiintyneen ja kuvittelevat, että heidän suhteensa meihin äänestäjiin ja lahtelainen demokratia tällaisessa päätöskulttuurissa entisestään vain lujittuu.